e-news.cz - kurzy
Reklama

Poradna: Stoupají ceny nemovitostí. Hrozí vám podpojištění

20.12.2018, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Poradna: Stoupají ceny nemovitostí. Hrozí vám podpojištění

Ceny nemovitostí rostou. Spolu s tím by měly adekvátně růst i pojistné částky u pojištění nemovitostí.

Vlastníci jsou však zatím spíše liknaví a riziko takzvaného podpojištění podceňují. Přitom kvůli pár stovkám ročně ohrožují svůj majetek v hodnotě několika milionů.
Současný stav na realitním trhu jistě těší nejednoho majitele, který svůj byt či dům koupil v cenově příznivějších časech. A právě v té době řada vlastníků logicky uzavřela smlouvu týkající se pojištění nemovitosti. Ovšem na zcela jinou hodnotu, než má jejich střecha nad hlavou dnes.
V případě smluv, které neodrážejí skutečnou hodnotu pojištěné nemovitosti, mluvíme o takzvaném podpojištění, kdy je sjednaná pojistná částka nižší než skutečná hodnota nemovitosti. Pokud by pak došlo k nějaké škodní události, může pojišťovna krátit plnění právě z důvodu podpojištění,“ vysvětluje Zbyněk Kočiš, finanční specialista společnosti Poutko.
Nevědomost bohužel neomlouvá
Dříve jsme o podpojištění slýchávali z médií nejčastěji jen v souvislosti s varováním, aby se vlastníci nesnažili šetřit na nesprávných místech, a svůj byt či dům pojistili na správnou hodnotu. Ovšem s růstem cen nemovitostí riziko podpojištění nabývá na významu a problematika je aktuální více než kdy jindy.
Najednou se totiž netýká pouze těch, kteří by neprozřetelně chtěli ušetřit, nyní se týká možná většiny vlastníků nemovitostí ve velkých městech, kteří tak žijí ve sladké nevědomosti. Přitom právě stoupající hodnota v kombinaci s nedostatečným zajištěním může jejich majetek ohrozit,“ upozorňuje Michal Diviš, finanční specialista společnosti Poutko.
Vždyť podle statistik stouply ceny nemovitostí v Česku meziročně přibližně o patnáct procent. Ve srovnání s rokem 2010 je pak nárůst samozřejmě ještě větší. Pokud jste si bydlení pořídili v této době, pak vězte, že v Praze zdražily nemovitosti přibližně o 35 procent, v Brně dokonce o 46 procent.
O kolik můžete přijít?
Pro příklad zde máme majitele, který si před pěti lety koupil v Praze menší byt 2+1 za dva miliony korun, a na tuto částku jej i pojistil. Cena nemovitosti k radosti vlastníka stoupla na čtyři miliony. Ovšem na aktualizaci pojistky zapomněl. Pojistná částka je tedy poloviční, než by měla být.
Pokud by následně došlo k pojistné události ve výši 400 tisíc korun (tedy desetiny reálné hodnoty), pojišťovna nevyplatí plnění v této výši, ale může ho krátit úměrně podpojištění. V tomto případě by tak vyplatila pouze desetinu z pojistné částky, tedy 200 tisíc korun.
Jak situaci řešit aneb pryč z tenkého ledu
Češi obecně nepřisuzují aktualizaci pojistných smluv velkou váhu. Přitom bez ohledu na tržní situaci řada majitelů hodnotu nemovitého majetku navýší kupříkladu rekonstrukcí. „Pojistná částka by měla odpovídat aktuální hodnotě nemovitosti. Klíčová je definice pojistné hodnoty konkrétní pojišťovnou. Některé tímto rozumí znovuvybavení, jiné kalkulují i se znovupořízením. Pro majitele nemovitosti je samozřejmě výhodnější druhá možnost, která reflektuje i tržní cenu,“ vysvětluje Michal Diviš.
Některé pojišťovny mají u svých smluv možnost zvolit si indexaci. Jde o jakousi „pojistku“ proti podpojištění, kdy se pojistná částka automaticky v průběhu pojištění navyšuje. „Dá se říci, že je to lepší než nic. Ovšem ani toto neznamená, že bude vaše nemovitost pojištěna adekvátně, respektive, že bude pojistná hodnota adekvátní k situaci na trhu,“ doplňuje Zbyněk Kočiš.
Byty versus domy
Bydlíte-li v bytovém domě, pravděpodobně máte svůj byt pojištěný i v rámci pojistné smlouvy vztahující se na celý dům. Rozsah krytí však bývá různý, jen na tuto pojistku se tedy rozhodně nespoléhejte. Pro dostatečné zajištění je většinou i sólo pojistka nezbytná.
V případě rodinných domů pak platí, že by pojistná částka měla odpovídat hodnotě, za níž je reálné opětovně na daném místě dům znovu postavit, či případně ceně, kterou je třeba vynaložit na vybudování srovnatelné novostavby.

Zdroj: společnost Poutko

Poutko je nezávislou finančně poradenskou společností, která je registrovaná u ČNB. Klientům zprostředkovává veškeré finanční produkty. Na základě individuálních požadavků klienta vyhledává nejvhodnější řešení na míru.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Smrčka: U Pekingu se bojuje o Pensylvánii

23.04.2024, Autor: red

Dost možná rozhodne Pensylvánie podzimní prezidentské volby ve Spojených státech. Na oltář volebních hlasů dělníků bude proto slavnostně položena i nová americko – čínská obchodní válka.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Hypotéky by mohly zlevňovat rychleji. Riziko snadného odchodu klientů ale pokles sazeb brzdí

22.04.2024, Autor: Z blogosféry

Banky zlevňují hypoteční úvěry hodně pozvolna. Prudký pokles úrokových sazeb by mohl vyvolat spirálu refinancování i běžících fixací nebo tlak na banky, aby sazby v průběhu fixace snižovaly. Mírný poplatek za předčasné splacení totiž dává klientům více volnosti, banky ale riziko jejich odchodu nutně musí zohlednit v cenotvorbě.

Daňhel: Dohledové orgány by měly zamezit neodbornému srovnávání povinného ručení

16.04.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

Na začátku března uveřejnil Ekonomický magazín můj příspěvek Ekonomika „povinného ručení“ musí čelit trendu růstu škodního průběhu. Vzápětí v časopisu Pojistný obzor vyšel text „Povinné ručení zůstává pod tlakem vysoké škodní inflace“. Pojistný matematik Petr Jedlička zde konstatoval, že rozevírání nůžek mezi průměrnou škodou a průměrným pojistným pokračuje. 

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Zemřel demýtizátor racionality

16.04.2024, Autor: red

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

Schmarcz: Peklo mimořádných schůzí aneb proč dělat něco užitečného, když místo toho můžeme hrát před voliči trapné divadlo?

14.04.2024, Autor: Martin Schmarcz

Mimořádné schůze se mají konat jen mimořádně. Třeba když vypukne válka, pandemie, stav legislativní nouze, nebo vláda provede něco strašného, na co nestačí interpelace. U nás se z toho stává běžný kolorit. Něco ve stylu speciálního vysílání. Obvykle to ale spíše dopadne jako podřadná telenovela.

Poradna: Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

12.04.2024, Autor: Z blogosféry

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

CETA: Ceny potravin i nadále klesají

05.04.2024, Autor: red

V únoru letošního roku (poslední dostupná data) spotřebitelské ceny celkově vzrostly meziměsíčně o 0,3 %. Meziročně ceny v únoru vzrostly o 2,0 %, což bylo o 0,3procentního bodu méně než v lednu. Ceny zboží úhrnem zůstaly na úrovni měsíce ledna, zatímco ceny služeb vzrostly o 0,7 %.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama