e-news.cz - kurzy
Reklama

Za ztráty rodinného bohatství mohou vnitřní konflikty

13.10.2019, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Za ztráty rodinného bohatství mohou vnitřní konflikty

PAVEL KOLÁŘ, Senior Trust Advisor &

CEO at House of Trust – Svěřenská správa.
I přes nástrahy moderní ekonomiky leží největší riziko ztráty majetku v samotných rodinách. Statistiky stále překvapují tím, že až za 90 procent ztrát rodinného bohatství mohou vnitřní konflikty nebo problematické chování členů rodiny. Jak majetek budovaný po generace ochránit?
Ztráta rodinného majetku je vždy choulostivou záležitostí. Příběhy, kdy jedna generace bohatství vytvoří a druhá ho utratí, bohužel nejsou známé jen z filmů nebo z knih, ale především ze skutečného světa.
Podtrhují to i čísla, s nimiž se ve své praxi setkávám. Ve druhé generaci ztrácí významnou část majetku až 70 procent rodin. Přesto nejsou majetková gramotnost a nástupnictví dostatečně akcentovány a zejména v České republice je rozvoj těchto dovedností podceňován. Lidé se pak opakovaně dopouští známých chyb.

Majetkový plán vyžaduje experty

Jedním z důvodů, proč rodiny v dalších generacích přichází o majetek, je chybějící funkční majetkový plán. Ten umožňuje hladkou správu majetku a řízený mezigenerační transfer. Průzkum AMSP ČR z roku 2018 odhalil, že majetkový plán má pouze pět procent dotázaných rodin, a to je opravdu alarmující.
Všímám si, že majetkové plány často chybí proto, že jejich tvorba je náročná, vyžaduje strategii, sofistikovaný přístup, znalosti a úzkou spolupráci specialistů z řady oborů. Při tvorbě majetkového plánu je nutná kooperace právního, daňového, trustového, transakčního i filantropického specialisty.

Krok za krokem k ochraně bohatství

Tvorba majetkového plánu vyžaduje zkušenosti a profesionální přístup. Během posledních let jsem měl díky působení v House of Trust společnosti Svěřenská správa s.r.o. privilegium pomáhat jednotlivcům i rodinám s velmi vysokou hodnotou čistého jmění vytvářet majetkové plány, které obsahovaly všechny čtyři základní prvky. K nim patří ochrana majetku, zanechání odkazu, filantropie a individuální uspořádání majetkových vztahů za života i v případě úmrtí.
Vždy se jednalo o různé životní příběhy a unikátní situace. Všichni jednotlivci nebo rodiny měli ale i něco společného. Při plánování se dívali na majetek izolovaně, tedy jako na soubor majetkových hodnot. Celostní „majetkové plánování bohatství“, takzvaný Wealth Planning, ale znamená mnohem více. Vedle peněz a majetku se dotýká taká vztahů, priorit, hodnot, individuálních životních potřeb nebo životních cílů.
Chcete-li efektivní majetkový plán vytvořit, musíte nejprve formulovat cíle a identifikovat problémy, které majetek ohrožují. Mezi životní situace, jež jsou největší hrozbou pro majetek, přitom spadá smrt, rozvod, invalidita a rodinné konflikty nebo spory.
Skutečné hrozby, které mají neblahý vliv na osobní majetek a rodinné klima, se skrývají v běžném životě. Mohou na sebe vzít podobu žádostivých věřitelů, nespokojených dědiců, marnotratných potomků, táhlých soudních sporů, rozdílných názorů na způsob správy majetku a podobně.

Bohatství sloužící svému účelu

Způsob, jakým lidé vlastní a spravují svůj majetek, má rozhodující vliv na to, zda jejich bohatství skutečně slouží vytýčenému účelu a směřuje k dosažení stanovených cílů. Klíčem k zajištění hladké realizace majetkového plánu je proto nejenom pochopení rodinné situace a základních hodnot, ale zejména výběr vhodného instrumentu pro samotnou realizaci.
Ve Wealth Planningu se využívá celá řada instrumentů. Jedním z nich je i svěřenský fond, který poskytuje vyšší úroveň ochrany a kontroly nad majetkem. Vhodně nastavená právní struktura fondu dokáže zajistit kontinuitu správy majetku, spravedlivé rozdělení majetku podle vůle zakladatele nebo stanovit formální požadavky na potenciálního dědice. Bez jejich splnění mu nevznikne vlastnický nárok na majetek z fondu nebo právo na užitky v podobě výnosu nebo užívání majetku.

Tematické setkání nad majetkovým plánem

Precizně zpracovaný a připravený majetkový plán ale nemusí sám o sobě znamenat záruku úspěchu. Iniciátor majetkového plánu se při jeho realizaci může v rodině setkat s nepochopením nebo kladením překážek kvůli rozdílnému názoru na správu majetku nebo jeho rozdělení.
Z tohoto důvodu při tvorbě strategie majetkového plánu doporučuji zvolit takový proces, který zapojí všechny členy rodiny, jichž se majetkový plán bude dotýkat, a umožní jim vyjádřit své názory, hodnoty a cíle, jež by ve strategii majetkového plánu měly být obsaženy.
 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Recenze zákona o lobbování

18.03.2024, Autor: red

O českém právním řádu se všeobecně soudí, že se stoupající kvantitou trvale klesá jeho kvalita. Pokud platí zákon přechodu kvantity v kvalitu, pak je legislativa výjimkou. Pravděpodobně to souvisí i s tím, že vedle dalších právnických profesí je legislativec málo placen, a když to nefunguje, slouží jako fackovací panák.

Švehla: Euro a politika

17.03.2024, Autor: Martin Švehla

Když pan prezident jednou větou vyvolá veřejnou diskusi, svědčí to o jeho vlivu. V případě zavedení eura to sice není diskuse, která by spojovala, ale také to není nic, co by širokou veřejnost až tak vzrušovalo. Navíc exportéři, kteří se zpočátku zdáli být nejhlasitějšími zastánci přijetí eura se z diskuse vytratili poté, co koruna oslabila a zajistila jim dodatečné příjmy.

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Bez jakých znalostí a dovedností se dnes zaměstnanci neobejdou?

14.03.2024, Autor: Z blogosféry

Aby člověk získal a udržel si dobré pracovní místo, musí se prosadit často ve vysoké konkurenci. K tomu pak potřebuje určité vlastnosti a schopnosti, které pomohou podávat patřičné výkony, zvládat pracovní situace a efektivně komunikovat s kolegy i nadřízenými. Co je v současném boji o kvalitní pozici potřeba nejvíce?

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Švehla: Hartzování na trhu práce

04.03.2024, Autor: Martin Švehla

Ty návrhy se opakují a vracejí už skoro třicet let: uvolnit trh práce a tím rozhýbat českou ekonomiku. Obecně se soudí, že náš pracovní trh je „přehřátý“, zároveň velmi rigidní, že neumožňuje firmám pružně reagovat na situaci (vyhazovat a nabírat zaměstnance) a ještě jsme závislí na levných pracovních silách, migrujících k nám z Ukrajiny a z dalších zemí. Není to tak úplně pravda.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama