e-news.cz - kurzy
Reklama

Průměrný Čech spoří na ojetinu téměř dva a půl roku

18.10.2019, Autor: Z tiskových zpráv

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Průměrný Čech spoří na ojetinu téměř dva a půl roku

Průměrný Čech spoří na ojetinu téměř dva a půl roku, domácnosti na auto našetří za poloviční dobu.

Češi nejčastěji kupují ojeté vozy za 145 000 korun, vejít se chtějí do dvou set tisíc.
Vozový park v České republice aktuálně nabízí auta, jejichž průměrné stáří se pohybuje kolem patnácti let, přičemž cenový medián ojetého automobilu za září činil 145 000 korun. Pro mnohé Čechy není úplně snadným úkolem zmíněnou částku našetřit, a proto se spoření finančních prostředků na průměrný ojetý vůz může pro české řidiče či celé rodiny mnohdy protáhnout. Současné mzdy a aktuální míra nezaměstnanosti však hovoří ve prospěch spoření.
Ekonomická situace v České republice je v současné době velmi příznivá. Míra nezaměstnanosti činí pouhých 2,7 procent a průměrná mzda ve druhém čtvrtletí stoupla na 34 105 korun. Rozmezí průměrných mezd je však znatelné. Zatímco v Praze činí průměr 41 450 korun, nejnižší průměrné platy má s 28 285 korun Karlovarský kraj.
Při pořízení auta volí 63 procent českých řidičů a řidiček ojetinu, za kterou nejčastěji utratí okolo 145 000 korun. Jen o něco více (65 procent) Čechů nemá v plánu při koupi auta utratit více než dvě stě tisíc korun. „Vozy s cenovkou do dvou set tisíc korun tvoří přes polovinu naší nabídky, přičemž více než 4000 vozů je do deseti let stáří,“ uvádí Karolína Topolová, generální ředitelka a předsedkyně představenstva skupiny AURES Holdings, provozovatele autocenter AAA AUTO.
Rychlost spoření finančních prostředků na automobil je samozřejmě velmi individuální. Každý potenciální zájemce má jiné představy a možnosti. Nicméně téměř polovina Čechů (49,6 procent) si každý měsíc odkládá přes pět tisíc korun. Pokud by tedy jedinec tuto částku spořil na průměrnou českou ojetinu, byl by schopen pořídit si ji za dvacet devět měsíců, tedy téměř za dva a půl roku. V případě, že si ojetý vůz mají zájem pořídit například manžel s manželkou dohromady, tedy domácnost s dvojnásobným příjmem, může se tato doba snížit až o polovinu, samozřejmě v závislosti na dalších okolnostech.
Typickým představitelem průměrné ojetiny je nejoblíbenější vůz v České republice, Škoda Octavia. Její nejčastější průměrná cena 149 000 korun je prakticky totožná s nejčastější průměrnou cenou vozů na českém trhu ojetých automobilů. Praktické rodinné auto s velkým úložným zavazadlovým prostorem je pro českou rodinu ideální variantou. „Škodovka je pro české zákazníky modlou s téměř neotřesitelnou pozicí. Modely Octavia a Fabia již roky drží první dvě místa v žebříčku prodejnosti a předpokládám, že tomu tak bude i v budoucnu,“ dodává Topolová.
TZ
 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

V Praze se na konferenci FinTech Roadmap´24 opět sejdou největší osobnosti česko-slovenské FinTech scény

18.04.2024, Autor: red

Prostory Václavák 22 v Praze budou ve čtvrtek 16. května hostit největší české a slovenské experty v oblasti finančních technologií. V rámci třetího ročníku businessové konference FinTech Roadmap´24 se na jednom místě potkají zakladatelé, C-level a nadšení zaměstnanci FinTechů, zástupci technologicky zaměřených bank i řada start-upistů.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Křest knihy Untypical na akci ČESKO BĚŽÍ MODŘE

27.03.2024, Autor: red

RÁDI BYCHOM VÁS POZVALI NA KŘEST KNIHY ATYPICKÝ, KTEROU VYDÁVÁME KE SVĚTOVÉMU DNI ZVÝŠENÍ POVĚDOMÍ O AUTISMU 2. DUBNA A KE KAMPANI ČESKO SVÍTÍ MODŘE A ČESKO BĚŽÍ MODŘE. KNIHU NAPSAL PETE WHARMBY, PEDAGOG A SPISOVATEL NA SPEKTRU AUTISMU, OTEC MALÉ DCERY. AUTISMUS MU BYL DIAGNOSTIKOVÁN VE 34 LETECH. 

PVK zvou na prohlídku čistírny odpadních vod Kbely

19.03.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace nabídnou v sobotu 13. dubna komentovanou prohlídku čistírny odpadních vod Kbely. „Vstup je zdarma, ale nutná je REGISTRACE na webových stránkách www.pvk.cz,“ informoval tiskový mluvčí společnosti Tomáš Mrázek.

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

FTN a Pražské vodovody a kanalizace představili projekt nové čistírny nemocničních odpadních vod za použití unikátních technologií, a to díky Norským fondům! 

17.02.2024, Autor: red

Fakultní Thomayerova nemocnice (FTN) a Pražské vodovody a kanalizace (PVK) představili společný projekt nové čistírny nemocničních odpadních vod (OV) s využitím unikátních technologií, které budou poprvé použity ve zdravotnickém zařízení v ČR. Projekt byl finančně podpořen díky Norským fondům prostř. SFŽP (Státní fond životního prostředí ČR) částkou 23 099 715 Kč. 

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama