e-news.cz - kurzy
Reklama

MPSV neuzavře smlouvu na systém dávek, nabídku znovu posoudí

04.06.2019, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
MPSV neuzavře smlouvu na systém dávek, nabídku znovu posoudí

Ministerstvo práce (MPSV) se neodvolá proti rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který mu zakázal uzavřít smlouvu s vítězem

tendru na systém dávek a nařídil znovu posoudit nabídku. Vedení resortu nechce podáním rozkladu přípravu nových systémů dál zdržovat. ČTK to sdělilo tiskové oddělení ministerstva.

Na antimonopolní úřad se obrátila v březnu společnost OKSystem jako neúspěšný účastník tendru poté, co se ministerstvo práce rozhodlo přidělit zakázku se zadávací cenou 270 milionů bez daně z přidané hodnoty firmě DXC Technology a odmítlo námitky. OKSystem, který zajišťuje resortu systémy pro agendu dávek a zaměstnanosti od poloviny 90. let, s cenou 829 milionů neuspěl. Úřad rozhodnutí o výběru nejvhodnější nabídky z loňského prosince zrušil a vydal předběžné opatření, jímž zakázal uzavřít smlouvu s vybraným uchazečem do ukončení správního řízení.
Byť MPSV se závěry ÚOHS nesouhlasí, rozhodlo se rozklad proti jeho rozhodnutí nepodávat, a to zejména z důvodu, že podáním rozkladu a čekáním na rozhodnutí předsedy ÚOHS by se dále zdržel proces zadání veřejné zakázky – i v případě rozhodnutí o rozkladu ve prospěch MPSV – o minimálně tři měsíce, což je pro MPSV nežádoucí,“ uvedla Andrea Vašáková z tiskového oddělení ministerstva. Podle ní nyní resort nabídku znovu posoudí a doptá se, zda nabídková cena položek není „mimořádně nízká“.
Systém pro výplatu dávek je součástí připravovaného jednotného informačního systému resortu práce. Ten měl původně fungovat už od roku 2017 a stát kolem 1,5 miliardy korun. Přípravy ale od počátku nabraly zpoždění. Resort kvůli tomu už dvakrát o dva roky prodlužoval smlouvu s nynějším dodavatelem, jímž je OKsystem. Dvouleté prodloužení stojí asi miliardu.
Nynější ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) opakovaně uvedla, že by nové systémy měly začít fungovat nejpozději do konce příštího roku, plně tedy od ledna 2021. Sněmovna před třemi týdny ale už schválila novelu o e-neschopenkách s doplňkem, že se spuštění jednotného resortního systému odsouvá na rok 2022. Zákon projedná Senát. „MPSV vyvíjí maximální úsilí, aby byly všechny nové systémy spuštěny nejpozději do konce roku 2020,“ uvedla Vašáková.
OKSystem se na antimonopolní úřad obrátil kvůli stejnému výběrovému řízení podruhé. Loni koncem července si společnost stěžovala na to, že ji ministerstvo z tendru vyřadilo. Případ skončil v prosinci poté, co resort vzal své stanovisko zpět. Za vítěze pak ale vybral DXC Technology.
Dvakrát se konalo i výběrové řízení. Poprvé ho ministerstvo vyhlásilo před koncem roku 2014 a stanovilo cenu 616 milionů korun. Zájem mělo sedm uchazečů, zvítězila firma OKSystem. V listopadu 2016 ministerstvo od spolupráce s ní ale odstoupilo. Podle tehdejších zástupců resortu byl průběh zakázky neuspokojivý a OKSystem nezaručil, že vše stihne dokončit. Firma si naopak stěžovala na nesoučinnost ministerstva a podala žalobu k soudu o určení neplatnosti rozhodnutí. Soudní jednání se nyní odročilo do září, obě strany jednají o mimosoudním řešení.
Dodavatele systémů vyměnilo ministerstvo už v roce 2012 za tehdejšího ministra Jaromíra Drábka (TOP 09). ÚOHS ale po dvou letech úřadům práce zakázal nové aplikace používat kvůli pochybení při výběru dodavatele. Úředníci se tak vrátili k OKSystemu. V minulém volebním období začal nový systém chystat tým bývalé ministryně Michaely Marksové (ČSSD). Ministryně práce první Babišovy vlády Jaroslava Němcová (ANO) přípravy zastavila, Maláčová v nich pokračuje.
ČTK


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Tři čtvrtiny zaměstnanců zvažují změnu oboru nebo rekvalifikaci

13.02.2024, Autor: Laura Feketeová

Český trh práce prochází transformací s rostoucím důrazem na digitální dovednosti a umělou inteligenci. Výsledky průzkumu personální agentury Randstad ukazují, že téměř tři čtvrtiny zaměstnanců možnost rekvalifikace či úplnou změnu oboru připouštějí.

Pražská stoková síť je pod kontrolou odborníků z PVK 

12.02.2024, Autor: red

144 kilometrů prohlédnuté stokové sítě, 1 837 zrevidovaných vstupních šachet a objektů, 28 nalezených havárií a 67 vypracovaných návrhů na odstranění závad zařazených do plánu oprav a investic.To je výsledek činnosti pracovníků útvaru průzkumu stokové sítě Pražských vodovodů a kanalizací za loňský rok.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama

Odtah vozidla při havárii na vodovodní či kanalizační síti hradí PVK 

08.02.2024, Autor: Z blogosféry

Pražské vodovody a kanalizace musí havárii na vodovodní či kanalizační síti neprodleně odstranit. V této souvislosti mají podle zákona o vodovodech a kanalizacích možnost rozhodnout o odtahu vozidla, které brání opravě. Vůz vždy zamíří na odstavné parkoviště, kde je bezplatně vydán majiteli. Úhradu za odtah hradí Pražské vodovody a kanalizace.

Ekonomika se zvedá jen velmi pomalu

30.01.2024, Autor: Z blogosféry

Český hrubý domácí produkt v posledním čtvrtletí roku 2023 podle předběžného odhadu mezičtvrtletně narostl o 0,2 %, což odpovídá meziročnímu poklesu o 0,2 %. Výsledek je v souladu s očekáváními trhu, oproti prognóze České národní banky se ekonomice dařilo o něco lépe. Za celý rok 2023 tak české hospodářství vykázalo pokles o 0,4 %.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama