Apogeo
Reklama

Vláda odmítla návrh Pirátů zvýšit daňovou slevu na manželku

21.05.2019, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Vláda odmítla návrh Pirátů zvýšit daňovou slevu na manželku

Návrh poslanců Pirátů, kteří chtějí zvýšit základní daňovou slevu na poplatníka a na manželku, vláda na svém včerejším jednání odmítla.

Vyplývá to z informací tiskového odboru úřadu vlády.

Měsíční sleva na poplatníka by se podle návrhu Pirátů měla zvýšit z nynějších 2 070 korun na 2 500 korun. Piráti chtějí také stanovit hranici pro daňové osvobození příjmů z prodeje cenných papírů nebo příjmů připadajících na podílové listy při zrušení podílového fondu. Přes negativní stanovisko vlády novelu projedná Sněmovna.

Vláda poukázala hlavně na to, že zvýšení daňové slevy by připravilo státní rozpočet podle odhadů až o 20,2 miliardy korun, a to i když se započte případný vyšší příjem z daně z přidané hodnoty ze zvýšených útrat poplatníků. Vláda upozornila i na to, že má ve svém programovém prohlášení zrušení takzvané superhrubé mzdy doprovázené snížením odvodů pro poplatníky. Návrh Pirátů tak podle kabinetu není v souladu s jejím programem.
Piráti argumentují tím, že v době, kdy se roční daňová sleva 24 840 použila poprvé, představovala průměrná hrubá mzda 22 592 korun. S rostoucí průměrnou mzdou a s růstem spotřebitelských cen se podle nich význam slevy snižuje.
Poslanec Pirátů Mikuláš Ferjenčík kritizuje, že vláda odmítla snížit daňovou zátěž všech pracujících o více než pět tisíc korun ročně. Zdanění práce je v Česku podle něj extrémně vysoké. „Současně s tímto opatřením jsme navrhli zrušení daňové výjimky, která v některých případech umožňuje multimilionářům zcela se vyhnout placení daně z příjmu. Vláda bohužel preferuje cestu zvyšování daní běžným pracujícím a daňových výjimek pro oligarchy,“ uvedl Ferjenčík v tiskové zprávě.
V případě navrženého omezení osvobození příjmů z prodeje cenných papírů od daně z příjmů vláda uvádí, že toto omezení by postihlo jen úzký okruh poplatníků. Podle vládních odborníků se to nejeví jako koncepční a účelné řešení fiskální politiky. „Vzhledem k tomu, že podle poznatků vlády nelze z hlediska státního rozpočtu předpokládat znatelný přínos navrhovaného opatření a že se jedná o ojedinělý zásah do struktury nastavení zákonné úpravy, nepovažuje vláda za zcela vhodné současné nastavení měnit,“ stálo v návrhu stanoviska. Nyní je příjem z prodeje cenných papírů osvobozen bez limitu příjmů za podmínky, že je poplatník držel alespoň tři roky.
ČTK


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Vláda rozhodla o pokračování a usnadnění podpory firmám exportujícím na Ukrajinu

19.04.2024, Autor: Z blogosféry

Vláda Petra Fialy na jednání ve středu 17. dubna 2024 rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

Poradna: Jak dodavatelé energií stanovují zálohy

04.04.2024, Autor: Z blogosféry

Zálohy na elektřinu a plyn jsou důležitou součástí procesu dodávky energií. V zájmů odběratelů je, aby je měli nastaveny optimálně, a tak se vyhnuli nepříjemným situacím. Co zálohy jsou, z čeho se skládají, kdo je může měnit a jaký je jejich význam pro každého z nás?

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Tři čtvrtiny zaměstnanců zvažují změnu oboru nebo rekvalifikaci

13.02.2024, Autor: Laura Feketeová

Český trh práce prochází transformací s rostoucím důrazem na digitální dovednosti a umělou inteligenci. Výsledky průzkumu personální agentury Randstad ukazují, že téměř tři čtvrtiny zaměstnanců možnost rekvalifikace či úplnou změnu oboru připouštějí.

Pražská stoková síť je pod kontrolou odborníků z PVK 

12.02.2024, Autor: red

144 kilometrů prohlédnuté stokové sítě, 1 837 zrevidovaných vstupních šachet a objektů, 28 nalezených havárií a 67 vypracovaných návrhů na odstranění závad zařazených do plánu oprav a investic.To je výsledek činnosti pracovníků útvaru průzkumu stokové sítě Pražských vodovodů a kanalizací za loňský rok.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama