e-news.cz - kurzy
Reklama

Nepřipravenost zákonů o zdanění hazardu je alarmující

01.10.2019, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Nepřipravenost zákonů o zdanění hazardu je alarmující

DAVID HUSPEKA, výkonný ředitel kasín Rebuy Stars.
Rozpočtový výbor upravil návrhy zákonů o zdanění hazardu do zcela jiné roviny, kdy s odvoláním na prevenci rozhodl o zdanění technických her VLT z 35 na 38 procent, živou hru navrhuje zdanit z 23 na 30 procent.
Výjimku uděluje loteriím a sázkovým kancelářím, kterým má zůstat zachováno 23 procent, původní návrh na zdanění výher nad 100 tisíc korun potom posunul k hranici nad jeden milion korun. Co tato nová koncepce znamená pro běžné provozovatele?
Rozhodnutí je pro nás absolutně nesrozumitelné. Daňový systém by se měl zjednodušovat a zpřehledňovat pravidla, rozhodnutí rozpočtového výboru ovšem míří jednoznačně k podpoře loterií a sázkových kanceláří, a zároveň je likvidační pro kasína s živou hrou. Vzhledem k prudkému navýšení daně z pokerových turnajů a rulety není možné tuto zábavu udržet v provozu, navíc chce stát zdražit VLT na 38 procent. To rozhodnutí vůbec nechápeme, protože my jsme provozovatelé, kteří odvádějí řádně daně, zároveň naše skupina investuje finanční prostředky do projektu proti prevenci. Proč máme doplácet za ústupky loteriím? Zdanění výherců zároveň nebylo vyřešeno vůbec. Posunutí hranice pro plátce nadále nedává smysl.
Neumím si představit bázi dobrovolnosti, kdy hráči uvedou výhry a náklady do svých daňových přiznání. Osvobození cizinců od daně navíc nabízí různé způsoby, jak budou chtít hráči zákon obejít. Podle analýzy samotného Ministerstva financí z roku 2015 je tento systém zdanění pro některé hry „zcela nevhodný“ a pro ostatní druhy her zase „velmi komplikovaný“. V mezinárodním srovnání tento způsob srážkového zdanění plošně pro všechny druhy hazardních her neaplikuje žádná země Evropské unie nikoliv kvůli tomu, jestli jde o výhry nad 100 tisíc korun nebo nad 1 milion korun, ale kvůli procesním problémům.
Ministerstvo neanalyzuje finanční ani společenské dopady, které tyto změny přinesou. Navíc v momentě prudkého zdražení hazardu a zároveň zavedení daně z výher vytlačuje MF ČR hazard z legální zóny na černý trh jako například u prohibice. Samotná realizace zákona spotřebuje spoustu času a peněz, přesto finance nepřinese, protože hráči přestanou chodit k nám, legálním provozovatelům, a najdou si místo, kde od nich nikdo daně vybírat nebude. Snad Poslanecká sněmovna ještě zváží všechny argumenty a zamítne schválení takto na evidentně nepřipravených a narychlo vymyšlených zákonů.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Recenze zákona o lobbování

18.03.2024, Autor: red

O českém právním řádu se všeobecně soudí, že se stoupající kvantitou trvale klesá jeho kvalita. Pokud platí zákon přechodu kvantity v kvalitu, pak je legislativa výjimkou. Pravděpodobně to souvisí i s tím, že vedle dalších právnických profesí je legislativec málo placen, a když to nefunguje, slouží jako fackovací panák.

Švehla: Euro a politika

17.03.2024, Autor: Martin Švehla

Když pan prezident jednou větou vyvolá veřejnou diskusi, svědčí to o jeho vlivu. V případě zavedení eura to sice není diskuse, která by spojovala, ale také to není nic, co by širokou veřejnost až tak vzrušovalo. Navíc exportéři, kteří se zpočátku zdáli být nejhlasitějšími zastánci přijetí eura se z diskuse vytratili poté, co koruna oslabila a zajistila jim dodatečné příjmy.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Bez jakých znalostí a dovedností se dnes zaměstnanci neobejdou?

14.03.2024, Autor: Z blogosféry

Aby člověk získal a udržel si dobré pracovní místo, musí se prosadit často ve vysoké konkurenci. K tomu pak potřebuje určité vlastnosti a schopnosti, které pomohou podávat patřičné výkony, zvládat pracovní situace a efektivně komunikovat s kolegy i nadřízenými. Co je v současném boji o kvalitní pozici potřeba nejvíce?

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Švehla: Hartzování na trhu práce

04.03.2024, Autor: Martin Švehla

Ty návrhy se opakují a vracejí už skoro třicet let: uvolnit trh práce a tím rozhýbat českou ekonomiku. Obecně se soudí, že náš pracovní trh je „přehřátý“, zároveň velmi rigidní, že neumožňuje firmám pružně reagovat na situaci (vyhazovat a nabírat zaměstnance) a ještě jsme závislí na levných pracovních silách, migrujících k nám z Ukrajiny a z dalších zemí. Není to tak úplně pravda.

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama