Apogeo
Reklama

Zpomalení ekonomiky zatím nepřišlo, poslechněme Švejka

08.10.2019, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Zpomalení ekonomiky zatím nepřišlo, poslechněme Švejka

TOMÁŠ LÉBL, analytik AXA ČR a aSR.
Podle poslední revize českého HDP za druhý letošní kvartál rostlo tuzemské hospodářství meziročně mírně rychleji, než Český statistický úřad dosud předpokládal. Česká ekonomika si s 2,8 procenta udržuje poměrně stabilní dynamiku růstu a vykazuje tak až překvapivou odolnost vůči výraznému zpomalování výkonu hlavních obchodních partnerů jako je Slovensko, či nad propastí recese balancující Německo. Oproti prvnímu letošnímu čtvrtletí se tak mnoho nezměnilo.
Firmy nadále pokračují v absorbování části rostoucích mzdových tlaků na úkor svých ziskových marží, které pokračovaly ve svém meziročním poklesu. Nálada zejména v průmyslu je pak kvůli slábnoucí poptávce na bodu mrazu.
To samé však neplatí o náladě spotřebitelů, která zůstává i přes záplavu negativních zpráv ze zahraničí na vysoké úrovni. Slušné tempo růstu příjmů domácností podporuje chuť spotřebitelů utrácet, díky čemuž poklesla i jejich míra úspor. Otěže hospodářského růstu tak po investicích odkládaných v důsledku převládající nervozity z vývoje globální ekonomiky převzala spotřeba.
Není ovšem důvod se domnívat, že je silné napojení české ekonomiky na své evropské obchodní partnery v čele s Německem reliktem minulosti. Pokud tedy nedojde k odeznění nejistot dusících globální ekonomiku, zpomalení růstu čeká i tu českou, byť s delším než původně předpokládaným zpožděním.
V moci českého občana sice není ukončit obchodní války, či vyřešit brexit, bylo by ale zcela zbytečné se o solidní spotřebitelskou poptávku taženou dobrou náladou připravit čekáním „na popravu“. To bychom si, jak řekl Švejk, rozhodně neposloužili.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Recenze zákona o lobbování

18.03.2024, Autor: red

O českém právním řádu se všeobecně soudí, že se stoupající kvantitou trvale klesá jeho kvalita. Pokud platí zákon přechodu kvantity v kvalitu, pak je legislativa výjimkou. Pravděpodobně to souvisí i s tím, že vedle dalších právnických profesí je legislativec málo placen, a když to nefunguje, slouží jako fackovací panák.

Švehla: Euro a politika

17.03.2024, Autor: Martin Švehla

Když pan prezident jednou větou vyvolá veřejnou diskusi, svědčí to o jeho vlivu. V případě zavedení eura to sice není diskuse, která by spojovala, ale také to není nic, co by širokou veřejnost až tak vzrušovalo. Navíc exportéři, kteří se zpočátku zdáli být nejhlasitějšími zastánci přijetí eura se z diskuse vytratili poté, co koruna oslabila a zajistila jim dodatečné příjmy.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Bez jakých znalostí a dovedností se dnes zaměstnanci neobejdou?

14.03.2024, Autor: Z blogosféry

Aby člověk získal a udržel si dobré pracovní místo, musí se prosadit často ve vysoké konkurenci. K tomu pak potřebuje určité vlastnosti a schopnosti, které pomohou podávat patřičné výkony, zvládat pracovní situace a efektivně komunikovat s kolegy i nadřízenými. Co je v současném boji o kvalitní pozici potřeba nejvíce?

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Švehla: Hartzování na trhu práce

04.03.2024, Autor: Martin Švehla

Ty návrhy se opakují a vracejí už skoro třicet let: uvolnit trh práce a tím rozhýbat českou ekonomiku. Obecně se soudí, že náš pracovní trh je „přehřátý“, zároveň velmi rigidní, že neumožňuje firmám pružně reagovat na situaci (vyhazovat a nabírat zaměstnance) a ještě jsme závislí na levných pracovních silách, migrujících k nám z Ukrajiny a z dalších zemí. Není to tak úplně pravda.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama