e-news.cz - kurzy
Reklama

Naši studenti nejsou ze škol připravení na dnešní zrychlující se svět

26.11.2019, Autor: Karolína Hurychová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Naši studenti nejsou ze škol připravení na dnešní zrychlující se svět

Rozhovor s LUKÁŠEM HEŘMÁNKEM, zakladatelem British Studies a manažerem ve společnosti Education.cz.
V sedmnácti letech odletěl na střední školu do Anglie. Ve svých osmnácti založil úspěšný projekt British Studies, který spojil se společností Education.cz. Po návratu vystudoval podnikové finance na Vysoké škole ekonomické v Praze a mezinárodní obchod v rakouském Innsbrucku. Heslo „dělat studium v zahraničí dostupnější“ chce posunout na vyšší úroveň.
Společnost British Studies jste založil na základě vlastních, negativních zkušeností. Co bylo hlavní motivací pro vznik tohoto projektu?
Náš příběh začal při studiích na střední škole v Británii v roce 2011. Tehdy plní energie a nadšení jsme v osmnácti letech zakládali projekt British Studies, který měl za cíl pomáhat ostatním studentům získat zahraniční vzdělání, zejména v Anglii. Chtěli jsme ukázat, že vzdělání v zahraničí může být dostupnější, než jak bylo tehdy vnímáno. Dále eliminovat problémy, kterými jsme si prošli i my sami. Nikdy jsme nechtěli být jen zprostředkovatel zahraničního studia, kde rodiče a studenti jsou jen čísla. Náš individuální přístup a osobní zkušenost ze studií jak se školou, ubytováním a životem samotným, jsme předávali dál. Fungovali jsme vždy jako pomocná ruka studenta a kvalitu škol i ubytování jsme si kontrolovali sami. Příběhy studentů mluví za vše a po téměř osmi letech se spojujeme pod větší projekt Tomáše Jízdného Education.cz.
Společnost British Studies sdílíte i s kolegou Viktorem Nyitrayem. Je pro Vás byznys partner výhodou? Jak se liší Vaše role?
Určitě ano. Naše role byly rozdělené hned od začátku a myslím si, že jeden bez druhého bychom tak daleko nedošli. Dokončil jsem střední školu v Anglii a během toho zastával chod firmy v Čechách. Viktor v Anglii pokračoval a staral se o vztahy se školami, hostitelskými rodinami a našimi studenty v Anglii. Na tom jsme to celé postavili. Po návratu Viktora do Čech jsme museli najít v Anglii pomocníky a nyní se Viktor stará o marketing, konference a komunikaci s klienty. Já zajišťuji provoz firmy, přidal jsem operace a partnery v zahraničí.
Jaký byl impuls spojit síly s Tomášem Jízdným, zakladatelem společnosti Education.cz?
Od prvního setkání uplynulo jen pár měsíců. Zjistili jsme, že máme společné cíle i nápady, které bychom chtěli rozvíjet. My jsme měli zavedené know-how ve středoškolských programech v Anglii, které jsme jako první začali vytvářet bez prostředníků a snížili tak na trhu ceny téměř na polovinu oproti konkurenci. Po nás začalo fungovat pár podobných, kteří se snažili náš systém napodobit, jenže jim chyběla zkušenost nebo příběh ze samotného studia. Já si u každého studenta představím sám sebe před deseti lety, když jsem odjížděl do neznáma a měl jsem mnoho obav. Můžu jednodušeji eliminovat strach rodičů i studentů z neznáma. Dnes máme takto nastavený celý systém od výběru školy po výběr ubytování. První týden školy jezdím se studenty osobně, aby vše proběhlo v pořádku, všichni byli spokojení a mohli se případně doladit poslední požadavky studentů. Po čas studia předáváme rodičům reporty a komunikujeme s nimi o studiu jejich dětí. Společně s Tomášem v této praxi pokračujeme. Budeme mít možnost růst na sousední trhy a rozšířit tak nabídku zemí a škol. Nově například máme anglické střední školy na jihu Španělska s golfovou akademií.
Jak konkrétně funguje vztah vy a student, který se zajímá o Vaše služby? Co je Vaší výhodou?
O našeho studenta se staráme od prvního kontaktu, až po úspěšné dokončení jeho studia. Musíme uspokojit požadavky jak rodičů, tak studentů. Zakládáme si na tom, aby byla zajištěna bezpečnost a pohodlí se službami s tím spojené (ubytování a strava). Zároveň dbáme na to, aby si studenti vybrali školu a specializaci, která je baví a pomůže jim se studiem na vysoké škole nebo v zaměstnání. Někteří odjíždějí jen na pár měsíců, jiní za dva roky složí v Anglii maturitu. Vše si kontrolujeme sami. Mám na starosti hlavně anglický trh a navazuji na to, co jsme v British Studies vybudovali.
Jak vnímáte vzdělávání v České republice?
Měl jsem možnost porovnat více systémů. Studoval jsem v Anglii, Rakousku a samozřejmě i v Česku. Dle mého názoru, český vzdělávací systém je oproti západním zemím v krizi a schází mu reforma, která by adaptovala osnovy na dnešní rychle se vyvíjející svět. Věda, technika i pracovní prostředí se změnilo markantně a nastupující generace na to není ze škol dostatečně připravená. V zahraničí, a zejména v Anglii, umí měnit osnovy a materiály používané k výuce velmi rychle a tím dokáží žáky připravit na pracovní pozice 21. století. Umět kriticky přemýšlet, analyzovat a aplikovat naučené znalosti v praxi je dnes hlavní deviza. V českých školách jsem se s tím moc nesetkal. Náš vzdělávací systém bych přirovnal k tomu jako když si dnes koupíte deset let staré auto a budete chtít konkurovat letošním modelům. Zkrátka nemáte šanci. České vzdělávání má dobrý základ, ale je zastaralé a přeměna na dnešní svět trvá dlouho. Z mého pohledu, ač pomáhám studentům do zahraničí, nejsem zastáncem, aby odjeli navždy a žili v zahraničí. Je skvělé, když získají zkušenosti z jiné země, naučí se jazyk, vrátí se zpět a realizují se ve své rodné zemi.
Jaké jsou vaše další kroky a plány Education.cz?
Fungování v novém kabátu Education.cz je čerstvou záležitostí. Chceme se proto nejdříve zaměřit na to, abychom byli stoprocentní v našich operacích v Česku a na Slovensku. Dlouhodobě se budeme snažit vstoupit na okolní trhy CEE (Central and East Europe) a nabízet více destinací. Naše heslo „děláme studium v zahraničí dostupnější“ jsme posunuli na vyšší úroveň. Radíme studentům, jak se středoškolským, tak vysokoškolským studiem. Pořádáme výlety EduTours, aby se studenti mohli na svou školu podívat ještě předtím, než na ní začnou studovat. Kromě studentů zajišťujeme českým učitelům stáže v anglických školách, které napomáhají zlepšit úroveň českého školství. Právě jsem se vrátil ze čtyřdenní stáže se skupinkou učitelů a je opravdu zajímavé poslechnout si, co všechno se za pár dní naučili a chtějí dále aplikovat. Letošní rok, tedy 28. a 29. listopadu, chystáme konferenci v rámci veletrhu Schola Pragensis, kde se studenti budou moci setkat se zástupci zahraničních škol a inspirovat se našimi bývalými studenty, což považuji za velmi přínosné.
Děkuji za rozhovor.
 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama