e-news.cz - kurzy
Reklama

Rozpočtový výbor odmítl poslanecké návrhy změn v EET

08.05.2019, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Rozpočtový výbor odmítl poslanecké návrhy změn v EET

Sněmovní rozpočtový výbor zaujal nesouhlasné stanovisko k většině poslaneckých návrhů k vládní novele zákona o elektronické evidenci tržeb (EET), který

kromě jiného rozšiřuje EET na další obory. Výbor odmítl návrh na zamítnutí novely a negativně se postavil i k návrhu na zrušení celého zákona o EET. Podpořil však úlevy týkající se předvánočního prodeje ryb. Třetí čtení novely by mělo přijít ve Sněmovně na řadu v pátek. Kdy se ho podaří dokončit, není však jasné, v pátek to zřejmě nebude.
Kabinet reagoval předlohou zejména na rozhodnutí Ústavního soudu, který další vlny zavádění EET zrušil. Novela rozšiřuje evidenci na další obory, které jí dosud nepodléhaly, třeba na služby řemeslníků. Části podnikatelů novela umožňuje evidovat tržby bez připojení k internetu pomocí papírových účtenek.
Vláda navrhla, aby tržby mohli evidovat v tomto tzv. zvláštním režimu podnikatelé s hotovostními příjmy do 200 tisíc korun, pokud nejsou plátci daně z přidané hodnoty a mají nejvýše dva zaměstnance. Rozpočtový výbor podpořil návrhy na zvýšení tohoto limitu na 600 tisíc korun i na 500 tisíc korun. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) to podpořila a slíbila, že to podpoří na plénu.
Rozpočtový výbor již dříve doporučil, aby předvánoční prodej kaprů od 18. do 24. prosince nepodléhal evidenci tržeb. Dnes podpořil i variantu, aby prodej ryb podléhal zvláštnímu režimu, tedy že by prodejci ryb vyplňovali papírové účtenky.
Výbor se neshodl na postoji k balíku 775 pozměňovacích návrhů předsedy klubu ODS Zbyňka Stanjury, který v nich postupně navrhuje vyřadit jednotlivé činnosti z povinnosti evidovat tržby. Ministryně Schillerová jeho návrh označila před novináři za obstrukční taktiku, některé z těchto návrhů jsou podle ní nesmyslné. Výbor o svém postoji ke Stanjurovým návrhům hlasoval v jednom hlasování. Na plénu však zřejmě zazní požadavek ODS, aby se o nich hlasovalo jednotlivě.
Předpokládám, že zazní požadavek na jednotlivé hlasování a myslím si, že se to hlasování, pokud se na něj vůbec dostane, protáhne tak, že já osobně jsem přesvědčena, že ten pátek nevyjde,“ řekla ČTK předsedkyně rozpočtového výboru Miloslava Vostrá (KSČM).
Výbor nedoporučil schválit například návrh Věry Kovářové (STAN) na zúžení EET pouze na registrované plátce DPH. S nesouhlasem výboru se setkaly také návrhy Mariana Jurečky (KDU-ČSL), který chtěl zvýšit limit pro povinnou registraci k dani z přidané hodnoty z nynějšího milionu na 1,5 milionu i na dva miliony korun.
Já jsem velmi spokojená, protože v podstatě novela zákona o evidenci tržeb prošla dnes do třetího čtení rozpočtovým výborem tak, jak jsem si představovala,“ řekla novinářům po jednání výboru Schillerová. „To znamená, že s většinou těch pozměňovacích návrhů byl vysloven nesouhlas. Tím pádem se nám vlastně nemění ten zákon a zůstává v podstatě ve tvaru, ve kterém jsem ho poslala do legislativního procesu,“ dodala.
Norma rovněž posouvá do desetiprocentní sazby daně z přidané hodnoty například stravovací služby, úklidové práce, domácí pečovatelské služby, vodné a stočné nebo prodej řezaných květin. Ministryně opakovaně ujišťuje, že v případě vodného a stočného dohlédne ministerstvo financí prostřednictvím cenového výměru na to, aby se nižší DPH promítla i do nižší ceny. Poznamenala, že jen snížení DPH na vybrané položky představuje 3,4 miliardy korun.
ČTK


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Vláda rozhodla o pokračování a usnadnění podpory firmám exportujícím na Ukrajinu

19.04.2024, Autor: Z blogosféry

Vláda Petra Fialy na jednání ve středu 17. dubna 2024 rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

Poradna: Jak dodavatelé energií stanovují zálohy

04.04.2024, Autor: Z blogosféry

Zálohy na elektřinu a plyn jsou důležitou součástí procesu dodávky energií. V zájmů odběratelů je, aby je měli nastaveny optimálně, a tak se vyhnuli nepříjemným situacím. Co zálohy jsou, z čeho se skládají, kdo je může měnit a jaký je jejich význam pro každého z nás?

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Tři čtvrtiny zaměstnanců zvažují změnu oboru nebo rekvalifikaci

13.02.2024, Autor: Laura Feketeová

Český trh práce prochází transformací s rostoucím důrazem na digitální dovednosti a umělou inteligenci. Výsledky průzkumu personální agentury Randstad ukazují, že téměř tři čtvrtiny zaměstnanců možnost rekvalifikace či úplnou změnu oboru připouštějí.

Pražská stoková síť je pod kontrolou odborníků z PVK 

12.02.2024, Autor: red

144 kilometrů prohlédnuté stokové sítě, 1 837 zrevidovaných vstupních šachet a objektů, 28 nalezených havárií a 67 vypracovaných návrhů na odstranění závad zařazených do plánu oprav a investic.To je výsledek činnosti pracovníků útvaru průzkumu stokové sítě Pražských vodovodů a kanalizací za loňský rok.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama