e-news.cz - kurzy
Reklama

Jak je to s DPH u stravenek? Budou i nadále bez této daně

04.08.2019, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Jak je to s DPH u stravenek? Budou i nadále bez této daně

Stanovisko Asociace provozovatelů poukázkových systémů (APROPOS).
Novelizace Zákona o DPH přinesla pro mnohé daňaře otázky ohledně postupu pro uplatňování DPH u tradičních „stravenek“. Jaký režim DPH tedy mají poukázky na stravování? Asociace provozovatelů poukázkových systémů (APROPOS), spolu s daňovými experty společnosti Mazars zformulovala stanovisko pro interpretaci „poukázkové směrnice“ zákona o DPH a její aplikaci v účetní praxi.
S účinností od 27. března 2019 byla do českého zákona o DPH implementována Směrnice Rady EU 2016/1065 (dále jen „Směrnice“), která zavedla nová pravidla uplatnění DPH u poukazů. Výklad těchto pravidel provedený na Koordinačním výboru s Komorou daňových poradců dne 15. 5. 2019 potvrdil, že stravovací poukázky („stravenky“) a benefitní (volnočasové) poukázky vydávané členskými společnostmi Asociace provozovatelů poukázkových systémů (Edenred, Sodexo, Up) těmto novým pravidlům podléhají.
Vzhledem ke skutečnosti, že na základě obchodních podmínek vydavatelů poukázek sdružených
v asociaci APROPOS lze Stravenkami a benefitními poukázkami uhradit položky podléhající jak první snížené sazbě DPH, tak i položky podléhající druhé snížené sazbě DPH, platí, že stravenky a benefitní poukázky vydávané výše jmenovanými společnostmi naplňuji definici tzv. „víceúčelového poukazu“.

Na základě této skutečnosti jsou stravenky a volnočasové poukázky i nadále distribuovány bez DPH. DPH bude aplikována pouze u případné distribuční/ zprostředkovatelské služby poskytnuté v souvislosti s distribucí stravenek/ benefitních poukázek.
APROPOS tak tímto potvrzuje, že při samotném vydání/ prodeji stravenek a benefitních poukázek
k praktické změně uplatnění DPH pro klienty (zaměstnavatele) a smluvní partnery nedochází. Klienti (zaměstnavatelé) budou nadále od svého dodavatele stravenek/ benefitních poukázek dostávat daňový doklad, na kterém bude DPH účtována pouze u distribuční/ zprostředkovatelské služby (např. formou provize či jiných obdobných poplatků), nikoliv však u nominální hodnoty objednaných poukázek.

Smluvním partnerům (akceptantům) bude u všech typů stravenek/ benefitních poukázek účtována zprostředkovatelská služba případně jiná smluvně sjednaná služba podléhající základní sazbě DPH.
Účinnost „Poukázkové směrnice“ je od 1. 1. 2019, avšak novela nové úpravy v českém zákoně o DPH je účinná od 27. 3. 2019 s možností uplatnění přímého účinku již od 1. 1. 2019. Právní stanovisko GFŘ již bylo zveřejněno mimo jiné na stránkách GFŘ a vzbudilo zájem veřejnosti. Praktické závěry KOOV byly prezentovány během setkání zástupců Komory daňových poradců 29. 5. 2019.
Více ZDE


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Recenze zákona o lobbování

18.03.2024, Autor: red

O českém právním řádu se všeobecně soudí, že se stoupající kvantitou trvale klesá jeho kvalita. Pokud platí zákon přechodu kvantity v kvalitu, pak je legislativa výjimkou. Pravděpodobně to souvisí i s tím, že vedle dalších právnických profesí je legislativec málo placen, a když to nefunguje, slouží jako fackovací panák.

Recenze novely trestního zákoníku

05.02.2024, Autor: red

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek má u neziskovek spoustu škraloupů. Od posezení s nežádoucími osobami přes bombardování žalobců nevhodnými dotazy. Přitom se nedá říct, že by se jim nesnažil nadbíhat. Nové vymezení trestného činu znásilnění je úpravou, po níž různé spolky volají už dlouho a musel přijít ministr Blažek, založením spíše konzervativec, aby je někdo konečně vyslyšel.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Recenze novely zákona o ochraně zemědělského půdního fondu

27.12.2023, Autor: red

O mizerném nakládání se zemědělským půdním fondem už se toho napsalo mnoho, takže jen stručná rekapitulace. Každý rok je v průměru vyjímáno a zabíráno 700 hektarů zemědělské půdy, z toho zhruba 40 % té nejkvalitnější v první a druhé kategorii. Pokud bychom to sečetli za deset či dvacet let, jsou to obrovská čísla.

Recenze novely zákona o soudech a soudcích

11.12.2023, Autor: swp, red

Bylo vám třicet, jste svéprávný a bezúhonný? Pokud ano, jděte dělat přísedícího k soudu. Zvolen bude každý, pokud jeho zkušenosti a morální vlastnosti dávají záruku, že svou funkci bude řádně zastávat. Ve skutečnosti postačí ta svéprávnost a možná formální bezúhonnost. O místa soudních přísedících dlouhodobě není zájem a na soudech jich je nedostatek.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Recenze novely zákona o volbách do Parlamentu ČR

06.03.2021, Autor: swp, red

V ANO „rezonuje“ myšlenka prosazovat celou Českou republiku jako jeden obvod. „Pokud by byl jeden obvod, tak lídr je kandidát na premiéra“, říká k tomu premiér a nepochybně tím myslí sám sebe.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Recenze novely zákona o volbách do Parlamentu ČR

09.02.2021, Autor: swp, red

V prosinci 2017 podala skupina senátorů návrh na zrušení části volebního zákona o volbách do Parlamentu ČR, v němž mimo jiné požadovala zrušení rozdělení České republiky do volebních obvodů spolu s uplatněním D´Hondtovy metody pro výpočet mandátů v takto vymezených volebních obvodech, a dále na zrušení načítacího kvora deset procent a více pro předvolební koalice.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama