e-news.cz - kurzy
Reklama

Cíl výrazně zvýšit energetické úspory Česko dosud naplnilo pouze ze třetiny

21.11.2019, Autor: Karolína Hurychová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Cíl výrazně zvýšit energetické úspory Česko dosud naplnilo pouze ze třetiny

Česko se z hlediska spotřeby elektrické energie na osobu nachází na jedenáctém místě z celé Evropské unie.

Stát se však zároveň zavázal zvýšit své energetické úspory od příštího roku na dvacet procent. Podle odborníků se to však nemusí podařit, problém v tomto směru představují zejména veřejné budovy.
Výrazně lépe jsou na tom z hlediska úspor energie domácnosti, kterým pomáhají dotační programy. Ušetřené peníze se tak ve výsledku promítají i do úspor domácností, které ve druhém kvartálu vzrostly na téměř 12 procent.
Podle posledních údajů Mezinárodní energetické agentury připadala na jednu osobu v Česku ročně spotřeba 6 453 kW/h elektrické energie. Tato hodnota řadí Česko na 11. místo v rámci Evropské unie, při porovnání se sousedními státy mají vyšší spotřebu Německo a Rakousko, naopak ze zemí Visegrádské čtyřky je tuzemská spotřeba nejvyšší. Česko se přitom spolu s dalšími zeměmi EU zavázalo, že svoji spotřebu energie už v příštím roce výrazně sníží, v rámci celého společenství by se mělo jednat o úsporu 20 procent. Z hlediska konkrétních čísel by tak od příštího roku měly energetické úspory činit celkem 51,1 PJ, v přepočtu na osobu to znamená 1416 kW/h.
Podle poslední analýzy ministerstva průmyslu a obchodu se však zatím povedl tento cíl naplnit zhruba pouze ze třetiny. Úspora totiž činila 17,7 PJ. „Je otázkou, zda se Česku podaří závazek v oblasti energetických úspor naplnit. Programy na podporu zvyšování energetické efektivity přišly pozdě a jejich rozběh byl pomalý. Mimo jiné demotivačně působily administrativní bariéry spojené s čerpáním prostředků v operačních programech, ale také poměrně nízká cena elektrické energie v minulých letech,“ řekl Martin Sedlák, programový ředitel Svazu moderní energetiky.
Podle odborníků představují problém zejména starší stavby z ranku veřejných budov. „Jejich provoz je často neekonomický, v zimě se tak musejí vypořádat s úniky tepla pláštěm budovy, v teplém období pak kvůli neefektivnímu zastínění musí řešit dostatečné chlazení,“ řekl obchodní ředitel společnosti Lomax Jan Malysz. Jeho slova potvrzuje i loňská analýza resortu průmyslu a obchodu. Podle ní vlastní a využívá 37 ústředních institucí celkem 775 budov. Z nich ovšem 586 nesplňuje požadavky na energetickou náročnost, když nedosahuje klasifikační třídy C, která značí úsporné budovy.
Lepšímu čerpání potenciálu úspor do budoucna by podle Sedláka pomohla zejména vyšší podpora pro EPC projekty. „Mezi nejdostupnější nástroje pro snižování spotřeby patří například výměna osvětlení ve firmách spolu s instalací chytrého způsobu jeho regulace. Další řešení spočívají v komplexní rekonstrukci budov – od zateplení, přes výměnu oken až po optimalizaci systému vytápění,“ doplnil programový ředitel Svazu moderní energetiky.
Naopak tahounem jsou z hlediska zvyšování energetických úspor podle expertů v posledních letech domácnosti. „Naše realizace v nich výrazně převyšují, zároveň od těchto uživatelů mnohem častěji zaznívá požadavek na co největší energetickou úspornost. Výrazně tomuto trendu pomáhá i dotační program Nová zelená úsporám, ve kterém mohou získat vyšší příspěvek na efektivnější řešení. Ve finále se to tak propisuje i do celkových domácích úspor,“ sdělil Malysz. Jeho slova potvrzují i data serveru Trading Economics, podle kterého vzrostla ve druhém čtvrtletí míra úspor českých domácností z 10,87 na 11,72 procenta. Dostala se tak nad dlouhodobý průměr, který činí 11,35 procenta.
Na růst úspor domácností upozorňují také finanční analytici. Podle Štěpána Hájka ze společnosti Bossa stojí za tímto trendem zejména rostoucí mzdy. Hodnota té průměrné se totiž ve druhém čtvrtletí vyšplhala na historické maximum, význam přikládá také stagnující inflaci. „Růst mezd bude nevyhnutelně v příštím roce zpomalovat a bude záviset především na tom, jak se popere tuzemská ekonomika se zpomalením globálního růstu, jak můžeme sledovat ve vyspělých ekonomikách. Vzhledem k plánovaným výdajům ke konci roku úspory pravděpodobně dále výrazněji neporostou. Růst cen by však mohl v příštím roce spolu s mzdami zpomalit, což by dostalo úspory zpět pod dlouhodobý průměr,“ uzavřel Hájek.
 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Schmarcz: Totální zesměšnění odborů. Potřebuje je ještě vůbec někdo?

27.03.2024, Autor: Martin Schmarcz

Odvoláváme, co jsme odvolali a slibujeme, co jsme slíbili. Jako pomatený pohádkový král působí odboráři poté, co si do čela opět zvolili Josefa Středulu jehož před třemi týdny sesadili v palácovém převratu. Tato tragikomická příhoda jen dokresluje, v jak žalostném stavu je hnutí, které kdysi doslova hýbalo politikou i režimy. Čím to je?

Švehla: Obchod mezi čistou a špinavou částí planety

25.03.2024, Autor: Martin Švehla

Ekologické vidění světa a ekonomiky se ve vyspělých zemních prosazuje už nejméně půl století, v posledních dekádách dokonce velmi radikálně, což vyvolává silnou oponenturu. Jedni mluví o záchraně planety, jejíž zkáza je při současné produkci oxidu uhličitého neodvratná, druzí mluví o ekonomické záchraně společnosti, která se přehnanou a překotnou redukcí uhlíkové stopy ničí v samých základech svého fungování. 

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama

Recenze zákona o lobbování

18.03.2024, Autor: red

O českém právním řádu se všeobecně soudí, že se stoupající kvantitou trvale klesá jeho kvalita. Pokud platí zákon přechodu kvantity v kvalitu, pak je legislativa výjimkou. Pravděpodobně to souvisí i s tím, že vedle dalších právnických profesí je legislativec málo placen, a když to nefunguje, slouží jako fackovací panák.

Švehla: Euro a politika

17.03.2024, Autor: Martin Švehla

Když pan prezident jednou větou vyvolá veřejnou diskusi, svědčí to o jeho vlivu. V případě zavedení eura to sice není diskuse, která by spojovala, ale také to není nic, co by širokou veřejnost až tak vzrušovalo. Navíc exportéři, kteří se zpočátku zdáli být nejhlasitějšími zastánci přijetí eura se z diskuse vytratili poté, co koruna oslabila a zajistila jim dodatečné příjmy.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Bez jakých znalostí a dovedností se dnes zaměstnanci neobejdou?

14.03.2024, Autor: Z blogosféry

Aby člověk získal a udržel si dobré pracovní místo, musí se prosadit často ve vysoké konkurenci. K tomu pak potřebuje určité vlastnosti a schopnosti, které pomohou podávat patřičné výkony, zvládat pracovní situace a efektivně komunikovat s kolegy i nadřízenými. Co je v současném boji o kvalitní pozici potřeba nejvíce?

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama