e-news.cz - kurzy
Reklama

Máte slovo, živnostníci? Ne, vy nikoho z politiků nezajímáte!

05.08.2019, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Máte slovo, živnostníci? Ne, vy nikoho z politiků nezajímáte!

RADOMIL BÁBEK, předseda Asociace podnikatelů a manažerů, Podnikatelské odbory.

Co si živnostníci skutečně myslí, to vládu nezajímá. Podle rčení „držet hubu, držet krok“ jsou dobří jen k tomu, aby platili daně a neotravovali. Přestává to platit, když se přiblíží volby, ale po nich je vše ve starých kolejích.

Proč se živnostníci neozvou? Proč neřeknou naplno, co si myslí, jak se jim žije a co jim vadí? Protože jim k tomu nikdo nedá prostor.

Úřady, politici a předsedové několika „podnikatelských“ spolků vytvořili pevnou hráz, která brání veřejnost před pravdou o živnostenském životě, o podmínkách a potřebách malých podnikatelů. Těch živnostníků, malých a středních podnikatelů je skoro 1 milion 300 tisíc a přesto je odsunuli na okraj společnosti.
Andrej Babiš a Alena Schillerová by se třeba ohradili. Zvou přece podnikatelské spolky, scházejí se s jejich představiteli a projednávají s nimi svoje návrhy a jejich, rozuměj podnikatelů, potřeby. Potíž je v tom, že si vybrali jen několik organizací, které jim jdou na ruku, které podporují jejich politiku a které, a to je obzvlášť nechutné, klidně jdou s nimi proti zájmům podnikatelů a živnostníků.
Kdo s úředníky a politiky tak rád spolupracuje? Samozřejmě to nejsou ty podnikatelské spolky, jsou to jen konkrétní jedinci, kteří se za ně schovávají. Všichni je známe a většina živnostníků jim nemůže přijít na jméno: Karel Havlíček (AMSP), Marta Nováková (SOCR), Vladimír Dlouhý (HK), Václav Stárek (AHR) či Zdeněk Juračka (AČTO). O ně se opírá státní správa, oni servilně podporují vše, co si na živnostníky stát vymyslí.
Chcete EET? Výborný nápad. Chcete kontrolní hlášení? Proč ne? GDPR, přihlašování k DPH, v zákonech nesplnitelné lhůty a likvidační pokuty za jejich nedodržení, statisíce šikanózních kontrol, odpovědnost za exekuce zaměstnanců, stovky drobných ústrků a povinností, archivace každého papíru, zaklekávání finanční správy atd. atd. Zákazy, příkazy, nové podmínky? Sem s tím, oni to ti živnostníci unesou.
A tak se funkcionáři schovávají za podnikatelské spolky a vedou si vlastní politiku spolupráce se státem, v posledních letech pak spolupráci s Andrejem Babišem. Klidně popřou i výsledky průzkumů ve vlastních organizacích, jen aby se zavděčili panu Babišovi a především, aby podpořili byznys velkých organizací. I když se zaštiťují živnostníky, což je v nyní velmi populární, stačí se podívat na seznamy jejich členů, pokud je vůbec zveřejňují, a je jasné, kde je hlavní váha jejich zájmů.
Úředníci a politici vytvořili s pomocí Havlíčka, Novákové, Dlouhého a spol. kastu nedotknutelných. Izolovali od rozhodování o podnikání všechny, kdo se jim nehodí, všechny, kdo jsou kritičtí k státní politice moci. Dobře to dokumentuje úryvek z textu, kterým ministryně Schillerová odmítla žádost Podnikatelských odborů, aby byly přizvány k veřejně oznámeným jednáním s podnikatelskými spolky: „Na jednání byli pozváni zástupci nejvýznamnějších profesních a podnikatelských sdružení, které se od počátku příprav EET na podobě zákona podílejí a v jejichž těsné součinnosti byl zákon zaváděn.“ (zdroj: Odpověď ministryně Schillerové ze dne 18. 1. 2018) Je zřejmé, že už si politici, úředníci ani jejich spojenci v podnikatelských spolcích vůbec neuvědomují, že „podílet se na zavádění EET“ znamená pracovat proti zájmům malých podnikatelů a živnostníků.
Časy se mění a Babišovi podporovatelé se už nemusí přetvařovat. Už nemusí dělat, jako by je zajímaly osudy živnostníků, obchodníku, řemeslníků, kadeřnic či hospodských na venkově. Dosahují svých odměn. Paní Marta Nováková se stala ministryní obchodu a průmyslu, ředitelka Svazu obchodu a cestovního ruchu jí dělá náměstkyni. Pan Karel Havlíček cestuje s Andrejem Babišem po světě, pan premiér jej chválí, kudy chodí a oba se už klidně vedle sebe postaví v televizním pořadu proti živnostníkům. Už to tak vypadá, že Karel Havlíček bude také ministrem. Jistě zaslouženě.
Na závěr bude užitečné připomenout si známý, byť negativní společenský jev: Když někdo podporuje moc, která utiskuje jeho vlastní lidi, říká se tomu kolaborace.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Schmarcz: Totální zesměšnění odborů. Potřebuje je ještě vůbec někdo?

27.03.2024, Autor: Martin Schmarcz

Odvoláváme, co jsme odvolali a slibujeme, co jsme slíbili. Jako pomatený pohádkový král působí odboráři poté, co si do čela opět zvolili Josefa Středulu jehož před třemi týdny sesadili v palácovém převratu. Tato tragikomická příhoda jen dokresluje, v jak žalostném stavu je hnutí, které kdysi doslova hýbalo politikou i režimy. Čím to je?

Švehla: Obchod mezi čistou a špinavou částí planety

25.03.2024, Autor: Martin Švehla

Ekologické vidění světa a ekonomiky se ve vyspělých zemních prosazuje už nejméně půl století, v posledních dekádách dokonce velmi radikálně, což vyvolává silnou oponenturu. Jedni mluví o záchraně planety, jejíž zkáza je při současné produkci oxidu uhličitého neodvratná, druzí mluví o ekonomické záchraně společnosti, která se přehnanou a překotnou redukcí uhlíkové stopy ničí v samých základech svého fungování. 

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Recenze zákona o lobbování

18.03.2024, Autor: red

O českém právním řádu se všeobecně soudí, že se stoupající kvantitou trvale klesá jeho kvalita. Pokud platí zákon přechodu kvantity v kvalitu, pak je legislativa výjimkou. Pravděpodobně to souvisí i s tím, že vedle dalších právnických profesí je legislativec málo placen, a když to nefunguje, slouží jako fackovací panák.

Švehla: Euro a politika

17.03.2024, Autor: Martin Švehla

Když pan prezident jednou větou vyvolá veřejnou diskusi, svědčí to o jeho vlivu. V případě zavedení eura to sice není diskuse, která by spojovala, ale také to není nic, co by širokou veřejnost až tak vzrušovalo. Navíc exportéři, kteří se zpočátku zdáli být nejhlasitějšími zastánci přijetí eura se z diskuse vytratili poté, co koruna oslabila a zajistila jim dodatečné příjmy.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Bez jakých znalostí a dovedností se dnes zaměstnanci neobejdou?

14.03.2024, Autor: Z blogosféry

Aby člověk získal a udržel si dobré pracovní místo, musí se prosadit často ve vysoké konkurenci. K tomu pak potřebuje určité vlastnosti a schopnosti, které pomohou podávat patřičné výkony, zvládat pracovní situace a efektivně komunikovat s kolegy i nadřízenými. Co je v současném boji o kvalitní pozici potřeba nejvíce?

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama