e-news.cz - kurzy
Reklama

V dnešní době už na trhu není místo pro další platební instituci

12.06.2019, Autor: Pavel Veselý

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
V dnešní době už na trhu není místo pro další platební instituci

Rozhovor s MATĚJEM NOVÁKEM, spoluzakladatelem, ředitelem EasyChange s.r.o. a členem představenstva české fintechové asociace.
V roce 2010 založil s kolegou z IT firmy společnost, kde využil tak svých předešlých mnohaletých zkušeností z financí. Nadcházející doba je fintechová. Přináší bankám konkurenci i ve směňování peněz. Lidé a firmy je využívají k placení za služby i zboží. K posílání výplat z ciziny do Česka, ale také dokonce i k úhradám pokut za rychlou jízdu.
Původně jste více jak pět let sbíral zkušenosti ve finančnictví. Čím jste se konkrétně zabýval? Čím jste chtěl být v dětství?
Začínal jsem ve FIO, tehdy ještě družstevní záložně. Pracoval jsem v účetním oddělení a díky tomu jsem brzy získal přehled o financích a o veškerém dění v rychle rostoucí firmě. Měl jsem na starosti slovenskou a maďarskou část, až později jsem se dostal také k české části společnosti. Zde jsem asistoval u přechodu z družstevní záložny na banku, a to byla opravdu velká zkušenost. 
Čísla a peníze mě baví od dětství, vždy jsem rád chodil nakupovat, např. na dovolené v Turecku a Egyptě zase rád smlouval o cenách. Takže, že jsem skončil v bance a později založil finanční společnost, asi není úplně překvapivé.
Jak vznikl nápad založit vaši společnost?
V mé druhé práci, kde jsem řídil cash-flow poboček, jsem zjistil, že je poměrně velká díra na trhu v bezhotovostních platbách. Protože v té době to bylo opravdu velmi drahé a pomalé. To byl hlavní hybatel k založení společnosti. Což bylo naštěstí v době, kdy EU rozšířila licence o poskytovatele platebních služeb malého rozsahu, čímž jsme na licenci také dosáhli a mohli začít podnikat.
Jak vaše služby fungují?
Naše služby fungují velmi jednoduše. Potřebujete-li zaplatit fakturu v zahraničí, poslat někomu peníze, popřípadě si jen směnit finance na svém účtu, funguje vše přes naši internetovou aplikaci.
Zde je připraven formulář, který velmi snadno vyplníte a vy jen postupujete dle dalších instrukcí. Pokud posíláte nebo měníte pravidelně či potřebujete jinou měnu než eura, můžete se stát smluvním klientem a díky tomu pak získáte ještě lepší kurz a přístup do klientské zóny, kde se ukládá historie transakcí a jsou tam další ovládací prvky, které celý proces ještě více ulehčí.
Jak se změnil trh s devizami od doby, kdy jste působil ve finančnictví a doby založení firmy dosud? Změnila se i struktura a požadavky klientů?
Obecně se trh příliš nezměnil, stále dominují banky. Velká změna je ovšem v legislativě, zejména v AML (novela zákona č.253/2008 Sb., o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestní činnosti a financování terorismu – pozn.redaktora), které za posledních deset let opravdu hodně přitvrdilo. To vede k velkému nároku na automatizaci všech procesů uvnitř společnosti, protože manuálně se to nedá zvládat. U klientů pozorujeme posun od telefonování a licitování o kurzu k online zadávaní transakcí. Jelikož jsme tento trend čekali, společnost je na to plně připravena.
Je těžké se v této oblasti prosadit na českém i zahraničním trhu? Jaká je situace fintechů podobných jako je váš v České republice a v porovnání se světem?
Myslím si, že v dnešní době už na trhu není místo pro další platební instituci, která by se zabývala stejnou činností. Jen když vezmu licenční řízení, které je velmi náročné a zabere zhruba rok, kdy vlastně nemůžete podnikat a jen platíte náklady. Naopak spíš vidím na trhu snahu o konsolidaci. Takže prosadit se je velmi těžké, zvláště pokud nemáte investora, a to platí jak pro náš trh, tak pro svět.
Daří se vám expandovat i do zahraničí? Jsou banky a finanční instituce v zahraničí příznivější pro spolupráci?
Naše expanze jde podle našich plánů. Nyní působíme v ČR, Slovensku, Německu a Velké Británii. Hodně nás zdrželo licenční řízení, které nám ale na druhou stranu přineslo dost poznatků, které jsme do té doby nevěděli.
Z mé zkušenosti je spolupráce se zahraničními partnery na úplně jiné úrovni než u nás, tam opravdu spolupracujeme. Banky v ČR vnímají fintech převážně jako svou konkurenci a dle toho se také chovají, naštěstí jsou i příklady, kdy tomu tak není a najde se tu pár bank, které spolupracují velmi dobře.
Přinesou fintechy bankám a finančním institucím konkurenci i ve směňování peněz? V jakých oblastech ještě?
Směňování peněz mimo banky tu už funguje delší dobu, to není úplně novinka, spíš záleží, jak se využijí nové možnosti zejména PSD2 (Evropská směrnice Payment Services Directive 2 – pozn.redaktora). To je velká výzva pro fintech.
Ze své pozice vidím snahy ve zjednodušení pojišťovnictví, úvěrování, investování, kdy fintech přináší často sice velmi úzce zaměřené aplikace, ale za to jsou velmi rychlé, přehledné, a hlavně extrémně levné pro klienta.
Jaký je rozdíl oproti klasickým směnárnám? Jsou fintechy, podobné jako je váš, regulovány také státem podobně jako směnárny či ještě jinak? Hrozí, že díky takovým aplikacím může dojít i k praní špinavých peněz?
Největší rozdíl je ten, že fintechy nepracují s fyzickými penězi. Vše jde přes účty. Díky tomu je daleko snazší bojovat proti praní špinavých peněz. Fintechy, zejména s platební licencí, jsou velmi přísně regulovány ze strany ČNB a FAÚ. Především je kladen důraz na dodržování AML zákona, které je rok od roku přísnější.
Je třeba k provozování finančního fintechu jako je váš i licence a oprávněné zkoušky u ČNB?
Ano, je potřeba mít minimálně licenci poskytovatele platebních služeb malého rozsahu, která může být rozšířena na licenci platební instituce, jako v našem případě. Oprávněné zkoušky u ČNB mít nemusíme.

Jak na finanční technologie v bankovním a finančním sektoru reaguje Evropská Centrální Banka? Jsou ze strany EU nějaké regulace finančnětechnologického sektoru?

Defacto všechny předpisy přichází dneska z EU, protože jakmile získáte licenci, můžete podnikat v celé EU.
Dnes technologický rozvoj a změny s tím spojené letí mílovými kroky dopředu. Stíháte ještě sledovat změny či další novinky?
Dá se to. Ono to zase tak dramatické není, protože než nějaká velká novinka opravdu přijde, je potřeba ji důkladně otestovat a kolikrát se i zjistí, že staré řešení je daleko účinnější. Je opravdu těžké přijít s něčím opravdu revolučním, je to vidět třeba i na chytrých telefonech. Opravdu velká novinka, jako třeba byl dotykový displej, který úplně změnil pohled na telefony, tu už dlouho nebyla.
Mezi vaše zájmy patří kromě moderních technologií a financí také sport, především squash, kterému se věnujete i závodně. Co se vám podařilo dosáhnout v tomto sportu? Máte ještě nějaký sen, který byste chtěl ještě realizovat?
Squash hraju opravdu pro zábavu, pár lokálních turnajů se mi povedlo vyhrát, ale zejména mě těší, že máme v týmu dobrou partu a je to pro mě velké odreagování od celodenního shonu.
Také jsem si udělal radost v podobě kapitánských zkoušek a jachtaření mě od minulého roku opravdu chytlo, je to úplně nový rozměr dovolené a pro mě neskutečná svoboda.
Děkuji za rozhovor


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama