e-news.cz - kurzy
Reklama

Bude označení „maso z Polska“ fungovat jako negativní nálepka?

26.03.2019, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Bude označení „maso z Polska“ fungovat jako negativní nálepka?

LUDMILA NAVRÁTILOVÁ, působí jako vyučující a je akademickým garantem studijní specializace Marketing na Newton College.
Kontroly veškerého dovezeného hovězího masa z Polska jsou u konce. Jakou garanci nezávadnosti mají aktuálně čeští spotřebitelé a jak může ovlivnit spotřebitelskou poptávku pětitýdenní testování polského hovězího prováděné ve specializovaných laboratořích? Zaručí zrušení tohoto mimořádného veterinárního opatření chuť zákazníků polské hovězí opět kupovat?
Na polském území ve stejném období končí i mimořádné kontroly jatek. Ohledně celého skandálu se polská strana brání tím, že kauza problematického masa se týkala nelegálních porážek, kdy maso úmyslně ze strany producenta neprošlo po porážce veterinární prohlídkou a nezískalo tak záruku kvality, nebo že za vším stojí konkurenční boj velkých českých producentů masa.
Polsko proto aktuálně připravuje úpravu legislativy, školení veterinářů a zemědělců. Tento závazek v podobě chystaných opatření týkající se veterinárního dozoru v sektoru hovězího masa Česká republika obdrží písemně. České Ministerstvo zemědělství po ohlášení zrušení kontrol však uvedlo, že ochrana českých spotřebitelů je prioritou a běžné kontroly se budou i dále zaměřovat na rizikové skupiny potravin jako je hovězí i drůbeží maso.
Bude to českému spotřebiteli jako záruka stačit a jakou roli představuje maso pro českého strávníka? Poslední statistiky ČSÚ z konce roku 2018 uvádí, že Češi průměrně na hlavu zkonzumují přes 80 kilogramů masa, z toho asi 10 procent hovězího. I přes měnící se stravovací trendy, kdy se spousta spotřebitelů hlásí k vegetariánství, ke spotřebě stravy pouze rostlinného původu či jiným specifickým stravovacím režimům, celková konzumace masa v posledních letech neklesá, hovězí maso si s 8 kilogramy na osobu za rok drží na našich talířích tradici.
Od koho a kde Češi potraviny nakupují? Český trh pro Polsko znamená čtvrtého nejsilnějšího odběratele a po Německu se naši severní sousedé stali druhým největším dodavatelem všech potravin na české pulty obchodů. Konkurenční boj proto nabízí celou řadu hledisek.
Pro běžného českého spotřebitele figuruje často na prvním místě nízká cena před kvalitou, což nahrává právě dovozu levnější varianty masa z Polska a jeho nákupu v supermarketu. Češi nejsou velkými patrioty, ještě stále raději nakoupí ve slevě. Maso v akční nabídce supermarketu láká, a to i k nákupu jiných produktů. K lokálnímu řezníkovi potom ne každý najde cestu. Zákazníci, kteří si mohou dovolit za špičkové hovězí opravdu připlatit, mají možnosti ve vybraných specializovaných řeznictví (hlavně ve velkých městech), kde cena za jeden kilogram hovězího masa někdy i o sto procent převyšuje průměrné ceny hovězího.
Proč jsou ceny masa v Česku tak rozdílné? Přeci jako Česká republika více masa produkujeme, než spotřebujeme. Potřebujeme tedy hovězí dovážet? Lepší výkupní ceny masa pro české chovatele skotu, či zajímavější podmínky porážky nabízí odběratelé v zahraničí na úkor dovozu dostupnějšího čerstvého nebo zpracovaného masa do České republiky. Vyjednávací síla zpracovatelů masa je neúprosná, a proto i oni hrají nezastupitelnou roli v cenové politice a prodávané kvalitě.
Kdo z celé situace může profitovat? Vyjednávací síla spotřebitelů představuje zásadní hybnou moc. Třeba tím, že se budou v obchodech více zajímat, odkud maso, které nakupují, pochází, ptát se na původ masa obsluhy v restauraci, nebo dokonce zvolit alternativu jiného druhu masa než hovězího, či substitut rostlinného původu. Není vyloučeno, že kauza „polské maso“ může u řady konzumentů snížit zájem i o běžné české hovězí ze strachu z nákazy salmonelózou. Poptávka po českém mase vzroste pouze v případě, budou-li umět lokální producenti celou polskou kauzu náležitě využít.
Efektivně uvedené informace o původu masa, jeho zpracovateli či konkrétním farmáři zákazníci jistě ocení. Musí být uvedena na jídelním lístku, na obalu masa, pultu řeznictví či v mobilní aplikaci při nákupu přes internet. Zákazník si však opět musí umět o kvalitu říci a kvalitní produkt vyhledat. Aby už v budoucnu neplatilo, že kvalitní maso znamená extra vysokou cenu.
Ludmila Navrátilová (Ing., Ph.D.)
Autorka článku působí jako vyučující, akademický garant studijní specializace Marketing a odborný garant skupiny marketingových předmětů na vysoké škole NEWTON College, a. s.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Schmarcz: Totální zesměšnění odborů. Potřebuje je ještě vůbec někdo?

27.03.2024, Autor: Martin Schmarcz

Odvoláváme, co jsme odvolali a slibujeme, co jsme slíbili. Jako pomatený pohádkový král působí odboráři poté, co si do čela opět zvolili Josefa Středulu jehož před třemi týdny sesadili v palácovém převratu. Tato tragikomická příhoda jen dokresluje, v jak žalostném stavu je hnutí, které kdysi doslova hýbalo politikou i režimy. Čím to je?

Švehla: Obchod mezi čistou a špinavou částí planety

25.03.2024, Autor: Martin Švehla

Ekologické vidění světa a ekonomiky se ve vyspělých zemních prosazuje už nejméně půl století, v posledních dekádách dokonce velmi radikálně, což vyvolává silnou oponenturu. Jedni mluví o záchraně planety, jejíž zkáza je při současné produkci oxidu uhličitého neodvratná, druzí mluví o ekonomické záchraně společnosti, která se přehnanou a překotnou redukcí uhlíkové stopy ničí v samých základech svého fungování. 

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Recenze zákona o lobbování

18.03.2024, Autor: red

O českém právním řádu se všeobecně soudí, že se stoupající kvantitou trvale klesá jeho kvalita. Pokud platí zákon přechodu kvantity v kvalitu, pak je legislativa výjimkou. Pravděpodobně to souvisí i s tím, že vedle dalších právnických profesí je legislativec málo placen, a když to nefunguje, slouží jako fackovací panák.

Švehla: Euro a politika

17.03.2024, Autor: Martin Švehla

Když pan prezident jednou větou vyvolá veřejnou diskusi, svědčí to o jeho vlivu. V případě zavedení eura to sice není diskuse, která by spojovala, ale také to není nic, co by širokou veřejnost až tak vzrušovalo. Navíc exportéři, kteří se zpočátku zdáli být nejhlasitějšími zastánci přijetí eura se z diskuse vytratili poté, co koruna oslabila a zajistila jim dodatečné příjmy.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Bez jakých znalostí a dovedností se dnes zaměstnanci neobejdou?

14.03.2024, Autor: Z blogosféry

Aby člověk získal a udržel si dobré pracovní místo, musí se prosadit často ve vysoké konkurenci. K tomu pak potřebuje určité vlastnosti a schopnosti, které pomohou podávat patřičné výkony, zvládat pracovní situace a efektivně komunikovat s kolegy i nadřízenými. Co je v současném boji o kvalitní pozici potřeba nejvíce?

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama