e-news.cz - kurzy
Reklama

Více lidí dostane od zdravotních pojišťoven zpět peníze za léky

18.08.2019, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Více lidí dostane od zdravotních pojišťoven zpět peníze za léky

Více lidí než loni dostane letos od zdravotní pojišťovny peníze za doplatky zaplacené v lékárně za léky na recept.

Pojišťovny vrací částku, kterou zejména starší senioři zaplatili navíc nad takzvaný ochranný limit, který je pro starší sedmdesát let stanovený na pět set korun, u mladších seniorů a dětí na tisíc korun.
Loni vyplatily za celý rok pojišťovny přes 560 milionů korun.Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP), která je s asi 5,9 miliony klienty největší českou zdravotní pojišťovnou, za první pololetí vrátila 162,3 milionu korun. Proti loňskému roku je to o 30 milionů více. V roce 2017, před snížením ochranných limitů z 2500 korun pro mladší seniory a děti, to bylo jen asi 11 milionů.
Nejčastěji peníze vracejí pojišťovny podle mluvčího Vlastimila Sršně seniorům nad 70 let. Z celkem 253 tisíc pojištěnců VZP, kteří dostali peníze zpět, jich bylo téměř 226 tisíc. Naopak pojištěncům v produktivním věku, u nichž je ochranný limit pět tisíc korun, vracela pojišťovna peníze jen v 1 697 případech. Celkem jim vyplatila 13,7 milionu korun. Loni za první pololetí peníze vracela 221 tisíc pojištěnců.
Druhá největší Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra ČR, která má asi 1,3 milionu klientů, vrátila 30,4 milionu korun, téměř o osm více než loni. „Částka se rozdělí mezi 37 557 klientů, což znamená, že vratku za přeplatek na léky dostane o 4 557 lidí víc než za stejné období loňského roku,“ uvedla mluvčí pojišťovny Hana Kadečková.
Většinou dostanou lidé od pojišťovny složenku, s níž si dojdou částku vyzvednout na poštu. Těm, kteří si o to požádají, posílají pojišťovny peníze přímo na bankovní účet. Zvažuje se i varianta, že by se peníze nevracely, ale lidé by po dosažení limitu doplatek rovnou v lékárně nemuseli platit. Přehled doplatků si klient může od pojišťovny vyžádat, dostupný je také na jejich webových portálech, pokud k nim má pojištěnec zřízený přístup.
Po snížení ochranného limitu v roce 2018 pojišťovny za celý rok vrátily klientům šestkrát vyšší částku. Změna zákona o veřejném zdravotním pojištění měla za cíl snížit spoluúčast sociálně citlivějších skupin obyvatel. Limit na doplatky se počítá z nejlevnější varianty léku se stejnou účinnou látkou, může tak být reálně nižší než částka, kterou pacient skutečně zaplatil, kvůli marži lékárny nebo pokud si vybral dražší variantu léku.
Systém veřejného zdravotního pojištění letos hospodaří přibližně s 320 miliardami korun. Zdravotním pojišťovnám přicházejí z pojištění, které odvádějí zaměstnavatelé za své zaměstnance nebo živnostníci, jde asi o 222 miliard. Za seniory, děti a ostatní státní pojištěnce, kterých je asi polovina, se platí ze státního rozpočtu 1 018 korun měsíčně, celkem kolem 65 miliard korun. Zdravotní péče ale státní pojištěnci čerpají většinu.
ČTK


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Vláda rozhodla o pokračování a usnadnění podpory firmám exportujícím na Ukrajinu

19.04.2024, Autor: Z blogosféry

Vláda Petra Fialy na jednání ve středu 17. dubna 2024 rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

Poradna: Jak dodavatelé energií stanovují zálohy

04.04.2024, Autor: Z blogosféry

Zálohy na elektřinu a plyn jsou důležitou součástí procesu dodávky energií. V zájmů odběratelů je, aby je měli nastaveny optimálně, a tak se vyhnuli nepříjemným situacím. Co zálohy jsou, z čeho se skládají, kdo je může měnit a jaký je jejich význam pro každého z nás?

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Tři čtvrtiny zaměstnanců zvažují změnu oboru nebo rekvalifikaci

13.02.2024, Autor: Laura Feketeová

Český trh práce prochází transformací s rostoucím důrazem na digitální dovednosti a umělou inteligenci. Výsledky průzkumu personální agentury Randstad ukazují, že téměř tři čtvrtiny zaměstnanců možnost rekvalifikace či úplnou změnu oboru připouštějí.

Pražská stoková síť je pod kontrolou odborníků z PVK 

12.02.2024, Autor: red

144 kilometrů prohlédnuté stokové sítě, 1 837 zrevidovaných vstupních šachet a objektů, 28 nalezených havárií a 67 vypracovaných návrhů na odstranění závad zařazených do plánu oprav a investic.To je výsledek činnosti pracovníků útvaru průzkumu stokové sítě Pražských vodovodů a kanalizací za loňský rok.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama