Apogeo
Reklama

Kalousek: Rozpočet neobsahuje peníze na nutné reformy penzí

24.10.2019, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Kalousek: Rozpočet neobsahuje peníze na nutné reformy penzí

Vládní návrh státního rozpočtu na příští rok neobsahuje podle předsedy poslanců TOP 09 Miroslava Kalouska výdaje na nutné reformy penzí

a zdravotního systému a je v něm málo peněz na investice. Rozpočet pokládá za nepřijatelný.
Kalousek navrhl, aby Sněmovna v prvním čtení vrátila návrh kabinetu k přepracování tak, aby výdaje a schodek klesly o 20 miliard korun a aby se zvýšil poměr investičních výdajů k celkovým rozpočtovým výdajům na deset procent. K návrhu rozpočtu se kriticky postavili také předsedové KDU-ČSL a STAN Marek Výborný a Vít Rakušan.
Někdejší ministr financí Kalousek uvedl, že i po jím navrhované úpravě by byl rozpočet špatný. TOP 09 by ale byla připravena jednat o podpoře návrhu.
Kalousek poukazoval na to, že důchodový a zdravotní systém v nynější podobě se začne propadat po roce 2030 do neřešitelných problémů. Pokládá za „obrovskou ostudu“, že po šesti letech ekonomického růstu nebyla věnována na udržitelnost penzí a zdravotní péče ani koruna.
V případě investic sice vláda mluví o rekordních částkách, podle Kalouska ale jde o mírné nárůsty. Bývalý ministr financí řekl, že zatímco v době hospodářské krize v roce 2012 vláda investovala 2,8 procenta hrubého domácího produktu, příští rok půjde o 2,5 procenta. „Stejný trend můžeme vidět u výdajů na vědu a výzkum,“ poznamenal Kalousek, který vládě zároveň vytkl zvyšování počtu státních zaměstnanců.
Podobně kritizovali rozpočet Výborný a Rakušan. Podle Výborného není rozpočet proinvestiční, jen spotřebovává a není přívětivý k rodinám. Šéf lidovců poukazoval také na upozornění Národní rozpočtové rady o dlouhodobé neudržitelnosti veřejných financí. „Česká republika projídá tímto rozpočtem svou budoucnost,“ řekl. Rakušan uvedl, že návrh rozpočtu je recyklací starých rozpočtů, kde se pouze navyšují jednotlivé položky na daný rok. Rozpočet podle něj sestavila vláda hokynářským způsobem. „Tu se přihodí tady, tu onde,“ popsal. Vláda podle něj nemyslí na budoucnost a uspokojuje momentální potřeby.
Rozpočtová politika vlády navíc podle Kalouska trvale oslabuje odolnost rozpočtu vůči budoucímu ochlazení ekonomiky, protože zákonné a jim podobné výdaje rostou rychleji než příjmy. Pokud příjmy kvůli horšímu stavu hospodářství poklesnou, tyto výdaje bude nutné platit dál a rozpočet se dostane do problémů, dodal.
Kalouskovo vystoupení vyvolalo rozhořčenou reakci ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD). Kalouskovi vytkl rozpočet, který prosadila jeho vláda v roce 2011, poslal českou ekonomiku do recese. Podle něj by bývalý ministr financí vůbec neměl k rozpočtu vystupovat. Kalousek Zaorálkovi vzkázal, že je totálně nekompetentní.
V prvním čtení Sněmovna schvaluje základní parametry rozpočtu, tedy příjmy, výdaje a výše schodku. Očekává se, že menšinová vláda ANO a ČSSD za pomoci poslanců KSČM návrh prosadí, jak už dřív doporučil i rozpočtový výbor. V něm Kalousek se svým požadavkem na přepracování rozpočtu neuspěl.
ČTK


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Tři čtvrtiny zaměstnanců zvažují změnu oboru nebo rekvalifikaci

13.02.2024, Autor: Laura Feketeová

Český trh práce prochází transformací s rostoucím důrazem na digitální dovednosti a umělou inteligenci. Výsledky průzkumu personální agentury Randstad ukazují, že téměř tři čtvrtiny zaměstnanců možnost rekvalifikace či úplnou změnu oboru připouštějí.

Pražská stoková síť je pod kontrolou odborníků z PVK 

12.02.2024, Autor: red

144 kilometrů prohlédnuté stokové sítě, 1 837 zrevidovaných vstupních šachet a objektů, 28 nalezených havárií a 67 vypracovaných návrhů na odstranění závad zařazených do plánu oprav a investic.To je výsledek činnosti pracovníků útvaru průzkumu stokové sítě Pražských vodovodů a kanalizací za loňský rok.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Odtah vozidla při havárii na vodovodní či kanalizační síti hradí PVK 

08.02.2024, Autor: Z blogosféry

Pražské vodovody a kanalizace musí havárii na vodovodní či kanalizační síti neprodleně odstranit. V této souvislosti mají podle zákona o vodovodech a kanalizacích možnost rozhodnout o odtahu vozidla, které brání opravě. Vůz vždy zamíří na odstavné parkoviště, kde je bezplatně vydán majiteli. Úhradu za odtah hradí Pražské vodovody a kanalizace.

Ekonomika se zvedá jen velmi pomalu

30.01.2024, Autor: Z blogosféry

Český hrubý domácí produkt v posledním čtvrtletí roku 2023 podle předběžného odhadu mezičtvrtletně narostl o 0,2 %, což odpovídá meziročnímu poklesu o 0,2 %. Výsledek je v souladu s očekáváními trhu, oproti prognóze České národní banky se ekonomice dařilo o něco lépe. Za celý rok 2023 tak české hospodářství vykázalo pokles o 0,4 %.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama