Apogeo
Reklama

Na plavbách nám místní ukazují i život v nejchudších vesničkách

03.01.2019, Autor: Pavel Veselý

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Na plavbách nám místní ukazují i život v nejchudších vesničkách

Rozhovor s IVONOU ZLÁMALÍKOVOU, zakladatelkou projektu Plavby levně.
Privátní poradce v bance, ale také průvodkyně a česká delegátka, organizátorka jednodenních poznávacích výletů do německy hovořících zemí. Provozuje cestovní agenturu na prodej plaveb od lodních společností. Navíc prodává zájezdy především od německých cestovních kanceláří. Říká, že poznávání nových zemí, lidí a kultur ji velmi obohacuje.
Svoji vášeň cestování jste proměnila v podnikání. Jak dlouhá to byla cesta?
Tato cesta mi trvala dlouhých 24 let. V roce 1992 jsem úspěšně složila průvodcovské zkoušky a státní zkoušku z německého jazyka a mým snem bylo nastoupit do některé z cestovních kanceláři jako průvodkyně nebo delegát. V té době jsem se zamilovala, do roka byla svatba, pak přišla na svět moje milovaná dcera a mé cestovatelské sny zůstaly dlouhé roky jen mým koníčkem číslo jedna. Místo do cestovní kanceláře jsem nastoupila do banky, což můj sen během studií rozhodně nebyl, ale jen tak jsem mohla být v Brně se svým exmanželem a následně se věnovat na své dceři. Vše změnila jediná knížka od Stáni Mrázkové Podnikání z pláže, kterou jsem přesně před třemi lety dostala k vánocům. V lednu 2016 jsem se bez váhání přihlásila do online kurzu Podnikání z pláže a postupně si do května 2016 zřídila facebookovou komunitu Plavby levně, která má dnes již téměř 1900 fanoušků, webové stránky, kde jsem začala psát blog o cestování a moje ebooky o plavbách na velkých zaoceánských lodích. Vše vznikalo po večerech, nocích a o víkendech, protože přes den jsem musela řádně plnit své pracovní povinnosti a věnovat se svým klientům v Oberbank. Původním záměrem vůbec nebylo zakládat vlastní cestovní agenturu, ale napsat ebook Naše karibská plavba o naší první plavbě a začít psát blog. Tento ebook však způsobil, že si mi začali hlásit první klienti, kteří chtěli se mnou na plavbu…
Pomohla vám vaše znalost bankovnictví ve vašem podnikání?
Čtvrtstoletí působení v bankovnictví mi rozhodně usnadnilo start mého podnikání. Jedná se nejen o mé znalosti a praktické zkušenosti z oblasti bankovnictví, financí a ekonomiky. Od počátku 90. let jsem prošla různými pozicemi od pokladny a směnárny, přes platební styk včetně zahraničního platebního styku přes osobního bankéře – prodejce půjček, kreditních karet a pojištění až po současnou pozici privátního poradce (hypotéky, cenné papíry a depozitní produkty), kde se mimo jiné starám o česky i německy a anglicky hovořící klienty včetně VIP, komunikuji s rakouskými kolegy a píšu úvěrové žádosti v němčině nebo angličtině. Znám různé druhy podnikání, firem, daňová přiznání atd. Během svého dlouholetého působení v bankovnictví jsem prošla i spoustou velmi zajímavých školení nejen z této oblasti, ale i oblasti psychologie a typologie klientů. Díky tomu jsem nyní schopná svým klientům pomoci najít jejich plavbu snů na míru za nejlepší možnou cenu přímo ze systémů lodních společností MSC, Costa a Royal Carribean. Poradit jim ohledně pojištění, cizích měn, kurzů, zahraničních plateb atd.. Klienti ke mně mají od začátku mého podnikání plnou důvěru. Stávající klienti ví, že jim vždy všechny náklady poctivě vyčíslím do poslední koruny, eura nebo dolaru („pracovní deformace“ z mého působení na pokladně, kde nám to vždy muselo sedět přesně na halíře) a ví, že za své peníze na svoji plavbu snů 100 % odjedou.
Jaké byly vaše pocity, když jste poprvé vstoupila na zaoceánskou loď?
Na okamžik, kde jsem poprvé uviděla v přístavu La Romana v Dominikánské republice loď MSC Musica nikdy nezapomenu. Vystoupili jsme z minibusu a před námi se tyčila jako panelák za kvetoucími keři a palmami tato krasavice… Dodnes je tato loď mojí srdeční záležitostí. Všichni jsme tehdy zůstali stát v němém úžasu s otevřenými ústy. Když jsme vešli do lodi k recepci, kde byla zlatá schodiště a prosklený klavír, na který hrál klavírista nádherné melodie ani jsme nedýchali. Nic takového jsme do té doby neviděli… Poté jsme šli prozkoumávat další paluby s bazény, restauracemi, bary, divadlem, kasinem… I naše nejlevnější vnitřní kajuta s obřím zrcadlem, vlastní koupelnou, WC, vestavěnými skříněmi, ledničkou a televizí nás velmi mile překvapila… Původně jsem po cestování na zaoceánských lodích vůbec netoužila, protože jsem si hloupě myslela, že jsou jen pro bohaté a snoby. Velmi jsem se mýlila….
Je těžké se stát respektovaným delegátem na takové lodi?
Pokud to děláte srdcem a s láskou, tak je to zcela jednoduché a společně s se svými klienty si celou plavbu užívám vždy naplno. Klientům se na lodi věnuji téměř 24 hodin denně. Přípravu na každou plavbu beru naprosto vážně a pokud je to možné, před vyplutím pořádám informační schůzky. Na lodi své klienty min. 2x denně informuji o všech výletech a možnostech palubní zábavy. Na každé zastávce společně vycházíme z lodi, abych mohla každého nasměrovat na jeho vysněný výlet. Výlety, o které má zájem většina, absolvuji přímo s nimi, ať již v roli průvodce nebo tlumočníka místních průvodců.
Kam všude je možné se s vámi podívat? A jaké služby pro své klienty poskytujete?
V podstatě téměř kamkoliv po celém světě, kam plují lodě. Mojí specializací je Karibik, kam se již vracím téměř jako domů a Středozemní moře. Letos v únoru jsem absolvovala s menší skupinou klientů plavbu snů po Asii (Singapur, Kuala Lumpur, Bangkog, Ko Samui, Phuket, Kambodža, Langkawi, Malaka a Penang). V únoru 2019 již s mnohem početnější skupinou vyrážíme na Mauricius, Seychely, Réunion a Madagaskar a na podzim 2019 přidávám novinku plavbu z New Yorku přes jižní Karibik a Bahamy do Miami. Poskytuji služby cestovní agentury tj. prodej plaveb od lodních společností, pobytových i poznávacích zájezdů od většiny CK se specializací na německé CK, jejichž služby jsou výrazně levnější a současně mnohem kvalitnější. Organizuji jednodenní poznávací a adventní výlety především do Rakouska, Německa a Švýcarska. Dále poskytuji průvodcovské služby a služby českého delegáta na plavbách, což je moje srdeční záležitost a nejvíce mě to baví a naplňuje.
Kdo všechno patří mezi vaše klienty? Jsou to firmy nebo jen soukromé osoby?
Mezi mé klienty patří všechny věkové kategorie (Nejmladší klientce bylo v době plavby pouhé 2,5 roku a užívala si to snad více než dospělí a již se velmi těší s rodinou a přáteli na květen a říjen 2019 na další. Nejstarší klientka oslavila letos 77 roků a s nadšením a bez obav se chystá také na 2 plavby a to z Mauritia a z New Yorku). Jezdí se mnou Češi, Slováci, Němci, Mexičané i občané USA, profesoři z univerzit, špičkový manažeři a majitelé firem, ale i řadoví zaměstnanci, dělníci, vrátní, důchodci, rentiéři, zkušený mořeplavec… prostě plavby jsou pro všechny. Mezi klienty jsou jednotlivci, rodiny, skupiny přátel i firmy. Pro firmy doporučuji darovat jakoukoliv plavbu jako benefit za odměnu svým zaměstnancům nebo jim na ni přispět, protože Vám to prověří zcela přirozeně a nenásilně celý tým mnohem lépe než jakékoliv teambuildingové aktivity, psychologové nebo personalisté. Své zaměstnance, které vídáte na pracovišti min. 8 hod. denně, najednou konečně skutečně poznáte díky jejich reakcím před plavbou, na plavbě i po plavbě.
Co vám dalo poznání jiných kultur?
Poznávání nových zemí, lidí a kultur mě velmi obohacuje a rozšiřuje mé obzory. Můžete si přečíst spousty knih, nastudovat různé průvodce, sledovat filmy a přednášky, ale realita je pak mnohdy jiná. Je úžasné na vlastní oči vidět to, o čem jste dosud jen snili. Zažít na vlastní oči východy a západy slunce, vidět úžasné památky, hory, moře, ostrovy…, ochutnávat místní speciality, ale hlavně poznávat osobně místní obyvatele, jejich kulturu, zvyky, jazyky…. Dříve mi cesta letadlem přes oceán připadala z říše science fiction. Nyní mám v Karibiku na různých místech spoustu přátel a známých, kteří mě vždy s nadšením vítají. Jsou milí, přátelští, upřímní a pohostinní, i když často toho sami moc nemají….
Když jste začínala se svým podnikáním, bylo to hodně těžké?
Na tuto otázku jsem již v podstatě odpověděla. Vzhledem k tomu, že mám prestižní práci v Oberbank, jsem původně o nějakém podnikání neuvažovala. Chtěla jsem si pouze vytvořit své stránky s blogem o cestování a napsat ebook Naše karibská plavba. Pak se mi ozvala první skupina zájemců o plavbu a následně se vše postupně plynule a přirozeně rozběhlo… Horší je podnikání v tomto oboru v současnosti, kdy se najednou objevují různí moji údajní „spolupracovníci“ a firmy, kteří jsou „specialisté na plavby“ a stahují nové potencionální klienty z mé facebookové databáze, kterou jsem poctivě budovala téměř 3 roky. Z toho je mi dost smutno a ještě více je mi líto lidí, kteří jim naletí. Naštěstí moji stávající klienti již moc dobře ví, jaké služby jim poskytuji a proto se opakovaně vrací a doporučují své přátele, příbuzné a známé. Není výjimkou, že se mnou v průběhu tří let se mnou plují 5x, 4x nebo 3x. Min. 2 plavby se mnou absolvovalo nebo má objednáno 80 % klientů.
Zažila jste nějakou zajímavou či vážnou situaci při cestování či v životě? Jak se Vám to podařilo překonat? Co vám to v životě dalo?
Při cestování jsem zažila spoustu nejrůznější situací, které by vydali na další rozhovor. Pro mě osobně to byl rok 2010, kde jsem v sobě našla sílu sbalit tehdy 13. letou dceru, oblečení a zařízení jejího pokojíčku a odstěhovat se po 19. letech nefunkčního manželství od svého nyní již exmanžela do podnájmu a začít znovu téměř ve 40. letech od nuly. Velmi mi pomohl můj současný partner, který nám vlastníma rukama svépomocí vybudoval nový domov. Vlastní dům, o kterém jsem dříve pouze snila. Začala jsem cestovat i do exotických destinací, vyzkoušela svoji první plavbu a tím následně spustila své podnikání… Za to vše jsem neskutečně vděčná a o to více si všeho mnohem více vážím a každou plavbu i cestu si užívám, jako bych tam jela poprvé. Neberu to jako samozřejmost.
Píšete také velmi úspěšné eBooky. Proč se k nim rozhodla?
Mé ebooky 12 krás cestování na luxusních zaoceánských lodí, které Vás chytí a nepustí … a Naše karibská plavba , jsem napsala, protože jsem chtěla, aby jednou po mě něco zůstalo na památku pro moji dceru a současně se podělit s ostatními lidmi o zážitky z plavby i poznání Karibiku. Především jsem chtěla lidem ukázat, že cestování na velkých lodích není jen pro bohaté, ale pro nejširší veřejnost. Vymýtit mýty o tom, že lodě jsou davová spotřební turistika, která ničí životní prostředí, protože opak je pravdou. Lodě jsou natolik velké, že lidé se zde rozptýlí dle svých zájmů (výjimkou jsou pouze dny na moři u bazénu), na jednotlivých zastávkách máme většinou místní průvodce, kteří nám ukazují skutečný i život v nejchudších vesničkách a ne pouze umělá turistická městečka a hlavní atrakce. Nové lodě již mají takové technologie, že fungují jako samostatná plovoucí „města“, která ničím ekologicky nezatěžují moře a oceány.
Jakou část světa máte nejraději?
Jsem vlastenec, takže jednoznačně Českou republiku, kam se ze všech cest ráda vracím, a proto nedělám delegáta na pobytových zájezdech, kde bych musela trávit více měsíců. Mojí „druhou vlastí“ je beze sporu Rakousko, náš nejbližší jižní soused, ke kterému mám velmi blízko nejen díky své práci v Oberbank, ale mám ho procestované křížem krážem již od otevření hranic v roce 1989 a velmi ráda se tam vracím celoročně. Z exotických destinací je to jednoznačně Karibik, díky fantastické vřelé a přátelské mentalitě místních lidí, kteří mě i mé klienty vždy nadšeně vítají. Je jedno zda přijedu na Jamajku za skvělou místní průvodkyní Caisey, na Kajmany za Josephine, na Kubu… Nesmím ani zapomenout na skvělé Čechy, kteří zde žijí jako např. mexická průvodkyně a velká znalkyně mayské kultury Martina Brychová, zakladatel české vesnice na ostrově Roatan Jiří Černý a osádka Roatan busu Hanička a Vašek.
Je nějaká činnost, které byste se chtěla ještě věnovat?
Nápadů mám spousty, ale to by můj den musel mít 48 hodin a ne pouze 24. Ráda bych se více věnovala přednáškové činnost a webinářům, protože mám spousty materiálů a fotografií ze svých cest. Dále bych ráda napsala další ebooky o plavbách, které jsem absolvovala. Plánuji založit pro své klienty online klub Plavby snů Ivony Zlámalíkové… Před vánocemi jsem uspěla ve výběrovém řízení na místo průvodce pro CK Poznání, což je pro mě další velká výzva a pocta zároveň, neboť s touto CK spolupracují opravdu jen pečlivě vybraní špičkoví průvodci včetně mého velkého vzoru – cestovatele Jirky Kolbaby.
Děkuji za rozhovor.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Sazka reklama
Reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama
Apogeo
Reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama