e-news.cz - kurzy
Reklama

U zahraničních studentů přetrvávají problémy s vízy

05.10.2019, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
U zahraničních studentů přetrvávají problémy s vízy

Podíl studentů i pedagogů ze zahraničí na českých vysokých školách se zvyšuje, u studentů ale přetrvávají problémy s udělováním víz.

Na tiskové konferenci po zasedání pléna České konference rektorů (ČKR) to řekl její předseda a rektor České zemědělské univerzity v Praze Petr Sklenička. Současný stav podle něj přináší administrativní zátěž pro vysoké školy.

Rektoři upozornili, že ačkoli přibývá studentů i pedagogů ze zahraničí, problémy s udělováním víz zůstávají. „U zaměstnanců se to velmi zlepšilo, u vynikajících pedagogů a vědců. Ale u studentů, které jsme přijali a jsou ze zemí, které nepřinášejí bezpečnostní riziko, přetrvávají problémy. Přináší to velkou administrativní zátěž pro vysoké školy,“ řekl Sklenička.
Rektor Univerzity Palackého v Olomouci Jaroslav Miller připomněl, že před několika lety vysoké školy s ministerstvy vnitra, zahraničí a školství zprovoznily tzv. Režim student, který měl vízové procedury u studentů usnadnit. Vidí ale dva problémy. „Máme studenty i ze zemí, které nebyly původně na seznamu. Bude se muset revidovat, aktualizovat, modernizovat. A potom je problém s personální výbavou a technologiemi, které jsou na konzulátech a velvyslanectvích,“ poznamenal Miller.
Když srovnáme současnou situaci se stavem před pěti nebo sedmi lety, tak díky kombinaci lepších opatření a marketingu zahraničních studentů v ČR studuje možná násobně více než před dekádou. To zatěžuje systém, který není natolik flexibilní, aby byl schopen na to pružně a rychle reagovat,“ doplnil.
U příležitosti zahájení akademického roku ve čtvrtek Babiš uvedl, že nejsou rozsáhle zaváděny nové obory vzdělávání, které by předjímaly měnící se dobu a poskytovaly flexibilní vzdělání reagující na nové výzvy. Přizpůsobit novému trendu by podle něj měl své rozhodování také Národní akreditační úřad (NAÚ).
Podle Skleničky je důležité si s předstihem říci, jaké obory a studijní programy podporovat a které obory budou potřeba například v roce 2030. „Budeme velmi rádi, pokud se to bude v tuto chvíli diskutovat. Budeme se moci na to připravit, akreditovat příslušné nové programy, pokud bude třeba. Zazněla tam i vůle nebo snaha mít daleko více profesní bakalářské obory, soustředit se i na tuto oblast,“ poznamenal předseda ČKR.
Národní akreditační úřad je podle Millera neakceschopný do doby, než bude mít předsedu. Stanislav Labík ve funkci předčasně skončil na konci dubna a dočasně instituci řídí její místopředseda Ivan Barančík. „Doufáme, že v řádu týdnů budeme znát nominanty na předsedu úřadu,“ uvedl Miller.
Rektoři na zasedání také řešili metodiku hodnocení vysokých škol nebo financování vědy. Požadují, aby bylo posíleno financování výzkumných institucí na úkor hrazení z grantů a projektů. V usnesení ČKR také požádala čínského prezidenta, aby intervenoval ve prospěch bývalého prezidenta univerzity v Sin-ťiangu Tiyipa Tashpolata. Podle ČKR mu hrozí trest smrti poté, co byl před dvěma lety zadržen státními orgány a obviněn z podpory separatismu. Předsednictvo ČKR zašle otevřený dopis čínskému prezidentovi.
ČKR sdružuje 26 rektorů veřejných, dva rektory státních a 18 rektorů soukromých vysokých škol. Loni na vysokých školách studovalo přes 290 tisíc lidí, absolventů bylo 68 600.
ČTK


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Poradna: Jak dodavatelé energií stanovují zálohy

04.04.2024, Autor: Z blogosféry

Zálohy na elektřinu a plyn jsou důležitou součástí procesu dodávky energií. V zájmů odběratelů je, aby je měli nastaveny optimálně, a tak se vyhnuli nepříjemným situacím. Co zálohy jsou, z čeho se skládají, kdo je může měnit a jaký je jejich význam pro každého z nás?

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

Tři čtvrtiny zaměstnanců zvažují změnu oboru nebo rekvalifikaci

13.02.2024, Autor: Laura Feketeová

Český trh práce prochází transformací s rostoucím důrazem na digitální dovednosti a umělou inteligenci. Výsledky průzkumu personální agentury Randstad ukazují, že téměř tři čtvrtiny zaměstnanců možnost rekvalifikace či úplnou změnu oboru připouštějí.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Pražská stoková síť je pod kontrolou odborníků z PVK 

12.02.2024, Autor: red

144 kilometrů prohlédnuté stokové sítě, 1 837 zrevidovaných vstupních šachet a objektů, 28 nalezených havárií a 67 vypracovaných návrhů na odstranění závad zařazených do plánu oprav a investic.To je výsledek činnosti pracovníků útvaru průzkumu stokové sítě Pražských vodovodů a kanalizací za loňský rok.

Odtah vozidla při havárii na vodovodní či kanalizační síti hradí PVK 

08.02.2024, Autor: Z blogosféry

Pražské vodovody a kanalizace musí havárii na vodovodní či kanalizační síti neprodleně odstranit. V této souvislosti mají podle zákona o vodovodech a kanalizacích možnost rozhodnout o odtahu vozidla, které brání opravě. Vůz vždy zamíří na odstavné parkoviště, kde je bezplatně vydán majiteli. Úhradu za odtah hradí Pražské vodovody a kanalizace.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama