e-news.cz - kurzy
Reklama

Máme sedm krajů a čtrnáct krajů. Zmatky v zákonech chce vláda řešit

10.02.2019, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Máme sedm krajů a čtrnáct krajů. Zmatky v zákonech chce vláda řešit

Recenze návrhu zákona o územně správním členění státu.

Hodnocení Ekonomického magazínu: 90 procent.
Autor: Vláda – Ministerstvo vnitra
Datum předložení: Únor 2019
Že v České republice dosud existují okresy, je poměrně známo. O existenci původních sedmi krajů ale asi slyšel málokdo. Každý přece ví, že krajů je 14. Kupodivu je možné oboje. Zákon o zřízení VÚSC neboli krajů z roku 1997 je zákonem ústavním, zatímco zákon č. 36 z roku 1960 je zákonem obyčejným, takže má nižší právní sílu. A protože jej nikdo nezrušil, stále platí. Vláda s jeho zrušením počítala v roce 1995, kdy přišla s prvním návrhem na zřízení nových krajů. Tehdy neuspěla, a když v roce 1997 nové kraje konečně prosadila, na rušení zákona z roku 1960 už nějak nezbyl čas. Dualita dvou krajských zřízení přetrvává dodnes.
Vládní návrh zákona o územně správním členění státu má tento dluh z minulosti vyřešit. Nejde však o jednoduché zrušení jednoho zákona. Díky svému postupnému vývoji a reformním vlnám je veřejná správa natolik komplikovaným systémem, že je kromě samotného zrušení zákona třeba upravit správní členění, aby bylo dosaženo jeho „skladebnosti“ podle aktuálně existujících vyšších územně samosprávných celků, kterými je oněch 14 všeobecně známých krajů. Nebude bez zajímavosti podívat se trochu do historie jejich vzniku.
Podoba územní samosprávy na úrovni krajů byla jedním z velkých témat počátku devadesátých let. Dnes už skoro zapomenutí Moravisté v roce 1990 požadovali obnovení moravské samosprávy a přejmenování České republiky na Českomoravskou. Česko-slovenské spory v rámci dualistické federace požadovali řešit vytvořením trojfederace, kde Morava se Slezskem bude mít stejné postavení jako Čechy a Slovensko. Ještě po rozpadu Československa několikrát požadovali obnovení samosprávných zemí. Posledním pokusem byl návrh na vytvoření tří samosprávných zemí v Čechách a dvou na Moravě.
Požadavkům HSD-SMS, kterému se ještě ve volbách v roce 1992 společně s Moravskou národní stranou podařilo získat 14 mandátů ve sněmovně, čelila Klausova vláda sázkou na lokální patriotismus jednotlivých městských center v Čechách i na Moravě. První vládní návrh z roku 1995 tak počítal se zřízením dokonce 17 krajů včetně Kladenského a samozřejmě Opavského. Nakonec byl schválen až návrh z roku 1997, kdy už ve sněmovně Moravisté absentovali. S účinností od ledna 2000 bylo zřízeno 14 samosprávných krajů, včetně Jihlavského (dnes Kraj Vysočina), který (zcela záměrně) zahrnuje území Čech i Moravy.
A tady pozor! Jednotlivé kraje dodnes platný ústavní zákon vymezil výčtem okresů a územím hlavního města Prahy. Po ustavení krajů se v roce 2002 přešlo k tzv. II. etapě reformy veřejné správy, jejíž podstatou bylo zrušení okresních úřadů a jejich nahrazení novými správními obvody obcí s rozšířenou působností (ORP). Namísto 76 okresů (plus Praha) máme dnes 206 ORP včetně Prahy. Správní obvody těchto obcí ale nekopírují obvody okresů. Vzhledem k tomu, že okresy nejsou složeny z obcí s rozšířenou působností, dochází k situacím, kdy správní obvod ORP spadá do více okresů, i když v rámci jednoho kraje.
Původně se jednalo celkem o 152 obcí, které spadaly do obvodu ORP mimo svůj okres. Ministerstvo vnitra problém částečně vyřešilo vyhláškou, která změnila hranice okresů přesunutím 119 z nich do jiného okresu. Stále však zůstává 33 obcí, kde tento stav přetrvává. Předložený návrh zákona je řešením této situace. Správní obvody jednotlivých krajů budou složeny ze správních obvodů obcí s rozšířenou působností. Rovněž vymezení okresů se v nové zákonné úpravě provede odvozením od správních obvodů obcí s rozšířenou působností a tím bude zaručena plná skladebnost územního členění státu.
Pro občany, vyhledávající běžnou agendu ORP, se tak nic nezmění. To samé ovšem nelze tvrdit o té části státní správy, která není vykonávána v přenesené působnosti. Aby totiž těch zmatků nebylo málo, v České republice vedle smíšeného modelu státní správy, u kterého je pro samosprávu a výkon státní správy na lokální stupeň příslušný stejný orgán, existuje přímý výkon státní správy, který vykonávají specializované správní úřady. Územní působnost, čili vymezení jejich územních obvodů je poměrně nepřehledné a nejednotné. Pokud ale kopírují území okresů, může dojít i k tomu, že ji nyní bude vykonávat jiný územně příslušný úřad. Až tedy občan dorazí do „okresního“ města, kam je zvyklý, pošlou ho jinam.
Těžko však něco takového vytknout zákonu, který napravuje nedodělky minulosti.
Pokud je možné návrhu zákona něco vytknout, pak to, že měl být předložen už v roce 1997, respektive v roce 2002, kdy byly zrušeny okresní úřady (nikoli okresy, jak je někdy mylně tvrzeno) a nahradily je ORP. To jistě není vinou dnešního předkladatele, který napravuje dluh z minulosti. Škoda jen, že se do té reformy veřejné správy nezakousl trochu důkladněji.
– swp, red –


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Recenze zákona o lobbování

18.03.2024, Autor: red

O českém právním řádu se všeobecně soudí, že se stoupající kvantitou trvale klesá jeho kvalita. Pokud platí zákon přechodu kvantity v kvalitu, pak je legislativa výjimkou. Pravděpodobně to souvisí i s tím, že vedle dalších právnických profesí je legislativec málo placen, a když to nefunguje, slouží jako fackovací panák.

Recenze novely trestního zákoníku

05.02.2024, Autor: red

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek má u neziskovek spoustu škraloupů. Od posezení s nežádoucími osobami přes bombardování žalobců nevhodnými dotazy. Přitom se nedá říct, že by se jim nesnažil nadbíhat. Nové vymezení trestného činu znásilnění je úpravou, po níž různé spolky volají už dlouho a musel přijít ministr Blažek, založením spíše konzervativec, aby je někdo konečně vyslyšel.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Recenze novely zákona o ochraně zemědělského půdního fondu

27.12.2023, Autor: red

O mizerném nakládání se zemědělským půdním fondem už se toho napsalo mnoho, takže jen stručná rekapitulace. Každý rok je v průměru vyjímáno a zabíráno 700 hektarů zemědělské půdy, z toho zhruba 40 % té nejkvalitnější v první a druhé kategorii. Pokud bychom to sečetli za deset či dvacet let, jsou to obrovská čísla.

Recenze novely zákona o soudech a soudcích

11.12.2023, Autor: swp, red

Bylo vám třicet, jste svéprávný a bezúhonný? Pokud ano, jděte dělat přísedícího k soudu. Zvolen bude každý, pokud jeho zkušenosti a morální vlastnosti dávají záruku, že svou funkci bude řádně zastávat. Ve skutečnosti postačí ta svéprávnost a možná formální bezúhonnost. O místa soudních přísedících dlouhodobě není zájem a na soudech jich je nedostatek.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Recenze novely zákona o volbách do Parlamentu ČR

06.03.2021, Autor: swp, red

V ANO „rezonuje“ myšlenka prosazovat celou Českou republiku jako jeden obvod. „Pokud by byl jeden obvod, tak lídr je kandidát na premiéra“, říká k tomu premiér a nepochybně tím myslí sám sebe.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Recenze novely zákona o volbách do Parlamentu ČR

09.02.2021, Autor: swp, red

V prosinci 2017 podala skupina senátorů návrh na zrušení části volebního zákona o volbách do Parlamentu ČR, v němž mimo jiné požadovala zrušení rozdělení České republiky do volebních obvodů spolu s uplatněním D´Hondtovy metody pro výpočet mandátů v takto vymezených volebních obvodech, a dále na zrušení načítacího kvora deset procent a více pro předvolební koalice.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama