e-news.cz - kurzy
Reklama

Růst daní schválený vládou čelí kritice opozice i dotčených firem

28.05.2019, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Růst daní schválený vládou čelí kritice opozice i dotčených firem

Nárůst spotřební daně z lihu a tabáku a zvýšení daně z některých hazardních her přinese návrh, který schválila vláda.

Vzrůst má daňové zatížení pojišťoven, předloha má také zrušit osvobození od daně u zemního plynu používaného k výrobě tepla v domovních kotelnách.
Podle sázkových firem zvýšení daně víc peněz státu nepřinese, pojišťovny ho berou jako trest za obezřetnost. Návrh u plynu vítají teplárny a kritizují zástupci plynařů a ekologů. Opozice míní, že vládě docházejí peníze a snaží se je získat od daňových poplatníků.
Veřejné rozpočty by podle propočtů ministerstva financí měly změnami získat v letech 2020 a 2021 každoročně přes deset miliard korun. U tabáku a lihu ministerstvo návrh odůvodnilo růstem dostupnosti návykových látek, který je důsledkem zvýšením životní úrovně.
Spotřební daně z cigaret a tabáku, včetně zahřívaného, by měly podle návrhu stoupnout příští rok zhruba o deset procent. Podle ministerstva financí bude růst u minimální sazby 5,4 koruny na krabičku cigaret, tabákové firmy ale předpokládají zvýšení daňové zátěže na krabičku o 12 až 13 korun. Spotřební daň z lihu by měla stoupnout zhruba o 13 procent. Půllitrová láhev 40procentní lihoviny by tak měla zdražit o 9,1 koruny, oznámila Unie výrobců a dovozců lihovin. Podle dřívějšího vyjádření výrobců lihovin a tabáku povede zvýšení daní vedle zdražování také k rozšíření černého trhu.
Totéž tvrdí provozovatelé hazardu. Varují před rozvojem tvrdého hazardu, jako jsou automaty, pro který se sazba nemění. U kurzových sázek je podle nich zdanění v ČR už nyní jedno z nejvyšších v Evropě. Schválený návrh počítá se zvýšením sazeb u kurzových sázek, tombol nebo turnajů malého rozsahu z 23 na 25 procent. U loterií, bing a živých her ministerstvo navrhuje růst z 23 procent na 30 procent. Dosud od daně osvobozené příjmy z hazardu a dalších sázek by se měly nad 100 tisíc korun zdaňovat srážkovou daní 15 procent.
Česká asociace pojišťoven (ČAP) uvedla, že některé pojišťovny kvůli nové „sektorové dani“ přijdou o dva až pět let zisku. Navrhla vložení peněz pojišťoven do Národního investičního fondu, kam by měly přispívat čtyři největší banky. Návrh počítá s tím, že daňově uznatelné by měly být i technické rezervy tvořené podle zákona o pojišťovnictví. Podle asociace české pojišťovny dlouhodobě vytvářely technické rezervy nad povinnou evropskou minimální hranici. „Jsme zklamáni, že se ministerstvo financí rozhodlo pojišťovny za toto obezřetné chování potrestat,“ uvedl výkonný ředitel ČAP Jan Matoušek.
Teplárenské sdružení ČR považuje návrh zrušit osvobození od daně u plynu používaného k výrobě tepla v domovních kotelnách za krok ke srovnání plateb s domy napojenými na teplárny, které musejí nakupovat emisní povolenky. Český plynárenský svaz naproti tomu změnu označil za facku bytovým domům, které nahradily uhelné kotelny plynovými, ekologické Hnutí Duha kritizuje růst daňového zatížení plynu, a ne uhlí. Svaz českých a moravských bytových družstev dříve uvedl, že dotčené domácnosti mohou nově za teplo připlatit stovky korun ročně.
Předloha také počítá s osvobozením od daně z nemovitých věcí pro plochy, které souvisejí s ochranou životního prostředí a ochranou krajinných prvků, tedy například pro remízky. Rozšiřuje osvobození příjmů z podílu na zisku na kraje a stát. Nyní platí jen pro firmy, které spoluvlastní nebo vlastní obce a dobrovolné svazky obcí.
ČTK


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Tři čtvrtiny zaměstnanců zvažují změnu oboru nebo rekvalifikaci

13.02.2024, Autor: Laura Feketeová

Český trh práce prochází transformací s rostoucím důrazem na digitální dovednosti a umělou inteligenci. Výsledky průzkumu personální agentury Randstad ukazují, že téměř tři čtvrtiny zaměstnanců možnost rekvalifikace či úplnou změnu oboru připouštějí.

Pražská stoková síť je pod kontrolou odborníků z PVK 

12.02.2024, Autor: red

144 kilometrů prohlédnuté stokové sítě, 1 837 zrevidovaných vstupních šachet a objektů, 28 nalezených havárií a 67 vypracovaných návrhů na odstranění závad zařazených do plánu oprav a investic.To je výsledek činnosti pracovníků útvaru průzkumu stokové sítě Pražských vodovodů a kanalizací za loňský rok.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Odtah vozidla při havárii na vodovodní či kanalizační síti hradí PVK 

08.02.2024, Autor: Z blogosféry

Pražské vodovody a kanalizace musí havárii na vodovodní či kanalizační síti neprodleně odstranit. V této souvislosti mají podle zákona o vodovodech a kanalizacích možnost rozhodnout o odtahu vozidla, které brání opravě. Vůz vždy zamíří na odstavné parkoviště, kde je bezplatně vydán majiteli. Úhradu za odtah hradí Pražské vodovody a kanalizace.

Ekonomika se zvedá jen velmi pomalu

30.01.2024, Autor: Z blogosféry

Český hrubý domácí produkt v posledním čtvrtletí roku 2023 podle předběžného odhadu mezičtvrtletně narostl o 0,2 %, což odpovídá meziročnímu poklesu o 0,2 %. Výsledek je v souladu s očekáváními trhu, oproti prognóze České národní banky se ekonomice dařilo o něco lépe. Za celý rok 2023 tak české hospodářství vykázalo pokles o 0,4 %.

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama