e-news.cz - kurzy
Reklama

ČNB zvyšuje sazbu proticyklické kapitálové rezervy na 1,75 procenta

15.12.2018, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
ČNB zvyšuje sazbu proticyklické kapitálové rezervy na 1,75 procenta

Vývoj českého finančního sektoru byl letos příznivý a banky zůstaly odolné i vůči potenciálním negativním šokům včetně hluboké recese.

Ukázaly to výsledky zátěžových testů a hodnocení ČNB zveřejněné v publikaci Rizika pro finanční stabilitu a jejich indikátory – prosinec 2018.
Analýzy ČNB však současně ukazují, že se domácí ekonomika letos posouvala dále v růstové fázi finančního cyklu, přičemž se zároveň zvyšovala zranitelnost bankovního sektoru vůči případnému zhoršení ekonomické situace. Bankovní rada ČNB proto rozhodla o zvýšení proticyklické kapitálové rezervy pro všechny úvěry poskytnuté na domácím trhu na 1,75 procent s účinností od 1. ledna 2020.
V případě, že by pokračovala vysoká dynamika poskytování úvěrů, zvyšovala se rizika spojená s financováním nákupu realit a dále by narůstala zranitelnost bankovního sektoru, je ČNB připravena sazbu dále zvyšovat. Pokud by naopak došlo k obratu ve finančním cyklu a nadměrnému zhmotňování přijatých rizik, ČNB sazbu bez prodlení sníží nebo úplně rozpustí.
Rozhodnutí bankovní rady o zvýšení proticyklické kapitálové rezervy znamená, že makroobezřetnostní i měnová politika ČNB v současnosti působí jedním směrem, což přispívá k udržení stability české ekonomiky i jejího finančního sektoru. Domácí banky mohou díky své ziskovosti i nadále posilovat kapitál, aniž by se tím omezoval prostor pro poskytování úvěrů,“ řekl guvernér ČNB Jiří Rusnok.
Většina bank splňuje souhrnný kapitálový požadavek ČNB. Banky mají za předpokladu přiměřené dividendové politiky dostatečný prostor na navýšení proticyklické rezervy i na růst svých úvěrových portfolií.
Proticyklická kapitálová rezerva byla zavedena jako důležitý nástroj makroobezřetnostní politiky v rámci Evropské unie v roce 2014. Tuto rezervu mají povinné instituce vytvářet na základě pokynů regulátora v období nadměrného růstu úvěrů. Ten obvykle zvyšuje finanční nerovnováhy a vede k růstu systémového rizika. Naopak v období poklesu ekonomické aktivity, doprovázeného rostoucími ztrátami z úvěrů, by měla být tato rezerva „rozpouštěna“, aby nefinanční podniky a domácnosti měly nadále přístup k úvěrům bez nadměrně zpřísněných podmínek.
ČNB tuto sazbu poprvé využila na konci roku 2015, kdy ji s účinností od 1. ledna 2017 stanovila na 0,5 procent. Od té doby ČNB zvyšuje proticyklickou kapitálovou rezervu bank již popáté. Aktuálně uplatňovaná sazba činí 1 procent. ČNB již dříve oznámila její zvýšení na 1,25 procent od 1. ledna 2019 a na 1,5 procent od 1. 7. 2019. Bližší informace k tomuto rozhodnutí jsou uvedeny v Opatření obecné povahy ke stanovení sazby proticyklické kapitálové rezervy IV/2018.
Ve svém rozhodnutí bankovní rada zohlednila, že optimistická očekávání ohledně budoucího vývoje příjmů domácností a cen aktiv včetně nemovitostí podporují poskytování úvěrů. V úvahu vzala i skutečnost, že ceny bydlení se přes zvolnění tempa růstu i nadále zvyšují a zůstávají podle odhadu ČNB nadhodnocené a že ziskovost bank podporují momentálně mimořádně nízké ztráty ze špatných úvěrů, jejichž úroveň však není z dlouhodobého hlediska udržitelná.
Doporučené limity ukazatele LTV (poměru výše úvěru a hodnoty zastavené nemovitosti) banky převážně dodržují. Úvěry s LTV v rozmezí 80–90 procent činily v prvním pololetí 2018 zhruba 10 procent objemu nových úvěrů, čímž byl v rámci sektoru dodržen doporučený 15procent limit. Limity zohledňující příjem žadatelů, tedy limity ukazatelů DTI (výše celkového dluhu v poměru k ročnímu příjmu) a DSTI (podíl splátky dluhu na čistém měsíčním příjmu) platí teprve od 1. října 2018 a ČNB je poprvé vyhodnotí až v květnu příštího roku.
S ohledem na zpomalování dynamiky cen rezidenčních nemovitostí, rychlý růst příjmů domácností a zastavení nadhodnocování cen bytů považuje ČNB aktuální hodnoty doporučených limitů za postačující a nepokládá za nezbytné je nyní dále zpřísnit. Při zohlednění přetrvávajícího nadhodnocení cen bydlení a převažujícího oceňování zástav podle kupních cen však pokládá ČNB stávající limity LTV i nadále za hraniční.

ČNB současně informuje, že od příštího roku mění načasování zveřejnění publikace dokumentů Zpráva o finanční stabilitě a Rizika pro finanční stabilitu a jejich indikátory. Obdobně jako u měnové politiky bude ČNB od května zveřejňovat rozhodnutí bankovní rady o nastavení proticyklické rezervy nebo dalších obezřetnostních nástrojů tiskovou zprávou v den projednání bankovní radou a komentovat je bude tentýž den na tiskové konferenci guvernéra. Poprvé se tak stane 23. května 2019 a 28. listopadu 2019. S odstupem dvou týdnů, tedy 11. června a 13. prosince, pak ČNB vydá celé znění dokumentů a nově také zápis z jednání bankovní rady o otázkách finanční stability.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Poradna: Jak dodavatelé energií stanovují zálohy

04.04.2024, Autor: Z blogosféry

Zálohy na elektřinu a plyn jsou důležitou součástí procesu dodávky energií. V zájmů odběratelů je, aby je měli nastaveny optimálně, a tak se vyhnuli nepříjemným situacím. Co zálohy jsou, z čeho se skládají, kdo je může měnit a jaký je jejich význam pro každého z nás?

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

Tři čtvrtiny zaměstnanců zvažují změnu oboru nebo rekvalifikaci

13.02.2024, Autor: Laura Feketeová

Český trh práce prochází transformací s rostoucím důrazem na digitální dovednosti a umělou inteligenci. Výsledky průzkumu personální agentury Randstad ukazují, že téměř tři čtvrtiny zaměstnanců možnost rekvalifikace či úplnou změnu oboru připouštějí.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Pražská stoková síť je pod kontrolou odborníků z PVK 

12.02.2024, Autor: red

144 kilometrů prohlédnuté stokové sítě, 1 837 zrevidovaných vstupních šachet a objektů, 28 nalezených havárií a 67 vypracovaných návrhů na odstranění závad zařazených do plánu oprav a investic.To je výsledek činnosti pracovníků útvaru průzkumu stokové sítě Pražských vodovodů a kanalizací za loňský rok.

Odtah vozidla při havárii na vodovodní či kanalizační síti hradí PVK 

08.02.2024, Autor: Z blogosféry

Pražské vodovody a kanalizace musí havárii na vodovodní či kanalizační síti neprodleně odstranit. V této souvislosti mají podle zákona o vodovodech a kanalizacích možnost rozhodnout o odtahu vozidla, které brání opravě. Vůz vždy zamíří na odstavné parkoviště, kde je bezplatně vydán majiteli. Úhradu za odtah hradí Pražské vodovody a kanalizace.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama