e-news.cz - kurzy
Reklama

Plánujete letět do zahraničí? Zde najdete, nač si dát letos pozor

14.05.2019, Autor: Z tiskových zpráv

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Plánujete letět do zahraničí? Zde najdete, nač si dát letos pozor

Letní dovolenková sezóna se pomalu, ale jistě blíží.

Díky příznivým cenám letenek vyráží čím dál více Čechů do zahraničí letecky. Přestože cestování letadlem ušetří spoustu času a momentálně i peněz, je dobré věnovat pozornost pár důležitým upozorněním. Jaká jsou aktuální rizika při cestování letadlem pro letošní sezónu a jakých nepozorností se nejčastěji cestující dopouštějí?
Nepodceňujte cestovní doklady
Pro někoho je to možná ohraná písnička, přesto jsou cestující, kteří kontrolu cestovních dokladů stále podceňují. Pokud na poslední chvíli zjistíte, že máte prošlý pas nebo je jeho platnost kratší než předepsaných 6 měsíců, nepanikařte. Od loňského července si ho můžete nechat vystavit do pouhých 24 hodin. O pas ve zkrácené čtyřiadvacetihodinové lhůtě zažádejte u kteréhokoliv úřadu obce s rozšířenou působností nebo úřadu pražské městské části. „Nezapomeňte také, že zapisování dětí do pasu rodičů již není možné, každé dítě včetně novorozenců potřebuje vlastní pas nebo jiný cestovní doklad,“ radí Josef Trejbal, ředitel letenkového portálu Letuška.cz.
Letenky kupujte u důvěryhodného prodejce
Při pořizování letenek se nenechte zlákat vidinou nejnižší ceny na trhu a raději si letenky pořiďte u ověřených prodejců. Ceny letenek se obecně mohou lišit do cca 50 EUR. Pokud je rozdíl v ceně několik desítek nebo stovek EUR oproti oficiálním cenám dopravce, jedná se pravděpodobně o podvodné nabídky. „Každoročně se na nás obracejí podvedení cestující s prosbou o radu. Bohužel často není jiné východisko, než si pořídit letenku novou, tentokrát od ověřeného prodejce,“ říká Zuzana Přibylová, obchodní ředitelka letecké společnosti Aeroflot.
Raději se pojistěte
Stovky Čechů už letos přišly o své peníze kvůli krachu leteckých společností Germania a British Midland Regional. Než vycestujete, nezapomeňte si proto kromě cestovního pojištění, zařídit i pojištění proti úpadku letecké společnosti. Cestovní kanceláře mají pojištění povinné ze zákona, leteckých společností se však toto nařízení netýká. V případě, že by letecká společnost zkrachovala dříve, než uplatníte letenky, můžete o peníze přijít nadobro. Praktické je také pojištění pro případ storna letenek, které se vztahuje na případy zrušení letu z důvodu nemoci či třeba ztráty zaměstnání.
Máte zavazadlo v ceně letenky?
V nabídkách letenek existuje  zejména u nejnižších tarifů spousta omezení a případných nutných příplatků. „Cestující by při rezervaci nebo nákupu letenky měli pozorně číst, jaká zavazadla jsou v ceně obsažena. Pokud není odbavení zavazadla v základní ceně letenky, musí doplácet poměrně velký doplatek. Ve finále tak často zjistí, že je pro ně výhodnější koupit si rovnou letenku o něco dražší, než dokupovat zavazadlo k letence levnější, která ho nezahrnuje,“ uzavírá Trejbal.
O společnosti ASIANA a portálu Letuška.cz
Společnost ASIANA byla založena v roce 1993. Její portál Letuška.cz byl spuštěn v roce 2001 jako první online prodejce letenek v České republice a střední a východní Evropě. Letuška.cz se stala prvním úspěšným start-upem ve svém oboru v ČR, naučila Čechy nakupovat letenky přes internet. ASIANA patří rovněž mezi nejvýznamnější poskytovatele cestovních služeb pro korporátní klienty. Divize Europea.Travel se věnuje oblasti MICE. Organizuje eventy, konference, teambuildingové aktivity pro tuzemské firmy, nadnárodní korporace i zahraniční subjekty. Jazykové pobyty a studium v zahraničí ASIANA nabízí prostřednictvím portálu Study.cz.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Tři čtvrtiny zaměstnanců zvažují změnu oboru nebo rekvalifikaci

13.02.2024, Autor: Laura Feketeová

Český trh práce prochází transformací s rostoucím důrazem na digitální dovednosti a umělou inteligenci. Výsledky průzkumu personální agentury Randstad ukazují, že téměř tři čtvrtiny zaměstnanců možnost rekvalifikace či úplnou změnu oboru připouštějí.

Pražská stoková síť je pod kontrolou odborníků z PVK 

12.02.2024, Autor: red

144 kilometrů prohlédnuté stokové sítě, 1 837 zrevidovaných vstupních šachet a objektů, 28 nalezených havárií a 67 vypracovaných návrhů na odstranění závad zařazených do plánu oprav a investic.To je výsledek činnosti pracovníků útvaru průzkumu stokové sítě Pražských vodovodů a kanalizací za loňský rok.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Odtah vozidla při havárii na vodovodní či kanalizační síti hradí PVK 

08.02.2024, Autor: Z blogosféry

Pražské vodovody a kanalizace musí havárii na vodovodní či kanalizační síti neprodleně odstranit. V této souvislosti mají podle zákona o vodovodech a kanalizacích možnost rozhodnout o odtahu vozidla, které brání opravě. Vůz vždy zamíří na odstavné parkoviště, kde je bezplatně vydán majiteli. Úhradu za odtah hradí Pražské vodovody a kanalizace.

Ekonomika se zvedá jen velmi pomalu

30.01.2024, Autor: Z blogosféry

Český hrubý domácí produkt v posledním čtvrtletí roku 2023 podle předběžného odhadu mezičtvrtletně narostl o 0,2 %, což odpovídá meziročnímu poklesu o 0,2 %. Výsledek je v souladu s očekáváními trhu, oproti prognóze České národní banky se ekonomice dařilo o něco lépe. Za celý rok 2023 tak české hospodářství vykázalo pokles o 0,4 %.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama