Apogeo
Reklama

Eurouzóna se dá přirovnat k pacientovi závislému na návykových lécích

09.03.2019, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Eurouzóna se dá přirovnat k pacientovi závislému na návykových lécích

TOMÁŠ LÉBL, analytik skupiny AXA ČR a SR.
Rada guvernérů Evropské centrální banky (ECB) se na svém posledním zasedání rozhodla úrokové sazby nezvednout a ponechala je na dosavadních extrémně nízkých úrovních. Tento krok zřejmě málokoho překvapil, neboť ECB již dříve deklarovala, že z její strany nelze „hike“ očekávat dříve než po konci letošního léta. Z oficiálního prohlášení z posledního zasedání centrálních bankéřů však vyplývá, že se tato hranice posouvá minimálně na konec roku 2019.
Trhy jsou však poslední dobou pesimističtější a s vyššími evropskými sazbami počítají ještě později. Velkou pozornost si pak jistě zaslouží i oznámení spuštění již třetího kola programu TLTRO. Tato čím dál častěji se objevující zkratka pod sebou skrývá další z nástrojů, kterým ECB dodává bankám dodatečnou likviditu ve snaze podpořit zpomalující hospodářský růst a inflaci. To vše nedlouho poté, co na konci loňského roku bankéři ve Frankfurtu po téměř čtyřech letech slavnostně ukončili kvantitativní uvolňování.
Eurozónu tak lze přirovnat k pacientovi, kterému jsou dlouhodobě podávány stále vyšší dávky návykových léků. Jakmile se zvyšování dávek zastavilo, pacientův stav se zhoršil. Na druhou stranu je pochopitelné, že v době, kdy eurozóna čelí oslabování svého růstu, nepovažuje ECB za vhodné monetární stimuly vysadit. Navíc prezident ECB Mario Draghi připustil, že v případě potřeby by mohla ECB obnovit i program kvantitativního uvolňování.
Evropská centrální banka tak nejspíš v rámci tohoto cyklu možnost zvýšit úrokové sazby propásla a od netradičních monetárních nástrojů ještě dlouho neupustí. Nasnadě by tak bylo srovnání s Japonskem, které velmi nízkým sazbám čelí již déle než dvacet let. Zůstává tedy otázkou, zdali by se Evropa neměla namísto léčby příznaků pomocí měnové alchymie snažit řešit příčiny své „nemoci“, mezi něž se mimo jiné řadí vysoká míra regulace, kterou si pod sebou Evropa podřezává větev, či stárnutí populace.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Daňhel: Dohledové orgány by měly zamezit neodbornému srovnávání povinného ručení

16.04.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

Na začátku března uveřejnil Ekonomický magazín můj příspěvek Ekonomika „povinného ručení“ musí čelit trendu růstu škodního průběhu. Vzápětí v časopisu Pojistný obzor vyšel text „Povinné ručení zůstává pod tlakem vysoké škodní inflace“. Pojistný matematik Petr Jedlička zde konstatoval, že rozevírání nůžek mezi průměrnou škodou a průměrným pojistným pokračuje. 

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Zemřel demýtizátor racionality

16.04.2024, Autor: red

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

Schmarcz: Peklo mimořádných schůzí aneb proč dělat něco užitečného, když místo toho můžeme hrát před voliči trapné divadlo?

14.04.2024, Autor: Martin Schmarcz

Mimořádné schůze se mají konat jen mimořádně. Třeba když vypukne válka, pandemie, stav legislativní nouze, nebo vláda provede něco strašného, na co nestačí interpelace. U nás se z toho stává běžný kolorit. Něco ve stylu speciálního vysílání. Obvykle to ale spíše dopadne jako podřadná telenovela.

Poradna: Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

12.04.2024, Autor: Z blogosféry

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

CETA: Ceny potravin i nadále klesají

05.04.2024, Autor: red

V únoru letošního roku (poslední dostupná data) spotřebitelské ceny celkově vzrostly meziměsíčně o 0,3 %. Meziročně ceny v únoru vzrostly o 2,0 %, což bylo o 0,3procentního bodu méně než v lednu. Ceny zboží úhrnem zůstaly na úrovni měsíce ledna, zatímco ceny služeb vzrostly o 0,7 %.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama

CETA: Evropské dotace a regulace: Dvojsečná zbraň českého zemědělství

31.03.2024, Autor: red

Česká zemědělská komunita se ocitá v rozporu mezi regulacemi EU a systémem dotací, které formují současný agrární model. Zatímco Green Deal klade důraz na udržitelnost a ekologické zemědělství, dotace vytváří podmínky pro nadprodukci a environmentální zátěž. Tato situace odhaluje klíčový paradox v srdci evropské zemědělské politiky.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama