e-news.cz - kurzy
Reklama

Poradna: Bojíte se létání? Expert radí, jak strach překonat

18.07.2019, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Poradna: Bojíte se létání? Expert radí, jak strach překonat

JOSEF TREJBAL, ředitel letenkového portálu Letuška.cz.
Chystáte se na zaslouženou letní dovolenou v zahraničí, ale už teď vás děsí představa cesty letadlem? Aviofobií, neboli strachem z létání, trpí miliony lidí po celém světě. Nemusíte však propadat panice, protože i tento problém má své řešení. Jak se strachem pracovat a čemu se vyvarovat, aby bylo cestování letadlem příjemnější.
Fobie z létání je jedna z nejčastějších úzkostných poruch, protože obsahuje hned několik druhů nejzákladnějších lidských strachů – z výšek, z pohybu nad vodou a ze tmy (v případě nočních letů). Přestože většina cestujících ví, že pravděpodobnost úmrtí při létání je mnohonásobně nižší než při jízdě autem, nedokážou své obavy racionálně ovládnout. Na řadu pak přicházejí osvědčené techniky.
Při rezervaci letenek zkuste najít přímý let. Pokud vás létání stresuje, oceníte každou minutu, kterou na délce letu ušetříte. Stejně tak se vyhněte nočním letům. Výhled z okénka je příjemnější než černá obloha. Pokud máte možnost volby, upřednostněte sedadlo nad křídlem, u nouzových dveří nebo v uličce. Nad křídlem bývají pohyby letadla cítit nejméně, navíc není přes křídlo vidět na zem. U nouzových dveří nebo v uličce je zase více místa a případné projevy klaustrofobie mohou být mírnější.
Pokud vám známí radí, abyste se na cestu letadlem posilnili něčím ostřejším, dvakrát si jejich doporučení rozmyslete. Ve větší výšce působí alkohol silněji než na zemi a to může vést k nepřirozeným reakcím, jako je agresivita, deprese nebo skutečná panika. Cestující proto udělají lépe, když místo sklenky alkoholu sáhnou po žvýkačkách či bonbonech. Polykání a žvýkání totiž pomáhá zmírnit někdy až bolestivý tlak v uších, který projevy úzkosti zhoršuje.
Sedíte v letadle na správném místě, střízliví a se žvýkačkou v puse? Pak už vás může vyvést z míry jediné – tolik přeceňované turbulence. Přitom opravdu není důvod se jich bát. Turbulence patří mezi zcela běžné atmosférické jevy, které způsobují změny tlaku a vzdušné proudy. Letadla s tímto jevem počítají a v žádném případě je turbulence nemohou poškodit ani převrátit. 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Komentář Radomíra Jáče k údajům a detailům ohledně výkonu HDP České republiky za loňské 4. čtvrtletí a za celý rok 2023

28.03.2024, Autor: Z blogosféry

Zpřesněné údaje o výkonu české ekonomiky za loňské závěrečné čtvrtletí hlásí lepší než původně reportované výsledky HDP. Dle zpřesněných dat HDP v loňském závěrečném čtvrtletí mezikvartálně vzrostl o 0,4 % a meziročně si připsal 0,2 %, když předchozí údaje uváděly mezikvartální růst HDP 0,2 % a meziroční pokles 0,2 %.

Schmarcz: Totální zesměšnění odborů. Potřebuje je ještě vůbec někdo?

27.03.2024, Autor: Martin Schmarcz

Odvoláváme, co jsme odvolali a slibujeme, co jsme slíbili. Jako pomatený pohádkový král působí odboráři poté, co si do čela opět zvolili Josefa Středulu jehož před třemi týdny sesadili v palácovém převratu. Tato tragikomická příhoda jen dokresluje, v jak žalostném stavu je hnutí, které kdysi doslova hýbalo politikou i režimy. Čím to je?

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Švehla: Obchod mezi čistou a špinavou částí planety

25.03.2024, Autor: Martin Švehla

Ekologické vidění světa a ekonomiky se ve vyspělých zemních prosazuje už nejméně půl století, v posledních dekádách dokonce velmi radikálně, což vyvolává silnou oponenturu. Jedni mluví o záchraně planety, jejíž zkáza je při současné produkci oxidu uhličitého neodvratná, druzí mluví o ekonomické záchraně společnosti, která se přehnanou a překotnou redukcí uhlíkové stopy ničí v samých základech svého fungování. 

Recenze zákona o lobbování

18.03.2024, Autor: red

O českém právním řádu se všeobecně soudí, že se stoupající kvantitou trvale klesá jeho kvalita. Pokud platí zákon přechodu kvantity v kvalitu, pak je legislativa výjimkou. Pravděpodobně to souvisí i s tím, že vedle dalších právnických profesí je legislativec málo placen, a když to nefunguje, slouží jako fackovací panák.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Švehla: Euro a politika

17.03.2024, Autor: Martin Švehla

Když pan prezident jednou větou vyvolá veřejnou diskusi, svědčí to o jeho vlivu. V případě zavedení eura to sice není diskuse, která by spojovala, ale také to není nic, co by širokou veřejnost až tak vzrušovalo. Navíc exportéři, kteří se zpočátku zdáli být nejhlasitějšími zastánci přijetí eura se z diskuse vytratili poté, co koruna oslabila a zajistila jim dodatečné příjmy.

Bez jakých znalostí a dovedností se dnes zaměstnanci neobejdou?

14.03.2024, Autor: Z blogosféry

Aby člověk získal a udržel si dobré pracovní místo, musí se prosadit často ve vysoké konkurenci. K tomu pak potřebuje určité vlastnosti a schopnosti, které pomohou podávat patřičné výkony, zvládat pracovní situace a efektivně komunikovat s kolegy i nadřízenými. Co je v současném boji o kvalitní pozici potřeba nejvíce?

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama