Apogeo
Reklama

Poradna: Víte, jak před požárem či povodní zabezpečit majetek?

12.05.2019, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Poradna: Víte, jak před požárem či povodní zabezpečit majetek?

Vichřice, požár či krupobití. Právě tyto živelné katastrofy patří mezi hrozby, které trápí Českou republiku často.

Jen za letošek způsobily škody v řádu stovek milionů korun. Samotnému působení živlů se lze ubránit jen těžko, s vhodným pojištěním ale lze omezit alespoň finanční dopady. Vždy je ale potřeba věnovat zvláštní pozornost pojistným podmínkám, které rozhodují o tom, kolik peněz pojišťovna vyplatí.

Vichřice, krupobití, úder blesku a požár jsou rizika, která v Česku způsobují největší finanční škody na majetku, obvykle v řádu milionů korun na jednotlivou událost. Bývají obsažena už v základní variantě pojištění majetku, každá pojišťovna však na tato rizika pohlíží trochu odlišně. „Velkou pozornost věnujte definicím pojistných událostí a výluk v pojistné smlouvě, každá pojišťovna si je stanovuje jinak. Za vichřici je například považován pohyb větru až od určité rychlosti, různí se například rozsah maximálního krytí pro nemovitost, která se nachází v záplavových oblastech. Některé nemovitosti v nejrizikovějších povodňových oblastech jsou u většiny pojišťoven nepojistitelné,“ upozorňuje Aleš Žárský, ředitel služby DOK, chytré správy pojištění.

Omyl, který vyjde draho

Pojištěním si můžete zabezpečit jak nemovitost (dům, chata, chalupa, garáž), tak domácnost (nábytek, elektronika a další vybavení). Každé z nich tudíž chrání jinou část majetku. Podle expertů na pojištění si ale právě tyto produkty klienti často pletou. „Bohužel omyl v tomto případě může vyjít draho. Například když je pojištěna jen nemovitost a vichřice poničí střechu, přičemž otvorem ve střeše pronikne déšť, který zaplaví vnitřní vybavení, má majitel nárok pouze na náhradu za opravu střechy. Pokud má pojištěnou domácnost, ale dojde ke zničení stavby, získá náhradu pouze za vybavení,“ upřesňuje Aleš Žárský. Proto je dobré se před sjednáním pojištění poradit s odborníkem na tuto oblast pojištění.

Jak pojištění vybrat a jak se o něj starat

Tuzemské pojišťovny nabízí celou řadu produktů a není v silách běžného spotřebitele se v nich vyznat. S výběrem si můžete nechat poradit od makléře, použít online srovnávač nebo kombinaci obojího v podobě online služeb na správu pojištění. Při rozhodování se určitě neřiďte pouze cenou, klíčový by měl být rozsah krytí a výluky. „Z pojištění majetku je třeba dbát na správné místo pojištění (byt, sklep, jiné místo pojištění). Svá specifika pojištění mají cennosti neobvyklé hodnoty, jako jsou umělecká díla či sbírky,“ upřesňuje Žárský.

Pokud už pojištění máte, potom nezapomínejte na jeho aktualizaci. Obzvlášť ceny nemovitostí prošly v posledních letech velkými změnami a jejich hodnoty neodpovídají cenám ve smlouvách před 5 či 10 lety. Pokud máte nemovitost tzv. podpojištěnou, tedy pojištěnou na menší částku, než je její reálná hodnota, musíte v případě pojištění počítat s výrazným krácením pojistného plnění. Hlídat si aktuální hodnotu majetku se vyplatí i u vybavení domácnosti, kde mohla elektronika či spotřebiče zestárnout, a tudíž klesnout na hodnotě.

Jak na nahlášení škodu

Pokud se stane, že živel skutečně udeří a máte uzavřené pojištění, čeká vás nahlášení pojistné události. „Při vzniku pojistné škody je potřeba v první řadě zamezit vzniku dalších škod, tedy zabezpečit majetek,“ říká Žárský. Ihned poté byste měli událost nahlásit pojišťovně. Prioritně je potřeba pořídit fotodokumentaci, se kterou se vám budou vzniklé škody lépe prokazovat. „Třeba v případě plošných pohrom, kdy likvidátoři řeší najednou desítky případů, trvá déle, než k vám dorazí. Vy přitom budete chtít škody začít odstraňovat. S tím nemusíte čekat na likvidátora, ale než se do odstranění následků pustíte, zajistěte si pečlivou fotodokumentaci, kterou pak předložíte ke kontrole,“ doplňuje Žárský.

K hlášení budete dále potřebovat formulář, který je dostupný na webových stránkách pojišťovny a pojistnou smlouvu. Pro tyto případy je vhodné mít dokument v elektronické podobě, urychlí to jednání s pojišťovnou.

Jak postupovat při vzniku pojistné události způsobené živlem

  • Neprodleně zabraňte vzniku dalších poškozeníPokud lze, pak zdokumentujte průběh škodní události

  • Posléze pořiďte podrobnou fotodokumentaci všech škod

  • Pojistnou událost nahlaste neprodleně (v souladu s pojistnýmipodmínkami) vaší pojišťovně

Ne každá škodní událost je pojistnou událostí. Přesto dojde-li k odmítnutí plnění ze strany pojišťovny, odvolejte se, popřípadě využijte služeb právníka.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Komentář Radomíra Jáče k údajům a detailům ohledně výkonu HDP České republiky za loňské 4. čtvrtletí a za celý rok 2023

28.03.2024, Autor: Z blogosféry

Zpřesněné údaje o výkonu české ekonomiky za loňské závěrečné čtvrtletí hlásí lepší než původně reportované výsledky HDP. Dle zpřesněných dat HDP v loňském závěrečném čtvrtletí mezikvartálně vzrostl o 0,4 % a meziročně si připsal 0,2 %, když předchozí údaje uváděly mezikvartální růst HDP 0,2 % a meziroční pokles 0,2 %.

Schmarcz: Totální zesměšnění odborů. Potřebuje je ještě vůbec někdo?

27.03.2024, Autor: Martin Schmarcz

Odvoláváme, co jsme odvolali a slibujeme, co jsme slíbili. Jako pomatený pohádkový král působí odboráři poté, co si do čela opět zvolili Josefa Středulu jehož před třemi týdny sesadili v palácovém převratu. Tato tragikomická příhoda jen dokresluje, v jak žalostném stavu je hnutí, které kdysi doslova hýbalo politikou i režimy. Čím to je?

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Švehla: Obchod mezi čistou a špinavou částí planety

25.03.2024, Autor: Martin Švehla

Ekologické vidění světa a ekonomiky se ve vyspělých zemních prosazuje už nejméně půl století, v posledních dekádách dokonce velmi radikálně, což vyvolává silnou oponenturu. Jedni mluví o záchraně planety, jejíž zkáza je při současné produkci oxidu uhličitého neodvratná, druzí mluví o ekonomické záchraně společnosti, která se přehnanou a překotnou redukcí uhlíkové stopy ničí v samých základech svého fungování. 

Recenze zákona o lobbování

18.03.2024, Autor: red

O českém právním řádu se všeobecně soudí, že se stoupající kvantitou trvale klesá jeho kvalita. Pokud platí zákon přechodu kvantity v kvalitu, pak je legislativa výjimkou. Pravděpodobně to souvisí i s tím, že vedle dalších právnických profesí je legislativec málo placen, a když to nefunguje, slouží jako fackovací panák.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama

Švehla: Euro a politika

17.03.2024, Autor: Martin Švehla

Když pan prezident jednou větou vyvolá veřejnou diskusi, svědčí to o jeho vlivu. V případě zavedení eura to sice není diskuse, která by spojovala, ale také to není nic, co by širokou veřejnost až tak vzrušovalo. Navíc exportéři, kteří se zpočátku zdáli být nejhlasitějšími zastánci přijetí eura se z diskuse vytratili poté, co koruna oslabila a zajistila jim dodatečné příjmy.

Bez jakých znalostí a dovedností se dnes zaměstnanci neobejdou?

14.03.2024, Autor: Z blogosféry

Aby člověk získal a udržel si dobré pracovní místo, musí se prosadit často ve vysoké konkurenci. K tomu pak potřebuje určité vlastnosti a schopnosti, které pomohou podávat patřičné výkony, zvládat pracovní situace a efektivně komunikovat s kolegy i nadřízenými. Co je v současném boji o kvalitní pozici potřeba nejvíce?

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama