e-news.cz - kurzy
Reklama

Ekonomiku ČR ohrožují dle Hanáka zahraniční faktory jako brexit

08.10.2019, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Ekonomiku ČR ohrožují dle Hanáka zahraniční faktory jako brexit

Brexit, protekcionismus USA, zpomalující německá ekonomika, i světový terorismus patří mezi faktory, jež podle prezidenta Svazu průmyslu a dopravy ČR

Jaroslava Hanáka ohrožují prosperitu české ekonomiky.

Po české vládě chce daňovou předvídatelnost, zrychlení výstavby dopravní infrastruktury, podporu elektromobility, větší pružnost pracovního trhu, podporu exportu a dodržení harmonogramu výstavby nových jaderných bloků. Řekl to na sněmu svazu na strojírenském veletrhu v Brně.

Jsme úspěšná země a máme se nejlépe za posledních 100 let. Přesto klesáme v žebříčku konkurenceschopnosti a jsme na 37. místě. Stále přetrvává velká byrokracie, nemáme novelu stavebního zákona a není flexibilní trh práce,“ varoval Hanák.
Zdůraznil dlouhodobou neschopnost vlády efektivně stavět dálnice. „Zbývá 920 kilometrů. Také je potřeba, aby čtyři miliardy korun ročně na krajské silnice plynuly pravidelně. Velmi dobře funguje v posledních letech rekonstrukce železnic,“ řekl Hanák. Vyjádřil přání, aby novelizovaný stavební zákon začal platit od 1. ledna 2021. Má zkrátit administrativní přípravu dopravních staveb.
Hanák také vyzval kabinet, aby splnil sliby o podpoře elektromobility. „Automobilky to zvládnou, vy musíte připravit infrastrukturu,“ řekl a vyzval vládu, aby příští rok vybrala dodavatele stavby jaderných bloků, aby bylo reálné je dostavět v roce 2035. Podle ministra průmyslu Karla Havlíčka (ANO) je však výběr reálný v roce 2022.
Hanák také uvedl, že český průmysl zvládne modernizaci a klimatické závazky. „Zvládne to i celá Evropská unie. Ale nemá osobnosti, které by donutily konat i amerického a ruského prezidenta a prvního čínského komunistu,“ upozornil.
Na trhu práce podle něj aktuálně chybí 350 tisíc až 400 tisíc lidí a problematická je nízká míra porodnosti 1,67. „Pracovní imigrace je nekonečně pomalá. Nefunguje ani celoživotní vzdělávání, přitom musíme dobře promýšlet, co s lidmi, kteří nebudou stačit dynamice vývoje. Potřebujeme flexibilní zákoník práce,“ uvedl Hanák.
Podpora exportu by podle něj měla zahrnout větší rozsah podnikatelských misí i do zemí, kam se často nejezdí. „Dlouhodobě také jsme pro přijetí eura a nechci se například kvůli brexitu vrátit do doby, jak to vypadalo před vstupem do Evropské unie. Na všechno jsme museli mít povolení a stáli na hranicích,“ prohlásil šéf svazu průmyslu. Právě brexit, tedy plánovaný odchod Velké Británie z EU podle něj citelně dopadne na vývoz, Británie je pátý největší exportní partner České republiky.
Ochlazení německé ekonomiky může mít podle něj dopad, ale vzhledem k ekonomické síle Německa nemyslí, že by byl výrazný. Doufá také, že před prezidentskými volbami v USA bude korigován americký protekcionismus.
Věřím, že se (americký prezident) Donald Trump vrátí k jednacímu stolu s partnery včetně Evropské unie a nebude je chtít poškodit. Cla na automobilový průmysl by byla velkým problémem,“ uvedl Hanák. Pokud jde o terorismus, věří že je třeba, aby se Česko udrželo v desítce nejbezpečnějších zemí světa.
ČTK


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Tři čtvrtiny zaměstnanců zvažují změnu oboru nebo rekvalifikaci

13.02.2024, Autor: Laura Feketeová

Český trh práce prochází transformací s rostoucím důrazem na digitální dovednosti a umělou inteligenci. Výsledky průzkumu personální agentury Randstad ukazují, že téměř tři čtvrtiny zaměstnanců možnost rekvalifikace či úplnou změnu oboru připouštějí.

Pražská stoková síť je pod kontrolou odborníků z PVK 

12.02.2024, Autor: red

144 kilometrů prohlédnuté stokové sítě, 1 837 zrevidovaných vstupních šachet a objektů, 28 nalezených havárií a 67 vypracovaných návrhů na odstranění závad zařazených do plánu oprav a investic.To je výsledek činnosti pracovníků útvaru průzkumu stokové sítě Pražských vodovodů a kanalizací za loňský rok.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Odtah vozidla při havárii na vodovodní či kanalizační síti hradí PVK 

08.02.2024, Autor: Z blogosféry

Pražské vodovody a kanalizace musí havárii na vodovodní či kanalizační síti neprodleně odstranit. V této souvislosti mají podle zákona o vodovodech a kanalizacích možnost rozhodnout o odtahu vozidla, které brání opravě. Vůz vždy zamíří na odstavné parkoviště, kde je bezplatně vydán majiteli. Úhradu za odtah hradí Pražské vodovody a kanalizace.

Ekonomika se zvedá jen velmi pomalu

30.01.2024, Autor: Z blogosféry

Český hrubý domácí produkt v posledním čtvrtletí roku 2023 podle předběžného odhadu mezičtvrtletně narostl o 0,2 %, což odpovídá meziročnímu poklesu o 0,2 %. Výsledek je v souladu s očekáváními trhu, oproti prognóze České národní banky se ekonomice dařilo o něco lépe. Za celý rok 2023 tak české hospodářství vykázalo pokles o 0,4 %.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama