Apogeo
Reklama

Zvýšení spotřebních daní u lihu a tabáku míří ke schvalování

26.09.2019, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Zvýšení spotřebních daní u lihu a tabáku míří ke schvalování

Vládní daňový balíček, který především zvyšuje spotřební daně z lihu a tabákových výrobků, míří po dnešku ve Sněmovně ke schvalování.

To by se mohlo odehrát na říjnové schůzi. Poslanci předložili k balíčku šest desítek pozměňovacích návrhů.
Chtějí například zrušit zvýšení poplatku za vklad do katastru, superhrubou mzdu nebo zvýšit daňové úlevy. Rozpočtový výbor doporučil z balíčku vyřadit zdanění plynu v domovních kotelnách a upravit zdanění hazardu a výher. Opoziční poslanci opět balíček kritizovali. Miroslav Kalousek (TOP 09) ho chce zamítnout.
Sněmovna začala druhé čtení balíčku dnes dopoledne, ale debatu před polední přestávkou nestihla dokončit. V úvodu odpoledního jednání uspěl předseda klubu ČSSD Jan Chvojka s procedurálním návrhem, aby Sněmovna zařadila pokračování druhého čtení na pořad místo pevně zařazených bodů, kterými se měla zabývat.
Pokud Sněmovna schválí balíček již na své následující schůzi, dostane ho k projednání Senát, který na to má lhůtu 30 dnů. Pokud ho nevrátí poslancům s pozměňovacími návrhy, dostane ho k podpisu prezident. Změny v zákonech mají platit od 1. ledna příštího roku.
Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) balíček hájila před kritikou opozice. Je podle ní důležitý pro sestavení státního rozpočtu na příští rok. Zopakovala stanovisko vlády, že hlavním motivem balíčku a zvyšování spotřebních daní i daní z hazardu je ochrana občanů před dopady závislostí na návykových látkách. Opozice vládu viní, že jí jde jen o větší výběr peněz do rozpočtu.
Spotřební daň z lihu má příští rok v případě půllitrové láhve čtyřicetiprocentního alkoholu vzrůst z 57 korun na 64,50 koruny, spotřební daně z cigaret a tabáku, včetně zahřívaného, by měly stoupnout zhruba o desetinu. Piva ani vína se zvýšení sazeb netýká.
Balíček mění zdanění technických rezerv pojišťoven. Nově by podle vládního návrhu měly být daňově uznatelné i technické rezervy tvořené podle zákona o pojišťovnictví na základě evropské směrnice Solvency II. Rozdíl mezi touto úrovní rezerv a dosavadními účetními rezervami pojišťoven bude předmětem zdanění. Podle opozice je to nejnebezpečnější součást balíčku. Nesouhlasí s ním ani asociace pojišťoven.
Jedná se o znárodnění peněz klientů pojišťoven,“ prohlásil předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura. Podle ministryně Schillerové jde však jen o výjimku pro jeden segment, kterou nikdo jiný nemá a která může pojišťovnám sloužit k daňové optimalizaci.
Balíček zvyšuje poplatek za vklad do katastru nemovitostí z nynějších 1000 korun na dvojnásobek. Někteří poslanci to také kritizují a chtějí současnou výši poplatku zachovat. Rozpočtový výbor doporučil vyřadit z předlohy zdanění plynu pro domovní kotelny. Odpůrci tohoto návrhu argumentují tím, že by zdražil vytápění stovkám tisíc domácností. Vláda však uvádí, že tak chce srovnat podmínky pro domovní kotelny a velké dodavatele tepla, kteří si musí kupovat emisní povolenky.
ČTK


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Vláda rozhodla o pokračování a usnadnění podpory firmám exportujícím na Ukrajinu

19.04.2024, Autor: Z blogosféry

Vláda Petra Fialy na jednání ve středu 17. dubna 2024 rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

Poradna: Jak dodavatelé energií stanovují zálohy

04.04.2024, Autor: Z blogosféry

Zálohy na elektřinu a plyn jsou důležitou součástí procesu dodávky energií. V zájmů odběratelů je, aby je měli nastaveny optimálně, a tak se vyhnuli nepříjemným situacím. Co zálohy jsou, z čeho se skládají, kdo je může měnit a jaký je jejich význam pro každého z nás?

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Tři čtvrtiny zaměstnanců zvažují změnu oboru nebo rekvalifikaci

13.02.2024, Autor: Laura Feketeová

Český trh práce prochází transformací s rostoucím důrazem na digitální dovednosti a umělou inteligenci. Výsledky průzkumu personální agentury Randstad ukazují, že téměř tři čtvrtiny zaměstnanců možnost rekvalifikace či úplnou změnu oboru připouštějí.

Pražská stoková síť je pod kontrolou odborníků z PVK 

12.02.2024, Autor: red

144 kilometrů prohlédnuté stokové sítě, 1 837 zrevidovaných vstupních šachet a objektů, 28 nalezených havárií a 67 vypracovaných návrhů na odstranění závad zařazených do plánu oprav a investic.To je výsledek činnosti pracovníků útvaru průzkumu stokové sítě Pražských vodovodů a kanalizací za loňský rok.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama