e-news.cz - kurzy
Reklama

Díky Silicon Valley spolupracuji dodnes se spoustou skvělých lidí (I)

05.03.2019, Autor: Pavel Veselý

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Díky Silicon Valley spolupracuji dodnes se spoustou skvělých lidí (I)

Rozhovor s FILIPEM MOLČANEM, zakladatelem vývojářského studia Good Sailors.
Stál u zrodu mnoha úspěšných IT firem a projektů. Ačkoliv strávil rok v Sillicon Valley, své firmy a projekty řídí z malé roubenky v Českém Švýcarsku. Říká, že lze současně ziskově podnikat a pomáhat lidem, kteří v životě neměli tolik štěstí a trpí nějakým postižením. 
U člověka jako vy se očekává šéfovské křeslo spíše v nějakém velkém business centru. Proč řídíte své firmy právě z malé roubenky v Českém Švýcarsku?
Narodil jsem se v Děčíně a nikdy jsem se nechtěl přesunout do Prahy. Mám ten náš sever rád – příroda Českého Švýcarska, Jizerky za rohem, ale také skvělí, i když občas dost svérázní, lidé. Od začátku jsme chtěli podporovat tento region, proto jsme tady, zaměstnáváme tu lidi a snažíme se tak Děčínsku trochu pomoci. A navíc – proč žít ve městě, když můžete žít na chalupě?
Honili vás rodiče od počítače již od dětství? Čím jste chtěl být původně? Co rozhodlo, že jste se vydal cestou IT?
Samozřejmě, že mě vyhazovali od počítače ven, stejně, jako to teď dělám svému synovi – trávil jsem u něj spousty času. Když mi v 15ti letech domů IBM poslala Fedexem, který byl tou dobou v naší ulici asi prvně, snad 50 cédéček s jejich softwarem, abych si mohl hrát, našim asi došlo, že to sezení u obrazovky možná jednou k něčemu bude.
Tak jsem jednou přišel odpoledne domů z Jaderky na ČVUT a řekl, že už dál studovat nebudu, že zakládám firmu. No, radost z toho doma nebyla, ale táta tehdy řekl, že jsem dospělý, tak ať dělám, co si myslím, že je nejlepší. A toho rozhodnutí nelituji. Nikdy jsem nebyl zaměstnaný a jsem za to rád.
Rok jste strávil v Sillicon Valley. Jak se vám podařilo se tam dostat? Co vám ten rok dal do života? Změnilo vás to?
Dostal jsem se tam díky podpoře mého tehdejšího společníka v Moredays a Czechgeeks – podařilo se nám dostat do programu CzechAccelerator od CzechInvestu, který tam tou dobou vysílal první české firmy a bylo to skvělé. Dalo mi to hrozně moc – naučil jsem se dívat jinak na podnikání I na život, jsem za tu příležitost hrozně rád a říkám to každému – pokud děláte v IT, vydejte se tam alespoň na pár měsíců.
Spolupracujete s někým či nějakou firmou ze Sillicon Valley na společných projektech?
Díky Silicon Valley spolupracuji dodnes se spoustou skvělých lidí I firem, které mají jedno společné – jsou od nás, z Česka. Do Silicon Valley se prostě ani z Čech nedostane každý, takže tam fungovala skvělá česká komunita – a z ní čerpáme dodnes. Samozřejmě spolupracujeme I s pár společnostmi z USA, ale zpětně vzato nám Silicon Valley otevřelo dveře k nejzajímavějším IT podnikatelům u nás.
Je rozdílný přístup startupů v ČR a Evropě oproti USA?
Asi už to dneska není tolik o tom, kde jste, ale spíše jakým způsobem chcete podnikat. V Silicon Valley stále frčí strategie založit firmu a získat co nejvíce financí od investorů. A pak to buď vyjde nebo ne. Většinou tedy ne. V Evropě mi připadá, že jsme trochu blíže tomu normálnímu byznysu – kdy se musí vydělávat peníze od prvního dne.
Dle hodnocení Financial Times a Googlu se řadíte v současné době mezi 100 nejúspěšnějších inovátorů v Evropě. V čem tkví tajemství vašich inovací? Co se vám podařilo zrealizovat?
Toto ocenění jsme získali za inovace spojené s pomáháním. Přesněji za projekt Disway – jakýsi Tripadvisor pro hendikepované cestovatele, kteří kolegové, kteří na vozíku roky cestují, vymysleli a naprogramovali. Snažíme se vymýšlet věci, které vrací něco zpět společnosti.
Kde čerpáte nové nápady? Co vás inspiruje?
Hodně sleduji trendy ve světě, k tomu jsou právě skvělé I návštěvy v Silicon Valley, kde jsou přeci jen stále pár let před námi. Jinak mě ale nejvíce věcí napadá právě při procházkách u nás za domem – v národním parku České Švýcarsko.
Zda je těžší začínat se startupem v Česku nebo v USA, se dočtete zítra 6.3.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama