Apogeo
Reklama

Poradna: Jak využít rok čekání na přijetí na vysokou?

19.09.2019, Autor: Karolína Hurychová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Poradna: Jak využít rok čekání na přijetí na vysokou?

Dostat se na vysokou školu není v dnešní době ničím nedosažitelným, na druhou stranu však může být obtížné dostat se

právě tam, kam opravdu chcete. Největší přetlak bývá na humanitních oborech, ekonomii či medicíně.
Je možné, že zrovna váš pokus dostat se na vysokou školu nedopadl nejlépe, a tak vás příští rok čekají přijímačky znovu. Nezoufejte, nejste první, ani poslední. A co radí zkušení manažeři? „Vždy si říkám, že každá událost, která mě v životě potká má svůj důvod, a že se tak mělo stát. Pravě tuhle filozofii bych předal i čerstvým absolventům, kteří se třeba neúspěšně hlásí na vysoké školy,“ radí Jiří Stabla, manažer, zakladatel Konopných lékáren.
Zatímco vaši vrstevníci právě nastupují do prvních ročníků, vy máte možnost využít a užít si rok volna. Jak s ním nejlépe naložit? První možnost, která se samozřejmě nabízí, je věnovat co nejvíce času přípravě k přijímacím zkouškám, abyste byly příště v kapse. Kromě toho je však dobré najít si i jinou činnost.
Práce
Další zjevnou možností je nastoupit do práce. V tomto případě se však zkuste zaměřit na taková zaměstnání, kde získáte zkušenosti ve vašem oboru, ze kterých později budete moci čerpat. Zkusit můžete i dobrovolnictví. „Když prokážete zaměřený zájem o váš obor a že se nebojíte i pořádného výkonu, je to velká pomoc a plusové body. A dobrozdání Vašich dočasných zaměstnavatelů může dost znamenat,“ radí Olga Medlíková, autorka e-booků, publikací a článků, lektorka, konzultantka.
„Určitě bych doporučil snažit se získat reálné zkušenosti z oboru, ve kterém chce člověk působit. Tyto zkušenosti mohou potom pomoci také v případě, že se na VŠ nepovede dostat ani další rok. A v praxi je potom obrovský rozdíl mezi člověkem, který při studiu již alespoň částečně pracuje a studentem, který žádnou praxi nemá,“ doplňuje Jan Silber, spoluzakladatel jobportálu Jobstack.it.
Vysoká škola nanečisto
Pokud máte to štěstí a okolnosti vás nenutí z finančních důvodů nastoupit do zaměstnání na plný úvazek, máte možnost vyzkoušet nultý ročník, který spousta vysokých škol nabízí. Zpravidla se jedná zpoplatněnou výuku, při které si zopakujete znalosti ze střední školy, nahlédnete do studovaného oboru a získáte vědomosti potřebné k splnění přijímacích zkoušek.
Jazyky
Oblíbenou výplní volného roku jsou také jazykové kurzy. Nejčastější volbou je intenzivní studium angličtiny, vrhnout se však můžete naplno i na jiné jazyky. Zpravidla lze vybrat mezi dopoledním a odpoledním vyučováním a kurzy je tak možné kombinovat také s prací či brigádami, a tak si můžete zároveň i něco vydělat. „Zkušenost mám pouze zprostředkovanou z mého okolí, ale nejčastějším řešením při čekání na možnost se znovu přihlásit na vysokou školu bylo přihlášení se do jazykové školy s intenzivním režimem studia nebo za jazykem vycestovat do zahraničí,“ potvrzuje Petr Gürth, ředitel Snapbacks.cz.
Cestování
Mnoho čerstvých maturantů si rok volna dopřává i dobrovolně za účelem získat zkušenosti ze zahraničí. Cestování je skvělou variantou hned v několika směrech. V první řadě vás donutí procvičovat si jazyk, který takto vypilujete daleko více než ve škole. Pomůže vám také osamostatnit se, zvyknout si spoléhat se jen sám na sebe. Navíc poznáte nové lidi, jejich mentalitu a zkrátka zjistíte, že ve světě může být spousta věcí jinak než v naší české kotlině. „Kdybych dnes začínal a měl bych čekat na další přijímačky, tak bych ten čas trávil na Ibize. Procvičoval bych si řeč, přes den studoval a čas trávil u moře. V noci, když začne na ostrově život, prodával bych před klubem lístky turistům nebo chodil s reprákem ve skupince lidí, kteří lákají usměvavé turisty na večírek,“ popisuje Jiří Stabla.
Hlavně nemarnit čas
Pokud se tedy stále ptáte, co s volným rokem, odpověď je jednoduchá – Hlavně něco dělat. Nejhorší je zůstat sedět a čekat. Pokuste se dělat cokoliv, co vás posune dál a na co třeba budete po letech i rádi vzpomínat. „Udělat si masérský kurz, řidičák skupiny D nebo pomáhat kamarádovi rozjet podnikání… Když se vydáte na cesty a ze zahraničních zkušeností dokážete těžit, taky dobré. Musíte jenom ukázat, že jste nezůstali sedět se založenýma rukama, co jste se za tu dobu naučili, a hlavně jak to využijete ve studiu,“ shrnuje lektorka Olga Medlíková.
Foto: Pixabay


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Recenze zákona o lobbování

18.03.2024, Autor: red

O českém právním řádu se všeobecně soudí, že se stoupající kvantitou trvale klesá jeho kvalita. Pokud platí zákon přechodu kvantity v kvalitu, pak je legislativa výjimkou. Pravděpodobně to souvisí i s tím, že vedle dalších právnických profesí je legislativec málo placen, a když to nefunguje, slouží jako fackovací panák.

Švehla: Euro a politika

17.03.2024, Autor: Martin Švehla

Když pan prezident jednou větou vyvolá veřejnou diskusi, svědčí to o jeho vlivu. V případě zavedení eura to sice není diskuse, která by spojovala, ale také to není nic, co by širokou veřejnost až tak vzrušovalo. Navíc exportéři, kteří se zpočátku zdáli být nejhlasitějšími zastánci přijetí eura se z diskuse vytratili poté, co koruna oslabila a zajistila jim dodatečné příjmy.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Bez jakých znalostí a dovedností se dnes zaměstnanci neobejdou?

14.03.2024, Autor: Z blogosféry

Aby člověk získal a udržel si dobré pracovní místo, musí se prosadit často ve vysoké konkurenci. K tomu pak potřebuje určité vlastnosti a schopnosti, které pomohou podávat patřičné výkony, zvládat pracovní situace a efektivně komunikovat s kolegy i nadřízenými. Co je v současném boji o kvalitní pozici potřeba nejvíce?

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Švehla: Hartzování na trhu práce

04.03.2024, Autor: Martin Švehla

Ty návrhy se opakují a vracejí už skoro třicet let: uvolnit trh práce a tím rozhýbat českou ekonomiku. Obecně se soudí, že náš pracovní trh je „přehřátý“, zároveň velmi rigidní, že neumožňuje firmám pružně reagovat na situaci (vyhazovat a nabírat zaměstnance) a ještě jsme závislí na levných pracovních silách, migrujících k nám z Ukrajiny a z dalších zemí. Není to tak úplně pravda.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama