e-news.cz - kurzy
Reklama

S plošnou cenou lze tankovat nejlevnější naftu na trhu

12.12.2018, Autor: Z tiskových zpráv

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
S plošnou cenou lze tankovat nejlevnější naftu na trhu

Cena barelu ropy se v posledních dvou měsících propadla skoro o třetinu a tento vývoj se začíná s obvyklou prodlevou

promítat i do cen na čerpacích stanicích. V Česku podle údajů Evropské komise zlevnila nafta během listopadu v průměru o 70 haléřů za litr. Plošná cena nafty, která je dostupná i malým firmám a živnostníkům, reaguje na aktuální cenu ropy bezprostředně. Aktuálně dosáhla úrovně 30,50 koruny za litr, což je cena odpovídající nejlevnějším čerpacím stanicím v Česku.
S plošnou cenou paliva lze tankovat v dané síti čerpacích stanic za jednotnou cenu bez ohledu na lokalitu a ceny uvedené na totemu čerpací stanice. Zatímco dříve byly plošné ceny dostupné pouze velkým firmám a dopravcům, dnes je stále více využívají i podnikatelé a menší firmy, a to bez závazku k minimálním odběrům. Petrolejářské společnosti reagují při vyhlašování týdenní plošné ceny bezprostředně na vývoj cen ropy. V případě jejího zlevňování tak plošná cena klesá rychleji než běžné ceny uváděné na stojanech čerpacích stanic.
Zatímco na počátku října stál barel ropy Brent 85 amerických dolarů, koncem listopadu se cena propadla pod hranici 60 dolarů. Ropa tak zlevňovala nejvyšším tempem od roku 2014. Podle údajů Evropské komise začaly na tento vývoj reagovat tuzemské čerpací stanice na začátku listopadu, kdy stála nafta v Česku ještě průměrně 33,70 koruny/l. Na začátku prosince už to bylo asi o 70 haléřů méně. „Z našeho monitoringu trhu navíc vyplývá, že nejlevnější čerpací stanice prodávaly na konci minulého týdne litr nafty za 30,50 koruny. Za stejnou cenu lze přitom tankovat s využitím plošné ceny naftu bez biosložky v síti EuroOil, která nedávno zprovoznila již 200. čerpací stanici,“ uvádí Damir Duraković, generální ředitel nákupní aliance Axigon, jež firmám poskytuje tankovací karty Shell a EuroOil. „Plošná cena v síti Shell pak aktuálně činí 30,89 koruny/l, což je stále výrazně podprůměrná cena,“ dodává Damir Duraković.
Plošné ceny jsou ve srovnání s průměrem trhu nižší dlouhodobě. Hlavní výhoda tak spočívá v tom, že řidič zpravidla nemusí hledat levnější čerpací stanici, protože s tankovací kartou pro něj platí jedna cena v celé síti. Díky tomu lze eliminovat různé cenové výkyvy napříč jednotlivými kraji, ale především vyšší ceny typické pro pumpy na dálnicích. „Kupříkladu na D1 stojí aktuálně litr benzínu nebo nafty až 35,90 koruny. Plošná cena Naturalu 95 přitom v minulém týdnu činila 28,88 koruny/l. To je rozdíl 7 korun na každém litru paliva, což dělá úsporu 350 korun na plné 50litrové nádrži,“ uzavírá Damir Duraković.
O nákupní alianci Axigon
AXIGON, a. s., je nákupní aliance sdružující 10 000 malých a středních firem. Je autorizovaným distributorem tankovacích karet Shell. Její členové ročně tankují přes 30 milionů litrů pohonných hmot, díky čemuž mají trvalou slevu 1,20 koruny/l na tankování u Shellu, 0,50 koruny/l u EuroOilu (Čepro) a přístup k takzvaným plošným cenám v těchto dvou sítích v rámci celé České republiky.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Křest knihy Untypical na akci ČESKO BĚŽÍ MODŘE

27.03.2024, Autor: red

RÁDI BYCHOM VÁS POZVALI NA KŘEST KNIHY ATYPICKÝ, KTEROU VYDÁVÁME KE SVĚTOVÉMU DNI ZVÝŠENÍ POVĚDOMÍ O AUTISMU 2. DUBNA A KE KAMPANI ČESKO SVÍTÍ MODŘE A ČESKO BĚŽÍ MODŘE. KNIHU NAPSAL PETE WHARMBY, PEDAGOG A SPISOVATEL NA SPEKTRU AUTISMU, OTEC MALÉ DCERY. AUTISMUS MU BYL DIAGNOSTIKOVÁN VE 34 LETECH. 

PVK zvou na prohlídku čistírny odpadních vod Kbely

19.03.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace nabídnou v sobotu 13. dubna komentovanou prohlídku čistírny odpadních vod Kbely. „Vstup je zdarma, ale nutná je REGISTRACE na webových stránkách www.pvk.cz,“ informoval tiskový mluvčí společnosti Tomáš Mrázek.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

FTN a Pražské vodovody a kanalizace představili projekt nové čistírny nemocničních odpadních vod za použití unikátních technologií, a to díky Norským fondům! 

17.02.2024, Autor: red

Fakultní Thomayerova nemocnice (FTN) a Pražské vodovody a kanalizace (PVK) představili společný projekt nové čistírny nemocničních odpadních vod (OV) s využitím unikátních technologií, které budou poprvé použity ve zdravotnickém zařízení v ČR. Projekt byl finančně podpořen díky Norským fondům prostř. SFŽP (Státní fond životního prostředí ČR) částkou 23 099 715 Kč. 

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama