e-news.cz - kurzy
Reklama

Jak ušetřit, ale zároveň neprodělat? Tisícovka vás může stát milion

09.08.2019, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Jak ušetřit, ale zároveň neprodělat? Tisícovka vás může stát milion

MICHAEL DOBROVOLNÝ, manažer společnosti Smart Office&Companies ze skupiny Apogeo.
Češi milují slevy a úspory všeho druhu, to je známá věc, se kterou dovedou obchodníci šikovně pracovat. I ti, co neprodávají rohlíky a banány, ale třeba firmy.
Když si ale jdete pro pečivo v akci, obvykle táhnete domů tašky plné věcí, které jste vůbec koupit nechtěli, nestačíte je zkonzumovat, takže ve finále ušetříte pár korun, ale proděláte pár stovek. S firmami je to podobné, jen v jiných řádech: pokud se rozhodnete podnikat, při zakládání takové společnosti s ručením omezeným můžete ušetřit tisíce. A prodělat miliony.
Na založení „eseróčka“ dnes stačí díky platné právní úpravě základní jmění 100 Eur a společenská smlouva, která obsahuje pouze nezbytné náležitosti. Jenže v takové společnosti de facto neexistují třeba hlasy na valné hromadě. Menšinový společník proto firmu ovládá stejnou měrou, jako většinový.
Z praxe znám i případy, kdy se na nás obrátil s žádostí o pomoc klient, který si sice založil s.r.o. o nějakých osm tisíc korun levněji, ale poté, co firma nabyla nemovitý majetek za desítky milionů korun, zjistil, že ji vlastně vůbec neovládá.
I proto už roky neklesá poptávka po ready made, tedy „předpřipravených“ firmách. Za 16 let působení na trhu jsme jich založili a prodali už tisíce. Jenže kromě odborných poradců se na trhu pohybují i „prodavači“, kteří k zakládání firem přistupují stejně, jako k pečivu nebo ovoci.
Neřeší od začátku s podnikatelem jeho očekávání týkající se business plánu nebo nastavení společnosti. Přitom odborná rada například ohledně volby právní formy společnosti může znamenat milionové úspory.
Samozřejmostí by například mělo být, že ready-made firma na klíč je naprosto „čistá“, dobré je ale se o tom důkladně přesvědčit. Řada dodavatelů takových společností totiž jejich bezdlužnost a prostotu od závazků pouze různě garantuje a „ručí“ za ni, skutečným argumentem je ovšem pouze audit, jelikož prohlášení auditora má zcela odlišnou vypovídací hodnotu.
Společnost s r.o. je sice možné založit již od 1 koruny, takové firmy ale nebývají obchodními partnery vnímány příliš pozitivně a je u nich navíc riziko nemalých nákladů při prodeji části podílu, nebo potřebě zvýšit základní kapitál. Nízký kapitál také může snížit či vyloučit možnost úvěru pro firmu.
Kvalitně předpřipravená firma představuje rychlé a odborné řešení. Tyto společnosti jsou provozuschopné ihned, tedy registrované k dani, s ohlášenými živnostmi, bankovními účty. V ceně služeb bývá také zastoupení před příslušnými orgány a soudy. Není také potřeba splácet základní kapitál, protože byl již splacen při založení a s klientem jej stačí transakčně bezhotovostně vypořádat.
Speciální „vychytávkou“, po níž je poptávka dokonce stále větší, jsou starší společnosti, které se mohou úspěšně hlásit do výběrových řízení. Na odbyt jdou třeba také anonymní společnosti, nebo společnosti vhodné k podnikovým přeměnám. Na nich totiž podnikatel neprodělá: naopak mu mohou při vhodném užití ušetřit i miliony.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Smrčka: U Pekingu se bojuje o Pensylvánii

23.04.2024, Autor: red

Dost možná rozhodne Pensylvánie podzimní prezidentské volby ve Spojených státech. Na oltář volebních hlasů dělníků bude proto slavnostně položena i nová americko – čínská obchodní válka.

Hypotéky by mohly zlevňovat rychleji. Riziko snadného odchodu klientů ale pokles sazeb brzdí

22.04.2024, Autor: Z blogosféry

Banky zlevňují hypoteční úvěry hodně pozvolna. Prudký pokles úrokových sazeb by mohl vyvolat spirálu refinancování i běžících fixací nebo tlak na banky, aby sazby v průběhu fixace snižovaly. Mírný poplatek za předčasné splacení totiž dává klientům více volnosti, banky ale riziko jejich odchodu nutně musí zohlednit v cenotvorbě.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Daňhel: Dohledové orgány by měly zamezit neodbornému srovnávání povinného ručení

16.04.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

Na začátku března uveřejnil Ekonomický magazín můj příspěvek Ekonomika „povinného ručení“ musí čelit trendu růstu škodního průběhu. Vzápětí v časopisu Pojistný obzor vyšel text „Povinné ručení zůstává pod tlakem vysoké škodní inflace“. Pojistný matematik Petr Jedlička zde konstatoval, že rozevírání nůžek mezi průměrnou škodou a průměrným pojistným pokračuje. 

Zemřel demýtizátor racionality

16.04.2024, Autor: red

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

Schmarcz: Peklo mimořádných schůzí aneb proč dělat něco užitečného, když místo toho můžeme hrát před voliči trapné divadlo?

14.04.2024, Autor: Martin Schmarcz

Mimořádné schůze se mají konat jen mimořádně. Třeba když vypukne válka, pandemie, stav legislativní nouze, nebo vláda provede něco strašného, na co nestačí interpelace. U nás se z toho stává běžný kolorit. Něco ve stylu speciálního vysílání. Obvykle to ale spíše dopadne jako podřadná telenovela.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Poradna: Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

12.04.2024, Autor: Z blogosféry

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama