e-news.cz - kurzy
Reklama

Místo debaty o stravenkách je zrušme. Je to relikt socialismu

14.08.2019, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Místo debaty o stravenkách je zrušme. Je to relikt socialismu

Označit provozování poukázkového systému za lichvu je neférovým útokem proti řádnému podnikání. Takové nařčení vychází z hluboké neznalosti fungování stravenkových firem,“ reagoval tento týden na výtky maloobchodníků předseda Asociace provozovatelů poukázkových systémů David Rýc. Ano, jistě, jsou to silná slova, akorát nepostihují hlavní podstatu problému.

Tu obnažila až ministryně Schillerová svým návrhem, aby bylo zaměstnavatelům umožněno dát zaměstnanci místo stravenky stokorunu a tu, stejně jako u stravenky, si odečíst z daní. A tady by nás mělo logicky napadnout: Proč by měl stát dotovat, respektive subvencovat něco, z čeho nemá užitek? Tedy, pokud neexistuje nějaká studie, že najedený zaměstnanec vytváří vyšší přidanou hodnotu při výkonu svého povolání než zaměstnanec nenajedený. Ne, to je žert, taková studie nemůže existovat.

Stravenky nás provázely a provázejí od základní školy po celou dobu studií. Za komunistů pak člověk nastoupil do zaměstnání a buď chodil do závodní jídelny nebo zaměstnavatel sjednal s nějakou restaurací v blízkém okolí, že tam budou chodit jeho zaměstnanci a „platit“ stravenkami. Za tím ale byl politicky ideologický projekt komunistické zvůle, protože najedení občané nebudou protestovat proti státnímu zřízení. To si mohl Havel gatě roztrhat, když byly obědy pro pracující lid a svačiny a obědy pro jejich děti ve školách.

Tenhle komunistický sentiment, jako jeden z mnoha, pak překročil osmdesátý devátý a „pravicové“ Klausovy vlády jej posvětily státní subvencí. Za třicet let ten systém hypertrofoval až tak, že už nám nepřijde divný, pokřivený, stal se samozřejmostí, kdyby chtěl stát sebrat lidem stravenky, bude další revoluce.

Přitom, proč by drobný živnostník, který při čerpání úvěru na své podnikání platí úroky, měl ještě v daních platit státní subvenci na obědy bankovních úředníků? Jestli si chce banka udržet své zaměstnance, ať jim k výplatě platí ještě obědy, samozřejmě, akorát proč by jí na to měla zprostředkovaně přidávat třeba ta drobná instalatérská firma?

Obhájci říkají: No, ale i ten drobný instalatér si může obědy pro sebe a své dva zaměstnance odečíst z daní! Hahaha! Může, ale k tomu zároveň na daních odevzdá i na třeba dva tisíce zaměstnanců v ústředí nějaké banky. Je tedy v nerovné situaci, protože tady je rozhodující počet. Další věcí je, že procenta stravenkářů zdražují obědy o x procent a kdyby nebyly stravenky, možná by byl oběd nadále pod sto korunami. Nadto, když si spočteme výši odečtu, je to cca 145 miliard korun, které se nedaní. Což je nějakých 27 miliard pro státní rozpočet. To je skoro patnáct let provozu nestátních sociálních služeb, na něž teď stát prý peníze nemá. Aneb, za rok „prožerou“ na obědech zaměstnanci fungování jedné generace hospiců. Včetně státních zaměstnanců a zaměstnanců místní samosprávy.

Proto bychom měli tenhle komunistický relikt zrušit, ať si každý platí obědy komu chce, když to bude považovat za nutné. Ale ať to neplatíme my ostatní. Zvlášť, když na nás teď soudružka Maláčová, prý pro naše dobro, chystá vyšší odvody, protože jí krachuje důchodový systém.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Komentář Radomíra Jáče k údajům a detailům ohledně výkonu HDP České republiky za loňské 4. čtvrtletí a za celý rok 2023

28.03.2024, Autor: Z blogosféry

Zpřesněné údaje o výkonu české ekonomiky za loňské závěrečné čtvrtletí hlásí lepší než původně reportované výsledky HDP. Dle zpřesněných dat HDP v loňském závěrečném čtvrtletí mezikvartálně vzrostl o 0,4 % a meziročně si připsal 0,2 %, když předchozí údaje uváděly mezikvartální růst HDP 0,2 % a meziroční pokles 0,2 %.

Schmarcz: Totální zesměšnění odborů. Potřebuje je ještě vůbec někdo?

27.03.2024, Autor: Martin Schmarcz

Odvoláváme, co jsme odvolali a slibujeme, co jsme slíbili. Jako pomatený pohádkový král působí odboráři poté, co si do čela opět zvolili Josefa Středulu jehož před třemi týdny sesadili v palácovém převratu. Tato tragikomická příhoda jen dokresluje, v jak žalostném stavu je hnutí, které kdysi doslova hýbalo politikou i režimy. Čím to je?

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Švehla: Obchod mezi čistou a špinavou částí planety

25.03.2024, Autor: Martin Švehla

Ekologické vidění světa a ekonomiky se ve vyspělých zemních prosazuje už nejméně půl století, v posledních dekádách dokonce velmi radikálně, což vyvolává silnou oponenturu. Jedni mluví o záchraně planety, jejíž zkáza je při současné produkci oxidu uhličitého neodvratná, druzí mluví o ekonomické záchraně společnosti, která se přehnanou a překotnou redukcí uhlíkové stopy ničí v samých základech svého fungování. 

Recenze zákona o lobbování

18.03.2024, Autor: red

O českém právním řádu se všeobecně soudí, že se stoupající kvantitou trvale klesá jeho kvalita. Pokud platí zákon přechodu kvantity v kvalitu, pak je legislativa výjimkou. Pravděpodobně to souvisí i s tím, že vedle dalších právnických profesí je legislativec málo placen, a když to nefunguje, slouží jako fackovací panák.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama

Švehla: Euro a politika

17.03.2024, Autor: Martin Švehla

Když pan prezident jednou větou vyvolá veřejnou diskusi, svědčí to o jeho vlivu. V případě zavedení eura to sice není diskuse, která by spojovala, ale také to není nic, co by širokou veřejnost až tak vzrušovalo. Navíc exportéři, kteří se zpočátku zdáli být nejhlasitějšími zastánci přijetí eura se z diskuse vytratili poté, co koruna oslabila a zajistila jim dodatečné příjmy.

Bez jakých znalostí a dovedností se dnes zaměstnanci neobejdou?

14.03.2024, Autor: Z blogosféry

Aby člověk získal a udržel si dobré pracovní místo, musí se prosadit často ve vysoké konkurenci. K tomu pak potřebuje určité vlastnosti a schopnosti, které pomohou podávat patřičné výkony, zvládat pracovní situace a efektivně komunikovat s kolegy i nadřízenými. Co je v současném boji o kvalitní pozici potřeba nejvíce?

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama