e-news.cz - kurzy
Reklama

MF pro letošek odhad růstu HDP zlepšilo, pro příští rok zhoršilo

01.08.2019, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
MF pro letošek odhad růstu HDP zlepšilo, pro příští rok zhoršilo

Ministerstvo financí v nové prognóze zlepšilo odhad růstu ekonomiky v letošním roce na 2,5 procenta.

Naopak pro příští rok úřad odhad růstu zhoršil na 2,3 procenta. V letošním roce by měl být růst ekonomiky tažen výdaji na konečnou spotřebu domácností a investiční aktivitou firem i vlády. Příští rok by pak růst spotřeby měl zpomalit, uvedl úřad v tiskové zprávě. V dubnové prognóze MF počítalo pro letošní i příští rok s růstem ekonomiky o 2,4 procenta. Loni ekonomika stoupla o tři procenta.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) v úterý uvedla, že ministerstvo financí na základě zveřejněné makroekonomické predikce upraví odhadované příjmy v roce 2020. „Aktualizace červencové makroekonomické predikce k 21. srpnu 2019 bude využita pro formulaci makroekonomického rámce návrhu státního rozpočtu na rok 2020 a rozpočtového výhledu do roku 2022,“ uvedl dnes úřad.
Koaliční sociální demokraté dnes uvedli, že návrh státního rozpočtu na příští rok je v nynější podobě likvidační pro resorty ČSSD a strana by ho podpořit nemohla. Pěti ministerstvům ČSSD chybí podle strany přes 20 miliard korun. Podle MF by ale splnění požadavků ČSSD navýšilo plánovaný 40miliardový schodek, což je nepřijatelné.
Slabší výhled na růst ekonomiky v příštím roce znamená i menší daňové příjmy. Ministerstvo financí přitom stále čeká relativně svižný růst průměrných mezd. Trh už je ale podle šetření ČNB mezi analytiky méně optimistický, což by znamenalo ještě pomalejší růst daňových příjmů, než nyní rozpočet předpokládá,“ upozornil hlavní ekonom ING Jakub Seidler.
Českou ekonomiku by podle MF mohl nepříznivě ohrozit vývoj v zahraničí i v ČR. Hlavní riziko vývoje v zahraničí představují odchod Velké Británie z EU, o jehož podobě dosud nebylo rozhodnuto. Prognóza nicméně nepočítá s brexitem bez dohody. Dalším rizikem je podle MF napětí v obchodních vztazích na mezinárodní úrovni a v případě domácího vývoje rychlý růstu úvěrů na bydlení a cen nemovitostí a strukturální změny v automobilovém průmyslu související s přijatými emisními normami.
Naopak rychlejší růst ekonomiky proti odhadům by mohl ve střednědobém horizontu způsobit plánovaný nákup armádní techniky za 80 miliard korun, který by podle MF ovlivnil růst investic.
Růst české ekonomiky mírně pod úrovní 2,5 procenta v roce letošním a na úrovni dvou procent či mírně nad ní v roce 2020 by v kontextu stávajících nejistot nebyl špatným výsledkem. Ačkoliv by šlo o zpomalení růstu v porovnání s předchozími roky, tak by nešlo o nic fatálního,“ uvedl hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč. Slabší růst HDP a možná rizika je ovšem podle něj potřeba brát v úvahu při debatách o rozpočtu.
Průměrnou míru inflace letos ministerstvo financí očekává 2,5 procenta, tedy vyšší než v dubnové prognóze (2,3 procenta). Následně by měla klesnout na 2,2 procenta v roce 2020. Předchozí prognóza ovšem počítala v roce 2020 s průměrnou inflací 1,6 procenta. Loni byla průměrná inflace 2,1 procenta. Nezaměstnanost MF stále čeká na nízké úrovni – letos 2,2 procenta a příští rok 2,3 procenta.
Odhad vývoje kurzu koruny ministerstvo v nové prognóze pro letošek i příští rok mírně zhoršilo. Nově tak očekává letos průměrný kurz 25,60 Kč/EUR a příští rok posílení 25,20 Kč/EUR.
V případě veřejných financí MF nadále v letošním roce očekává přebytek 0,3 procenta HDP.
Česká národní banka odhadovala v květnové prognóze letošní růst ekonomiky na 2,9 procenta a příští rok na tři procenta. Novou prognózu centrální banka zveřejní dnes.
Odhady ministerstva financí (v závorce uvedeny odhady z předchozí dubnové predikce):

2018 odhad 2019 odhad 2020
HDP 3 2,5 (2,4) 2,3 (2,4)
Průměrná míra inflace 2,1 2,5 (2,3) 2,2 (1,6)
Nezaměstnanost (VŠPS) 2,2 2,2 (2,2) 2,3 (2,2)

Zdroj: MF
ČTK


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Vláda rozhodla o pokračování a usnadnění podpory firmám exportujícím na Ukrajinu

19.04.2024, Autor: Z blogosféry

Vláda Petra Fialy na jednání ve středu 17. dubna 2024 rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

Poradna: Jak dodavatelé energií stanovují zálohy

04.04.2024, Autor: Z blogosféry

Zálohy na elektřinu a plyn jsou důležitou součástí procesu dodávky energií. V zájmů odběratelů je, aby je měli nastaveny optimálně, a tak se vyhnuli nepříjemným situacím. Co zálohy jsou, z čeho se skládají, kdo je může měnit a jaký je jejich význam pro každého z nás?

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama

Tři čtvrtiny zaměstnanců zvažují změnu oboru nebo rekvalifikaci

13.02.2024, Autor: Laura Feketeová

Český trh práce prochází transformací s rostoucím důrazem na digitální dovednosti a umělou inteligenci. Výsledky průzkumu personální agentury Randstad ukazují, že téměř tři čtvrtiny zaměstnanců možnost rekvalifikace či úplnou změnu oboru připouštějí.

Pražská stoková síť je pod kontrolou odborníků z PVK 

12.02.2024, Autor: red

144 kilometrů prohlédnuté stokové sítě, 1 837 zrevidovaných vstupních šachet a objektů, 28 nalezených havárií a 67 vypracovaných návrhů na odstranění závad zařazených do plánu oprav a investic.To je výsledek činnosti pracovníků útvaru průzkumu stokové sítě Pražských vodovodů a kanalizací za loňský rok.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama