e-news.cz - kurzy
Reklama

Finanční produkty při poklesu akcií a dluhopisů letos nevynášely

31.12.2018, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Finanční produkty při poklesu akcií a dluhopisů letos nevynášely

Finanční trhy letos po předchozích letech růstu zasáhl pokles cen akcií i dluhopisů, což se promítlo do zhodnocení finančních produktů.

Nejvýnosnější bylo stavební spoření, naopak penzijní připojištění ani bankovní vklady vesměs nepřekonaly inflaci. Většina podílových fondů skončila v minusu, vyplývá z ankety ČTK mezi analytiky.

Králem mezi produkty s cílem zhodnotit finanční prostředky s roční investovanou nebo spořenou částkou do 20 tisíc korun ročně se stalo stavební spoření. Po započtení státních příspěvků, úroků ze vkladů a odečtení nákladů spojených se smlouvou o stavebním spoření se zhodnocení pohybuje přes tři procenta ročně po dobu trvání spoření,“ řekl ČTK analytik společnosti Chytrý Honza Jiří Pospíšil.
Česká národní banka během roku čtyřikrát zvýšila úrokové sazby, když zvedla základní sazbu v průběhu roku z 0,5 bodu na 1,75 procenta. To se ale výrazněji neprojevilo na zvyšování úrokových sazeb bank u spořících nebo termínovaných vkladů. Bankovní vklady sice zaznamenaly růst úrokových sazeb, ovšem inflace rostla rychleji, uvedl šéfredaktor portálu Investujeme.cz Petr Zámečník.
Růst úrokových sazeb se podle něj projevil také v růstu výnosů dluhopisů. To ale nesvědčí dluhopisovým fondům, protože při růstu výnosů dluhopisů klesá cena cenných papírů, které mají dluhopisové fondy již nakoupeny v portfoliích. Stejný problém se negativně promítne do výnosu zejména transformovaných fondů.
Zhodnocení penzijního připojištění, které se týká smluv uzavřených do konce roku 2012, tak bude většinou jen mírně nad nulou. Penzijní společnosti ze zákona garantují, že v každém kalendářním roce musí hospodaření transformovaného fondu skončit nejhůře s nulou. U doplňkového penzijního spoření lze očekávat, že u většiny tzv. účastnických fondů bylo jejich zhodnocení nepříznivě ovlivněno poklesem cen dluhopisů a akcií. Nejnižší pokles je možné očekávat u fondů konzervativních a vyšší u dynamických.
Rok 2018 byl pro kapitálové trhy hodně komplikovaný, plný černých labutí. To jsou jevy, které se nedají ekonomicky předpovědět a letos k tomu velkou měrou přispívali světoví politici,“ upozornil analytik společnosti Starteepo Dušan Jilčík. Americké trhy dokázaly zisky udržet až do října, ale komplikace ohledně brexitu, protahování americko-čínského obchodního sporu a zpochybňování americké centrální banky prezidentem USA Donaldem Trumpem vytvořily až panické podmínky, kdy přišly rázné příkazy z velkých investičních fondů k prodeji aktiv.
Výběry zisků tvrdě dopadly i Německo, kde je akciový trhy nejníže za 2,5 roku a jejich index DAX ztratil 19 procent. Český index PX zakončil se ztrátou devět procent.
Akciové podílové fondy tak letos podle Pospíšila většinou skončily v minusu, po výrazném růstu v minulém roce. Nejhorší výsledek byl patrný u fondů zaměřujících se na rozvíjející se trhy. Dluhopisové fondy byly zase pod vlivem klesajících cen dluhopisů. Naopak nejlépe si vedly realitní fondy, které investují do nemovitostí v především v ČR, a to díky pokračujícímu růstu jejich cen.
Kdo by čekal, že inverzně vůči akciovým ztrátám a nervozitě bude růst zlato jako bezpečný přístav, ten se také nedočkal. Zlato začátkem roku začínalo na 1318 dolarech, v létě pokleslo na 1173 dolarů (-11 procent) a nyní se obchoduje za 1275 (-3,5 procenta). To, že jsou komodity velmi kolísavé, se ukázalo i na ropě. Ta dokázala do října vystoupat o 27 procent na 76 dolarů (za barel), rok pak zakončila -29 procent proti začátku roku,“ uzavřel Jilčík.
ČTK


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Tři čtvrtiny zaměstnanců zvažují změnu oboru nebo rekvalifikaci

13.02.2024, Autor: Laura Feketeová

Český trh práce prochází transformací s rostoucím důrazem na digitální dovednosti a umělou inteligenci. Výsledky průzkumu personální agentury Randstad ukazují, že téměř tři čtvrtiny zaměstnanců možnost rekvalifikace či úplnou změnu oboru připouštějí.

Pražská stoková síť je pod kontrolou odborníků z PVK 

12.02.2024, Autor: red

144 kilometrů prohlédnuté stokové sítě, 1 837 zrevidovaných vstupních šachet a objektů, 28 nalezených havárií a 67 vypracovaných návrhů na odstranění závad zařazených do plánu oprav a investic.To je výsledek činnosti pracovníků útvaru průzkumu stokové sítě Pražských vodovodů a kanalizací za loňský rok.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Odtah vozidla při havárii na vodovodní či kanalizační síti hradí PVK 

08.02.2024, Autor: Z blogosféry

Pražské vodovody a kanalizace musí havárii na vodovodní či kanalizační síti neprodleně odstranit. V této souvislosti mají podle zákona o vodovodech a kanalizacích možnost rozhodnout o odtahu vozidla, které brání opravě. Vůz vždy zamíří na odstavné parkoviště, kde je bezplatně vydán majiteli. Úhradu za odtah hradí Pražské vodovody a kanalizace.

Ekonomika se zvedá jen velmi pomalu

30.01.2024, Autor: Z blogosféry

Český hrubý domácí produkt v posledním čtvrtletí roku 2023 podle předběžného odhadu mezičtvrtletně narostl o 0,2 %, což odpovídá meziročnímu poklesu o 0,2 %. Výsledek je v souladu s očekáváními trhu, oproti prognóze České národní banky se ekonomice dařilo o něco lépe. Za celý rok 2023 tak české hospodářství vykázalo pokles o 0,4 %.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama