e-news.cz - kurzy
Reklama

Cesta k vlastnímu domovu? Stavebko dává zájemcům šest let stability

26.07.2019, Autor: Z tiskových zpráv

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Cesta k vlastnímu domovu? Stavebko dává zájemcům šest let stability

Najít si vlastní byt za přijatelných podmínek je stále obtížnější úkol.

Ceny nemovitostí už několik let po sobě rostou a ty se tak stávají čím dál méně dostupnými. V současnosti existují dva nejčastější způsoby financování bydlení, pokud se vám nedostává vlastních prostředků: hypotéka a úvěr od stavební spořitelny. Mnoho lidí i nadále volí nájem. Každá z možností má své výhody a nevýhody.
Na hypotéku dosahuje stále méně lidí. Mladí častokrát nemají při žádosti o hypotéku čím ručit. Pro lidi nad padesátkou je zase dvacetiletý finanční závazek příliš dlouhý a banky je nepovažují za bonitní. Pozitivní zprávou je, že podle dat serveru Hypoindex.cz klesla průměrná úroková sazba od začátku letošního roku ze tří procent1 na současných 2,76 procenta.2 Jedná se o první významný pokles od konce roku 2016, kdy začal její trvalý nárůst. Tehdy činila pouhých 1,77 procenta.
Jako dobrá alternativa k hypotéce se dlouhodobě ukazuje stavební spoření. „Úroková sazba hypoték je poměrně proměnlivá. Naopak stavební spořitelny svým klientům garantují stabilní úrokovou sazbu úvěru ze stavebního spoření po dobu šesti let od uzavření smlouvy o stavebku,“ říká Jiří Šedivý, tajemník Asociace českých stavebních spořitelen.
Nájem jako další řešení
Za poslední dva roky se průměrná výše úvěru od stavebních spořitelen zvýšila o 50 procent, v minulém roce dosáhla skoro 924 tisíc korun. „Zcela běžně však stavební spořitelny půjčují i několikamilionové částky. Lidé tedy stavebko využívají jako prostředek nejen k rekonstrukci nemovitosti, ale rovnocenně i k její koupi. Například vloni šla do nákupu bytů nebo rodinných domů bezmála třetina objemu půjčených peněz,“ vysvětluje tajemník AČSS Jiří Šedivý.
Vysoká pořizovací cena nemovitostí určených k bydlení neumožňuje mnoha lidem pořízení vlastního domu či bytu. Jsou proto nuceni k jinému řešení formou dlouhodobého pronájmu. Cena nájmu je však mnohdy vyšší než splátka hypotečního úvěru. Naopak mezi výhody nájemního bydlení patří možnost rychlé změny bydliště nebo široká nabídka těchto nemovitostí na českém realitním trhu.

Asociace českých stavebních spořitelen (AČSS) si klade za cíl společně se svými členy vytvářet spolehlivý, funkční a stabilní systém stavebního spoření a také upevňovat důvěru v tento produkt. Důraz klade na vytváření příznivých podmínek pro řešení bytových potřeb lidí žijících v České republice. Vznikla v roce 2000 a v současnosti sdružuje všech pět stavebních spořitelen (Českomoravská stavební spořitelna, a. s., Stavební spořitelna České spořitelny, a. s., Modrá pyramida stavební spořitelna, a.s., Raiffeisen stavební spořitelna a.s. a Wüstenrot – stavební spořitelna a.s.). AČSS udržuje kontakty s partnerskými organizacemi v Evropě a podílí se stejně jako všichni její členové na činnosti Evropského sdružení stavebních spořitelen.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

V Praze se na konferenci FinTech Roadmap´24 opět sejdou největší osobnosti česko-slovenské FinTech scény

18.04.2024, Autor: red

Prostory Václavák 22 v Praze budou ve čtvrtek 16. května hostit největší české a slovenské experty v oblasti finančních technologií. V rámci třetího ročníku businessové konference FinTech Roadmap´24 se na jednom místě potkají zakladatelé, C-level a nadšení zaměstnanci FinTechů, zástupci technologicky zaměřených bank i řada start-upistů.

Křest knihy Untypical na akci ČESKO BĚŽÍ MODŘE

27.03.2024, Autor: red

RÁDI BYCHOM VÁS POZVALI NA KŘEST KNIHY ATYPICKÝ, KTEROU VYDÁVÁME KE SVĚTOVÉMU DNI ZVÝŠENÍ POVĚDOMÍ O AUTISMU 2. DUBNA A KE KAMPANI ČESKO SVÍTÍ MODŘE A ČESKO BĚŽÍ MODŘE. KNIHU NAPSAL PETE WHARMBY, PEDAGOG A SPISOVATEL NA SPEKTRU AUTISMU, OTEC MALÉ DCERY. AUTISMUS MU BYL DIAGNOSTIKOVÁN VE 34 LETECH. 

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

PVK zvou na prohlídku čistírny odpadních vod Kbely

19.03.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace nabídnou v sobotu 13. dubna komentovanou prohlídku čistírny odpadních vod Kbely. „Vstup je zdarma, ale nutná je REGISTRACE na webových stránkách www.pvk.cz,“ informoval tiskový mluvčí společnosti Tomáš Mrázek.

FTN a Pražské vodovody a kanalizace představili projekt nové čistírny nemocničních odpadních vod za použití unikátních technologií, a to díky Norským fondům! 

17.02.2024, Autor: red

Fakultní Thomayerova nemocnice (FTN) a Pražské vodovody a kanalizace (PVK) představili společný projekt nové čistírny nemocničních odpadních vod (OV) s využitím unikátních technologií, které budou poprvé použity ve zdravotnickém zařízení v ČR. Projekt byl finančně podpořen díky Norským fondům prostř. SFŽP (Státní fond životního prostředí ČR) částkou 23 099 715 Kč. 

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama