e-news.cz - kurzy
Reklama

Dá se pojistit vánoční pohoda? Jistě, teď je nejvyšší čas

21.12.2018, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Dá se pojistit vánoční pohoda? Jistě, teď je nejvyšší čas

Vánoce jsou svátky plné radosti, rodinných setkání a výjimečné atmosféry.

Všichni ale víme, jak stresující může někdy být předvánoční období naplněné shonem a nakupováním. Příprava na vánoční svátky také často znamená velké vydání peněz. Umíte si představit, že do toho všeho ještě zasáhne nepředvídaná událost spojená se škodou na majetku? Je nejvyšší čas se proti následkům nepříjemností pojistit.
Všichni to známe. V období před Vánoci se obchody a nákupní centra zaplní, všichni spěchají, někdy i zmatkují a nervozita roste. V takové situaci není těžké nedopatřením shodit z regálu na zem třeba láhev drahého alkoholu nebo elektrický spotřebič, případně do někoho nechtěně strčit a způsobit, že upustí například mobil. To vám ještě scházelo… Každá taková nehoda pro vás vedle nepříjemností znamená i finanční výdaje. A ty si nikdo jistě nepřeje ani po zbytek roku, tím méně pak před Vánoci. Jak výdajům v případě škody na majetku předejít? Odpověď nabízí pojištění majetku a pojištění odpovědnosti. Oba druhy pojištění zaručí, že škodu za vás zaplatí pojišťovna a vy si nenecháte zbytečně narušit vánoční atmosféru. Pozor ale na to, aby ve sjednaných podmínkách pojištění nebyl žádný háček.
Srozumitelné podmínky jsou základ
Pojištění majetku oceníte ve chvíli, kdy si nedopatřením zničíte věc, která vám patří. Ať jsou to vaše krásné závěsy, které zapálí svíčka, nebo rozbitá skleněná výplň dveří rázně zabouchnutých průvanem. Pojištění se vztahuje také na stavby a vše, co je může potkat, od živlů až po zloděje nebo sprejery. Se sjednaným pojištěním majetku se dočkáte plné náhrady škody. Jen je třeba zjistit, jestli uzavírané pojištění opravdu pokryje vše, co chcete, a na druhou stranu také zda nebudete zbytečně platit za to, co nepotřebujete.
Příkladem může být otázka, jak pojišťovna zohledňuje stáří zničené věci. Může se vám totiž stát, že za zničenou starší sedačku dostanete jen takovou částku, která na koupi nové stačit nebude. Jinde taková pravidla neplatí. „Zničené věci zčásti umíme nahradit vyplacením peněz. Když se ale rozhodnete, při sjednání smlouvy, můžeme vám zaplatit takovou částku, abyste si mohli koupit věci úplně nové. A nebudeme přitom řešit, jestli jsou staré tři nebo deset let,“ říká Michal Kozub, produktový manažer pojišťovny Direct. Ta vedle samotného pojištění nabízí i asistenční služby, které využijete v případě menších nepříjemností, jako jsou zabouchnuté dveře nebo problémy s počítačem.
Co dalšího by vás mělo při sjednávání pojištění majetku zajímat? „Základem jsou srozumitelné pojistné podmínky, jednoduché sjednání a přehledná smlouva,“ vysvětluje Michal Kozub. Dobrá pojišťovna nabídne také dobře fungující zákaznickou linku, na které se operátoři klientům věnují hned, bez čekání a bez automatu.
Způsobená škoda vás nemusí přijít draho
Co když ale způsobíte škodu někomu jinému? Vytopit sousedy nebo nechtěně rozbít zboží v obchodě není nic složitého, taková nehoda může potkat kohokoliv. V takových případech pomůže pojištění odpovědnosti. To vám kromě financí pokrývajících způsobené škody dodá i pocit, že můžete být v klidu, ať se stane cokoli. A dobrá zpráva pro majitele domácích mazlíčků: pojištění odpovědnosti může zahrnovat i vašeho psa nebo třeba koně.
Na co se zaměřit, když si budete pojištění odpovědnosti srovnávat? Ze všeho nejdříve by vás mělo zajímat, jestli pojišťovna do pojistných podmínek nezahrnula nějaký ten háček, jako jsou například sublimity. Sublimit je část celkového limitu pojistného plnění, která se vztahuje na jednotlivé pojistné události vyjmenované ve smlouvě. „V našem pojištění odpovědnosti nenajdete sublimity nebo překvapivé výluky. Je pro nás samozřejmostí, že má naše pojištění odpovědnosti platnost po celé Evropě a že se na škodě nijak finančně nepodílíte. Zároveň je u nás standardem, že se pojištění vztahuje kromě rodiny i na všechny osoby, které s vámi bydlí,“ uvádí Michal Kozub, produktový specialista pojišťovny Direct.
Rozhodně je dobré věnovat pozornost limitům, do kterých pojišťovna bude způsobenou škodu hradit. Limity se mohou řádově lišit a jejich výše ovlivňuje i to, jak vysoké pojistné budete platit. Jakou výši limitu ale zvolit? „Pokud sportujete, cestujete a žijete aktivní život, je dobré si zvolit vyšší limit, protože riziko, že někomu újmu způsobíte, je podstatně větší. Pokud se zdržujete spíš doma a na chatě, můžete limit ponechat trochu nižší,“ doporučuje Michal Kozub.
Vždy je zásadní vědět, na co vše se vaše pojištění vztahuje. Pojištění odpovědnosti u pojišťovny Direct zahrnuje nejen odpovědnost ze života, tedy škody způsobené někomu jinému při provozu domácnosti, nakupování, rekreačních sportech a jiných mimopracovních aktivitách, ale také odpovědnost z vlastnictví nemovitosti. K tomu je možné připojistit například i škody na drobné přenosné elektronice, škody na pronajatých věcech nebo odpovědnost za zvíře.
Dobře zvolené pojištění majetku a pojištění odpovědnosti vám tedy umožní zůstat v klidu, ať vás v období Vánoc potká cokoli. A pocit, že máte krytá záda, je k nezaplacení i po zbytek roku.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Daňhel: Dohledové orgány by měly zamezit neodbornému srovnávání povinného ručení

16.04.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

Na začátku března uveřejnil Ekonomický magazín můj příspěvek Ekonomika „povinného ručení“ musí čelit trendu růstu škodního průběhu. Vzápětí v časopisu Pojistný obzor vyšel text „Povinné ručení zůstává pod tlakem vysoké škodní inflace“. Pojistný matematik Petr Jedlička zde konstatoval, že rozevírání nůžek mezi průměrnou škodou a průměrným pojistným pokračuje. 

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama

Zemřel demýtizátor racionality

16.04.2024, Autor: red

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

Schmarcz: Peklo mimořádných schůzí aneb proč dělat něco užitečného, když místo toho můžeme hrát před voliči trapné divadlo?

14.04.2024, Autor: Martin Schmarcz

Mimořádné schůze se mají konat jen mimořádně. Třeba když vypukne válka, pandemie, stav legislativní nouze, nebo vláda provede něco strašného, na co nestačí interpelace. U nás se z toho stává běžný kolorit. Něco ve stylu speciálního vysílání. Obvykle to ale spíše dopadne jako podřadná telenovela.

Poradna: Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

12.04.2024, Autor: Z blogosféry

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama

CETA: Ceny potravin i nadále klesají

05.04.2024, Autor: red

V únoru letošního roku (poslední dostupná data) spotřebitelské ceny celkově vzrostly meziměsíčně o 0,3 %. Meziročně ceny v únoru vzrostly o 2,0 %, což bylo o 0,3procentního bodu méně než v lednu. Ceny zboží úhrnem zůstaly na úrovni měsíce ledna, zatímco ceny služeb vzrostly o 0,7 %.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

CETA: Evropské dotace a regulace: Dvojsečná zbraň českého zemědělství

31.03.2024, Autor: red

Česká zemědělská komunita se ocitá v rozporu mezi regulacemi EU a systémem dotací, které formují současný agrární model. Zatímco Green Deal klade důraz na udržitelnost a ekologické zemědělství, dotace vytváří podmínky pro nadprodukci a environmentální zátěž. Tato situace odhaluje klíčový paradox v srdci evropské zemědělské politiky.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama