e-news.cz - kurzy
Reklama

Robo-poradci už spravují aktiva za skoro bilion dolarů

20.09.2019, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Robo-poradci už spravují aktiva za skoro bilion dolarů

GABRIEL GULYÁŠ, marketingový manažer společnosti Finamis.
Příležitostí, jak zhodnotit peníze existuje mnoho. Vybrat si tu nejvhodnější variantu pro investice může být nelehký úkol. S tím si poradí investiční specialisté, ale budoucnost patří robotickým poradcům, takzvaným robo-advisorům. Tito automatičtí manažeři upravují portfolio investorů podle naprogramovaného algoritmu. V současné době se aktiva spravovaná robo-poradci po celém světě odhadují na 950 miliard USD. Očekává se, že toto číslo bude v následujících letech růst o 27 procent a v roce 2023 dosáhne 2,5 bilionu USD. České a slovenské firmy sledují tento trend a vyvíjí moderní a efektivní řešení pro toto „chytré“ robotické investování.
Slovenská společnost Finamis, která je součástí českého dodavatele informačních systémů ARBES Group, dokončila návrh a vývoj investičního robotického manažera, který významným způsobem ulehčuje život investorů. Když chcete investovat a usilujete o vyšší zhodnocení, koho oslovíte? Zpravidla tým finančních poradců, se kterými se musíte pravidelně setkávat a diskutovat o svých investicích a na základě toho dochází k upravování investičního portfolia.
Tento proces je časově a finančně náročný. Proto jsme navrhli software poskytující automatizovanou analýzu a účinné zhodnocení vkladu. První robo-poradce se objevil před deseti lety. Dnes už běžně fungují v investičních komunitách a vytvářejí plně transparentní a bezpečný investiční postup.
Trend v nabídce finančních služeb je automatizace investičních procesů, tedy robo-advisory. V porovnání s klasickými službami specializovaných poradců je díky nižším nákladům na provozování a poplatkům investiční poradenství dostupnější většímu spektru klientů. Na B2B trhu je stále větší poptávka po informačních systémech, které nabízejí automatizované poradenství. Proto jsme v rámci informačního systému ARBES AMS, který slouží ke komplexní správě investičního majetku, finančních instrumentů a portfolia klientů, implementovali modul poskytující „chytré“ investování. Ten v sobě integruje vše potřebné pro zvýšení výnosů z investic.
Aby zhodnocení bylo podle představ investora, musí se provést nejprve jeho kategorizace. Zdroj informací představuje proces zasmlouvání, tzv. digitální onboarding a vyplnění investičního dotazníku. Tento proces je v systému ARBES AMS implementován jako automatizovaný proces. Na základě získaných údajů, jako je typ smlouvy a rizikový profil navrhne systém optimalizovanou investiční strategii, reprezentovanou návrhem na vytvoření anebo úpravu investic. Po odsouhlasení návrhu klientem systém automatizovaně provede realizaci strategie, přičemž pokyny odešle ke schválení. On-line management investičního procesu je v systému Finamis nastaven tak, aby do něj zprostředkující finanční agent musel zasahovat jen minimálně.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Minulá výkonost negarantuje budoucí zisky

30.12.2023, Autor: Jan Mareš

Už jsou to dva roky, kdy jsem se letmo dotkl tématu SPAC, tedy veřejně obchodovaných akvizičních vehiklů. V té době zažívaly období propadu, ale tak to již chodí - minimálně od doby „Tulipánové horečky“ v 17. století.

Nastává éra dluhopisů?

20.10.2023, Autor: Z blogosféry

Dluhopisy jakožto třída aktiv jsou obecně považovány za konzervativní a bezpečnou investici.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Další snižování státního důchodu. Vyplatí se raději investovat?

25.09.2023, Autor: Z blogosféry

Důchod nás jednou čeká všechny, ale na stát bychom se rozhodně spoléhat neměli. Státní důchod se bude v poměru k průměrným mzdám stále snižovat. Kolik peněz budu na důchod potřebovat? Kolik mám dávat pravidelně stranou? A pomohou mi v tom nějaké finanční produkty?

Objem korporátních dluhopisů se v červnu propadl, výnosy však vzrostly

06.09.2023, Autor: Z blogosféry

V červnu 2023 vydaly firmy korporátní dluhopisy za 3 miliardy Kč, průměrná splatnost emisí představovala 3,8 roku a vážený průměr výnosů 8,8 %. Zatímco objem emisí se ve srovnání s předchozím rekordním měsícem výrazně snížil, výnosy dluhopisů vzrostly.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

V dubnu vydaly firmy dluhopisy v objemu téměř 8 miliard Kč, nejvíce za tři čtvrtletí

02.07.2023, Autor: Z blogosféry

Objem firemních dluhopisů, vydaných v dubnu 2023, se přiblížil 8 miliardám korun, což je výrazně více než v předcházejících měsících a nejvíce od července 2022. Jejich průměrný výnos dosahoval 8,1 %, což je o něco méně než v březnu, průměrná doba splatnosti se naopak prodloužila na 3,9 roku a mírně překonala celoroční průměr. Vyplývá to z údajů Srovnávače dluhopisů, který provozuje Dluhopisomat.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Je každý dluhopis bezpečnou investicí?

29.05.2023, Autor: Z blogosféry

Velká část investorů má dluhopisy za investice s malým rizikem. Nejen, že se to často říká, ale někdy tomu tak opravdu je. Pozor ovšem na to, že investice do dluhopisů může být i poměrně rizikovým sportem. Jak takové dluhopisy ale rozlišit?

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama