e-news.cz - kurzy
Reklama

Budou pro diváky fotbal či televizní pohádky v HD a zadarmo?

01.05.2019, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Budou pro diváky fotbal či televizní pohádky v HD a zadarmo?

Do Vánoc je ještě daleko, ale v branži televizních operátorů a televizí už se toto letošní „období televizních pohádek“ intenzivně

řeší. V podstatě v tichosti a bez státní kampaně došla Česká republika k dalšímu milníku pozemního televizního vysílání. K přechodu z platformy DVB-T na platformu DVB-T2. Důvodem je prý uvolnění frekvenčních pásem pro mobilní operátory. „Pravým důvodem je ztrojnásobení datové kapacity terestrické platformy – tj. kapacity kterou obchodují ČRa a DB – to vše z veřejných prostředků. Větší kapacitu potřebují k rozjezdu placené platformy,“ tvrdí Jaromír Glisník člen představenstva společnosti M7 Group, která provozuje satelitní televizi Skylink.
Pro běžného diváka využívajícího pozemní televizní vysílání to představuje zásadní rozhodnutí, ke kterému mu stát zatím poskytl minimum informací. Podle čeho se má rozhodnout, zda zůstane u pozemní antény nebo přejde ke kabelové, satelitní či IPTV platformě? Diváků, kteří se nyní koukají na televizi přes satelit, kabelovku nebo IPTV, se přechod na DVB-T2 vůbec netýká a nemusí nic řešit. Diváci na pozemní anténě pravděpodobně nebudou zakládat své rozhodnutí na výši pořizovacích nákladů za nový způsob příjmu televizního signálu – ty budou muset vynaložit ve všech případech. Pokud se rozhodnou zůstat na pozemním vysílání (DVB-T2), budou si muset pořídit set-top box nebo no televizorPokud se rozhodnou přejít na satelit, kabelovku nebo IPTV, mohouv modernějších televizorech použít vestavěné DVB-S a DVB-C tunery pro dekódovací karty nebo využít různé pobídky operátorů na kompletní vybavení. Operátoři za to požadují závazek odebírat jejich služby po určitou dobu.
Co je pro ně ovšem rozhodující, to je kvalita vysílání a cena. Zda se na sportovní přenosy, filmy nebo právě na ty televizní pohádky bude s dětmi dívat v HD za peníze či pouze v SD kvalitě zadarmo. To je po diváka důležité, nic jiného. Zda začne být i televizní vysílání přes anténu v HD kvalitě za paušál, jako je to u kabelovky či satelitu. „Na soukromé televize se čeká,“ přiznala k tomu na podzim loňského roku na konferenci v Nymburku Anna Tůmová, marketingová ředitelka společnosti České Radiokomunikace. Reagovala tím na již dřívější deklarace Novy a Primy z předešlých digitálních konferencí, že v DVB-T2 neplánují v HD kvalitě vysílat zadarmo.
Minulý týden České radiokomunikace uspořádaly tiskovou konferenci právě k přechodu na DVB-T2. K této tiskovce přispěchala Prima se svým, dnes už jasným vyjádřením. „Skupina Prima nikdy neplánovala na platformě DVB-T2 vysílat zdarma v kvalitě HD. Diváci tak v rámci pozemního vysílání DVB-T2 budou moci sledovat zdarma vysílání kanálů skupiny Prima ve kvalitě SD+,“ reagovala Gábina Semová, vedoucí PR oddělení Primy. „Nasmlouvané kapacity v DVB-T2 hodlá skupina Prima využít pro spuštění dalších kanálů, jako například CNN Prima News, nebo realizovat spuštění placené televize na této platformě prostřednictvím operátora, který dojedná podmínky napříč trhem a novou placenou televizní službu na trh uvede,“ dodala Gábina Sémová. Nova už dříve připouštěla zpoplatnění vysílání programů v HD.
Je tedy jasné, že nejvýznamnější komerční televizní stanice neplánují vysílat v plném vysokém rozlišení (HD) zadarmo. Vysílat budou bezplatně pouze v nižší kvalitě. Zdá se tedy, že jeden velký fenomén –kvalitní televize zadarmo – v Česku pomalu, ale jistě končí.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Komentář Radomíra Jáče k údajům a detailům ohledně výkonu HDP České republiky za loňské 4. čtvrtletí a za celý rok 2023

28.03.2024, Autor: Z blogosféry

Zpřesněné údaje o výkonu české ekonomiky za loňské závěrečné čtvrtletí hlásí lepší než původně reportované výsledky HDP. Dle zpřesněných dat HDP v loňském závěrečném čtvrtletí mezikvartálně vzrostl o 0,4 % a meziročně si připsal 0,2 %, když předchozí údaje uváděly mezikvartální růst HDP 0,2 % a meziroční pokles 0,2 %.

Schmarcz: Totální zesměšnění odborů. Potřebuje je ještě vůbec někdo?

27.03.2024, Autor: Martin Schmarcz

Odvoláváme, co jsme odvolali a slibujeme, co jsme slíbili. Jako pomatený pohádkový král působí odboráři poté, co si do čela opět zvolili Josefa Středulu jehož před třemi týdny sesadili v palácovém převratu. Tato tragikomická příhoda jen dokresluje, v jak žalostném stavu je hnutí, které kdysi doslova hýbalo politikou i režimy. Čím to je?

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Švehla: Obchod mezi čistou a špinavou částí planety

25.03.2024, Autor: Martin Švehla

Ekologické vidění světa a ekonomiky se ve vyspělých zemních prosazuje už nejméně půl století, v posledních dekádách dokonce velmi radikálně, což vyvolává silnou oponenturu. Jedni mluví o záchraně planety, jejíž zkáza je při současné produkci oxidu uhličitého neodvratná, druzí mluví o ekonomické záchraně společnosti, která se přehnanou a překotnou redukcí uhlíkové stopy ničí v samých základech svého fungování. 

Recenze zákona o lobbování

18.03.2024, Autor: red

O českém právním řádu se všeobecně soudí, že se stoupající kvantitou trvale klesá jeho kvalita. Pokud platí zákon přechodu kvantity v kvalitu, pak je legislativa výjimkou. Pravděpodobně to souvisí i s tím, že vedle dalších právnických profesí je legislativec málo placen, a když to nefunguje, slouží jako fackovací panák.

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Švehla: Euro a politika

17.03.2024, Autor: Martin Švehla

Když pan prezident jednou větou vyvolá veřejnou diskusi, svědčí to o jeho vlivu. V případě zavedení eura to sice není diskuse, která by spojovala, ale také to není nic, co by širokou veřejnost až tak vzrušovalo. Navíc exportéři, kteří se zpočátku zdáli být nejhlasitějšími zastánci přijetí eura se z diskuse vytratili poté, co koruna oslabila a zajistila jim dodatečné příjmy.

Bez jakých znalostí a dovedností se dnes zaměstnanci neobejdou?

14.03.2024, Autor: Z blogosféry

Aby člověk získal a udržel si dobré pracovní místo, musí se prosadit často ve vysoké konkurenci. K tomu pak potřebuje určité vlastnosti a schopnosti, které pomohou podávat patřičné výkony, zvládat pracovní situace a efektivně komunikovat s kolegy i nadřízenými. Co je v současném boji o kvalitní pozici potřeba nejvíce?

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama