e-news.cz - kurzy
Reklama

Finanční gramotnost se zlepšila, je ale stále co dohánět (I)

31.12.2018, Autor: Pavel Veselý

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Finanční gramotnost se zlepšila, je ale stále co dohánět (I)

Rozhovor se ZDEŇKEM LEPKOU, předsedou představenstva a ředitelem BH Securities a.s.
Studoval soukromou školu finančnictví a bankovnictví v Praze. Finance byly tenkrát jedním z oborů, o kterých se říkalo, že mají budoucnost. Poté nastoupil do jedné firmy, a že v ní bude i po pětadvaceti letech, by ho ani ve snu nenapadlo.
Jak jste se stal investorem? Snil jste o takové kariéře, čím jste chtěl být?
Nejsem si zcela jistý, zda jsem typický představitel investora, tedy člověka, který samotnému investování věnuje významnou část svého času. Řadím se spíše mezi opatrné a konzervativně smýšlející lidi, kteří z času na čas realizují nějakou investici. S investicemi jako takovými mne ale samozřejmě drží v kontaktu každodenní práce. A co se týče vaší otázky směřující ke kariéře, přiznám se, že v dětství nebylo mým snem pracovat ve financích, ale byly to spíše klasické klukovské představy o řidičích kamionů a podobně.
Kde se jako Češi nacházíme z hlediska investování? Jak vidíte vývoj za 29 let?
Myslím, že jsme stále ještě ve fázi učení se, i když samozřejmě v porovnání se začátky finančního a kapitálového trhu v devadesátých letech, jsme ušli veliký kus cesty. Bylo to pochopitelně výrazně jiné než dnes a dokázat objektivně porovnávat podmínky a prostředí investování třeba v roce 1995 a v současnosti, to už je opravdu jen pro ty, kteří v tu dobu na trhu jako takovém skutečně působili. Dnes na něm totiž najdete jen velmi málo společností, které si cestu tímto vývojem prošly celou, a bohužel se ukazuje, že nakonec vydrží vždy jenom ti silní. Jsem rád, že patříme mezi ně. Patrně největší změnu za 29 let já osobně vnímám v oblasti regulace, která oproti dřívějšku dosahuje neuvěřitelných rozměrů.
Zlepšila se finanční gramotnost obyvatel? Jak se vyvíjela?
Finanční gramotnost se určitě zlepšila, ale myslím, že je stále co dohánět. Mladí by se měli s tímto oborem seznamovat co nejdříve, nejlépe už ve škole, ale bohužel se stále jedná zatím o téma, o kterém se hodně mluví, ale velmi málo se na něm pracuje. Zároveň ale myslím, že pokud dnes má někdo opravdový zájem se o investování a financích něco dozvědět, tak díky dostupným informacím a možnostem je to výrazně lepší, než třeba v těch vzpomínaných letech devadesátých.
Jaké vlastnosti by měl mít dobrý investor?
Především opatrnost a trpělivost. Dobře zainvestovat svoje peníze dnes není jednoduché, proto je opravdu třeba pečlivě vybírat do jakých produktů či nástrojů chcete investovat, a hlavně komu případně investování svých peněz svěříte.
Kde jste získával potřebné vědomosti? Čím se dají zlepšovat investiční dovednosti?
V mém případě se jednalo především o praxi. Tím, že jsem začínal v naší společnosti na pozici brigádníka, postupně si prošel všemi odděleními a některé jsem pomáhal vytvářet, zkušenosti o tom jak se k investování postavit, jsem získával prakticky po celou dobu svého profesního života. Zlepšovat investiční dovednosti myslím můžete poměrně jednoduše tím, že se snažíte o dané věci aktivně dozvědět co nejvíce.
Dokážete poradit, jak vydělat?  Do čeho se dnes vyplatí investovat?
Přestože tuto otázku jsem dostal snad tisíckrát, nemyslím si, že na ní existuje jednoznačná nebo univerzálně platná odpověď. Určitě však platí, že je třeba pečlivě vybírat do čeho investujete, a snažit se mít přehled o všech rizicích s investicí spojenými. Také záleží na tom, jakým investorem jste. Konzervativním, který nechce podstupovat velké riziko a stačí mu menší výnos, nebo tím, který chce výnos vyšší, ale je ochoten za tuto cenu podstoupit i riziko, že může o část svých prostředků přijít? Na otázku, konkrétně do čeho se vyplatí investovat, se odpovídá také nesnadno, protože i my při naší práci vidíme různé přístupy i možnosti. Některým úspěšným investorům jsou bližší třeba nemovitosti, jiným třeba akcie, a tak bychom mohli pokračovat. Ačkoliv mají své investice v různých aktivech, mohou být úspěšní a profitovat stejně. Myslím tedy, že nejlepší varianta je rozhodnout se, o jak velkou investici máte zájem, a následně si tyto prostředky rozložit do několika různých produktů tak, aby celkově odrážely vaši představu, co od investování očekáváte.
Jak vidíte dnešní mileniály? Mají šanci uspět jako investoři?
Myslím, že dnešní mileniálové se tak trochu stále hledají. Když s některými vedete rozhovor, tak máte pocit, že žijí pouze pro dnešek a jejich budoucnost pro ně aktuálně nepředstavuje věc, o které by měli přemýšlet. Ale jistě se najde nemálo z nich, kteří díky svému zájmu, na poli investování uspějí. To ukáže čas.
O tom, jaký je jeho názor na sdílenou ekonomiku se dočtete zítra 2.1.2019


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama