e-news.cz - kurzy
Reklama

Vztah ke sportu je velmi důležitý pro život osobní i profesní

27.09.2019, Autor: Pavel Veselý

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Vztah ke sportu je velmi důležitý pro život osobní i profesní

Rozhovor s LUBOŠEM KOŽELUHEM, zakladatelem Akademie individuálních sportů a promotérem Tipsport Ladies Golf Open.
Pracoval jako generální manažer hokejové Sparty a hokejové Plzně. Sport je pro něj život. Založil Akademii individuálních sportů, aby podpořil mladé talenty. Je promotérem nejprestižnějšího golfového ženského turnaje u nás Tipsport Ladies Czech Open, který se konal v golfovém resortu na Karlštejně.
Vaše aktivity se točí kolem sportu. Co pro vás sport znamená? Jste sám aktivním sportovcem?
Celý můj život je spojený se sportem, sportoval jsem od malička, vše jsem si musel sám vyběhat a zajistit. Rodiče se sportem byli ok, ale nikam ně neposouvali a ani mi nedoporučovali žádný sport. Vystudoval jsem tělesnou výchovu a poté učil na VŠ na katedře tělesné výchovy. Byl jsem tak nejmladší asistent v historii Pedagogické fakulty v Plzni. Pak jsem působil a dodnes působím jako trenér. Objevil jsem například Jana Řehulu, triatlonistu a medailistu z OH v Sydney. Prezidentoval jsem hokejové extralize, dělal jsem místopředsedu hokejového svazu. Byl jsem generálním ředitelem největší marketingové společnosti v čs. sportu (společnost STES). Dodnes působím i jako manažér a promotér. Stále k tomu sportuji, hraji hokej, lyžuji, hraji golf, běhám, jezdím na kole. Věnuji se tedy sportu v různých oblastech. Pohyb je pro mě velmi důležitý a vím, že je potřebný nejen pro děti. Nicméně základ je v tom, že by rodiče neměli do konkrétního sportu dítě nutit. Spíše poskytnout možnost výběru, aby se dítě samo pro sport rozhodlo. Ostatně tak to bylo i u mne.
Jaké vlastnosti mohou být ze sportu prospěšné pro podnikání? Jsou vlastnosti a kompetence lídra – manažera ve sportu odlišné od lídrovství a managementu v jiných oborech?
Myslím, že vlastnosti jsou hodně podobné: pracovitost, solidnost, poctivost, umění komunikace, pro-obchodní schopnosti. Lídr by měl mít jasnou představu a přesvědčit o ní ostatní. Jít za cílem a prostě ostatní nadchnout. K tomu jsou prostě nutné uvedené vlastnosti. Snažím se tím řídit ve svém životě i v podnikání.
Pracoval jste jako generální manažer hokejové Sparty a hokejové Plzně, v současnosti jste promotérem golfového ženského turnaje. Je těžké sehnat partnery na podporu sportu?
Je to obtížné. Vždy tomu tak bylo, ale poslední dobou bych řekl, že ještě obtížnější. Umění přesvědčit odpovědné lidi, vysvětlit přínos pro danou společnost, je právě tím pro-obchodním postojem. Samozřejmě je vždy lepší a dobré, když vedoucí představitel firmy má pozitivní vztah k danému sportu a firma má také sport a pohyb jako součást firemní kultury. To se pak jedná vždycky lépe a výsledky jsou dlouhodobé. Vždy je dobré mít také partnery pro dlouhodobou spolupráci. Je možné v tom případě více rozvíjet obchodní cíle pro všechny strany.
Jaký je váš názor na zřízení pozice vládního zmocněnce pro sport?
Uvidíme, budoucnost ukáže, zda agentura pro sport v čele s vládním zmocněncem bude dobře fungovat. Záleží na vedení, nastavení programů. Plno věcí bude potřeba nově nastavit, aby vše bylo lepší, než je v současné době. Nebude to lehké. Věřím, že v budoucnu bude přínosem v oblasti financování sportu.
Byl jste ředitelem společnosti Stes. Jaká byla změna od hokeje k fotbalu? Jaký je rozdíl ve financování hokeje a fotbalu?
Financování těchto velkých sportů je podobné v oblasti podpory ze strany státu, v komerční oblasti, ze strany reklamních partnerů, sponzorů i výše zásadních smluv je podobná jak na svazové, tak na klubové úrovni. Zásadní rozdíl je přísun peněz do fotbalu z prodeje hráčů, odměn za účast v evropských klubových soutěžích, odměn za účast na Mistrovstvích Evropy i Mistrovstvích světa, kdy fotbal obrovsky předbíhá hokej, zároveň i v oblasti dotací pro národní svazy ze strany FIFA a UEFA. V tom je fotbal bohatším sportem.
Založil jste Akademii individuálních sportů. Co jsou individuální sporty? Proč vznikla tato Akademie?
Akademie vznikla na podporu největších talentů v individuálních olympijských sportech, majících v Plzni a Plzeňském kraji tradici, trenéry a infrastrukturu. V akademii je cca 60 talentů z 15 individuálních sportů.
Jedním ze základních cílů Akademie individuálních sportů Plzeňského kraje je zajištění a financování speciální kondiční přípravy, regenerace, výživy, lékařské diagnostiky a lékařského zabezpečení v případě zranění (pokud členové akademie mají výše uvedené oblasti tréninkové nadstavby zajištěné, akademie převezme za předem stanovených podmínek jejich úhradu).
Na základě uvedeného zajistí členům Akademie individuálních sportů hrazenou nadstandardní nabídku možností, potřebných k dalšímu zvyšování sportovní výkonnosti, bez kterých v dnešní době prakticky není možné dosahovat výkonů vedoucích k úspěchům jak na republikové, tak zejména na mezinárodní úrovni.
Jedním ze sportovců je například Jonáš Forejtek, který se stal daviscupovou hvězdou. Zní to jako sen, ale je to skutečnost: Osmnáctiletý tenista dotáhl český mužský tým k postupu. Pro nás je to důkaz, že cesta Akademie je správná. Je to však jen jeden z mnoha úspěchů. Dnes aktuální. Akademie si určitě nebere zásluhy za výkony Jonáše, jen je ráda, že může částečně přispět k rozvoji takto talentovaného mladého sportovce.
Je těžké v současnosti najít nové talenty ve sportu? Myslíte, že vaše generace měla ke sportu blíž?
Talenty určitě máme, vidíme kolik jich jen v naší Akademii, odpovědní lidé, trenéři daných sportů o nich samozřejmě vědí. Je vždy lépe, když ke sportu mají vztah rodiče, potom své děti ke sportu vedou, a tím si děti i snáze vytvoří vztah ke sportu. A vztah ke sportu je velmi důležitý i pro život osobní i profesní.
Propadl jste také golfu. Co vám golf přináší?
Je to zajímavý sport, nesmírně technicky a psychicky náročný sport na vrcholové úrovni. Zajímavý, příjemný, zajímavě soutěživý (hrajete také proti svému handicapu, proti soupeři a soupeřům) na rekreační úrovni. Zajímavé je i krásné prostředí. Máme mnoho krásných golfových hřišť.
Je možné s golfem začít i v pozdějším věku a dosáhnout i slušných výsledků?
Začít lze kdykoliv. V začátcích to chce jen určité nasazení a trpělivost, aby začátečník zvládl základy a začal míček slušně trefovat, potom golf začíná bavit.
Říká se, že golf je sport bohatých a podnikatelů? Jaký je na to váš názor?
Dnes už určitě ne, je plno možností jak hrát golf za rozumných podmínek s výbavou, která stojí rozumné peníze.
Jste promotérem nejprestižnějšího golfového ženského turnaje u nás Tipsport  Ladies Czech Open na Karlštejně. Jak dlouho trvalo, než jste se domluvil na konání turnaje? Co bylo pro vás nejtěžší? Jak to vidíte do budoucna?
Jednání byla složitá, trvala celý rok. Nejtěžší a nejnáročnější byly dohody s partnery a dodavateli turnaje, kterých dohromady bylo cca padesát. S každým jsem se musel sejít tři až pět krát než se podepsala smlouva a objednávka, tzn. cca 200 schůzek. Bylo to náročné, ale jsem moc rád, že se to podařilo k oboustranné spokojenosti.
Jinak jsem moc rád, že se turnaj vydařil, že zde hrály nejlepší hráčky LET a prosadili se i české hráčky, udělali jsme zároveň rekord ve sledovanosti golfu v České televizi přes 200 tisíc diváků.
Jaká byla motivace k pořádání tohoto světového golfového turnaje u nás?
Šikovnost českých golfových amatérek a profesionálek, jsou schopny projít cutem na takto velkém turnaji. A samozřejmě to, že golf docela dobře hrají i moje dvě dcery, které tento turnaj také hrály.
Je nějaký sport, který by vás ještě zajímal? Jaké jsou vaše plány do budoucna?
V budoucnu bych chtěl zkusit ještě podnikat v oblasti fitcenter. Jsem přesvědčen, že stále více lidí bude chtít sportovat, starat se o sebe v oblasti kondice a výživy.
Děkuji za rozhovor.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama