e-news.cz - kurzy
Reklama

Poradna: Jak si jako domácnost vytvořit rezervy a pak investovat

25.11.2019, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Poradna: Jak si jako domácnost vytvořit rezervy a pak investovat

Investování by mělo tvořit běžnou součást nakládání s financemi domácnosti.

Ale z vlastní zkušenosti vím, jak je těžké si cíleně vytvářet finanční rezervu a začít tak investovat. Máte to stejně a nedaří se vám ušetřit si každý měsíc alespoň menší rezervu? Zde je několik kroků, jak se chovat zodpovědně.
Každý měsíc si určete sumu, kterou si odložíte a která bude sloužit jako rezerva na horší časy. Takováto rezerva by měla být ve výši, která by pokryla vaše výdaje na 6 měsíců v případě výpadku vašich příjmů.
Udělejte si přehled vašich nejčastějších výdajů, a vyškrtněte ty, které nejsou nezbytné. Není třeba nezbytné z každého posezení s přáteli jezdit domů taxíkem, když máte tramvajenku v kapse. Místo oběda v restauraci nebo nákupu hotového salátu do kanceláře si oběd připravte doma. Máte tak pod kontrolou i suroviny, které konzumujete, a jejich kalorickou hodnotu.
Plánujte. Pokud víte, že budete celý den na pochůzkách, mějte vždy sebou banán nebo drobný snack, ať vás nepřepadne mlsná a vy si nezabloudíte do prvního fastfoodu. Toto šetří nejenom peníze, ale vám i pomůže udržet figuru.
Udělejte si nákupní seznam a držte se ho. Ve vašem košíku tak nebudou zbytečnosti a v ledničce se nezkazí věci, které nespotřebujete. Mimochodem nejedna potravina, kterou nestihnete včas spotřebovat, se dá zamrazit.
Kafe si můžete uvařit i v kanceláři, není nezbytnou životní potřebou si jej odnést z kavárny za 100 Kč.
V dnešní době se mobilní operátoři předbíhají a snaží se přebrat si klienty stále výhodnějšími nabídkami. Buďte neústupní a trvejte na tom, že odejdete ke konkurenci. Chce to nervy, ale uvidíte, že nakonec dostanete nabídku, která uspokojí obě strany.
Zřiďte si pojištění – domácnosti, životní i cestovní, pokud cestujete. Malá investice vám může ušetřit nemalé výdaje v případě pojistné události.
Šetřete v domácnosti. Vedli nás k tomu rodiče a věděli proč. Zbytečně rozsvícená světla vás stojí i několik stovek ročně. Úsporné žárovky jsou sice nákladnější, ale zaplatí se! Spotřebiče, jako je pračka či myčka, zapínejte až ve chvíli, kdy jsou plné. Místo vany plné horké vody si dopřejte sprchu – tedy pokud nemáte ve zvyku stát pod ní hodinu. Míst, kde se dá ušetřit, je mnoho a ne nadarmo se říká „korunka ke korunce“..
Kupujte dárky s předstihem. Před Vánoci jsou ceny vyšponované na maximum a dárek kupovaný 24. prosince na čerpací stanici vám rozhodně nešetří peníze, ani čas. Navíc zpravidla ani nevyniká originalitou..
Investujte! Lze začít už od několika málo stokorun měsíčně. Tyto peníze pak budou pracovat pro vás a vy je budete moci využít jako rezervu na horší časy, nákup vysněné dovolené, nebo jako zajištění na stáří.
PS: Ověřeno v praxi.
JANA BRODANI, výkonná ředitelka Asociace pro kapitálový trh ČR
 
 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Minulá výkonost negarantuje budoucí zisky

30.12.2023, Autor: Jan Mareš

Už jsou to dva roky, kdy jsem se letmo dotkl tématu SPAC, tedy veřejně obchodovaných akvizičních vehiklů. V té době zažívaly období propadu, ale tak to již chodí - minimálně od doby „Tulipánové horečky“ v 17. století.

Nastává éra dluhopisů?

20.10.2023, Autor: Z blogosféry

Dluhopisy jakožto třída aktiv jsou obecně považovány za konzervativní a bezpečnou investici.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Další snižování státního důchodu. Vyplatí se raději investovat?

25.09.2023, Autor: Z blogosféry

Důchod nás jednou čeká všechny, ale na stát bychom se rozhodně spoléhat neměli. Státní důchod se bude v poměru k průměrným mzdám stále snižovat. Kolik peněz budu na důchod potřebovat? Kolik mám dávat pravidelně stranou? A pomohou mi v tom nějaké finanční produkty?

Objem korporátních dluhopisů se v červnu propadl, výnosy však vzrostly

06.09.2023, Autor: Z blogosféry

V červnu 2023 vydaly firmy korporátní dluhopisy za 3 miliardy Kč, průměrná splatnost emisí představovala 3,8 roku a vážený průměr výnosů 8,8 %. Zatímco objem emisí se ve srovnání s předchozím rekordním měsícem výrazně snížil, výnosy dluhopisů vzrostly.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama

V dubnu vydaly firmy dluhopisy v objemu téměř 8 miliard Kč, nejvíce za tři čtvrtletí

02.07.2023, Autor: Z blogosféry

Objem firemních dluhopisů, vydaných v dubnu 2023, se přiblížil 8 miliardám korun, což je výrazně více než v předcházejících měsících a nejvíce od července 2022. Jejich průměrný výnos dosahoval 8,1 %, což je o něco méně než v březnu, průměrná doba splatnosti se naopak prodloužila na 3,9 roku a mírně překonala celoroční průměr. Vyplývá to z údajů Srovnávače dluhopisů, který provozuje Dluhopisomat.

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Je každý dluhopis bezpečnou investicí?

29.05.2023, Autor: Z blogosféry

Velká část investorů má dluhopisy za investice s malým rizikem. Nejen, že se to často říká, ale někdy tomu tak opravdu je. Pozor ovšem na to, že investice do dluhopisů může být i poměrně rizikovým sportem. Jak takové dluhopisy ale rozlišit?

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama