e-news.cz - kurzy
Reklama

Přibylo rodičů, kteří pobírají nižší rodičovskou na delší dobu

13.11.2019, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Přibylo rodičů, kteří pobírají nižší rodičovskou na delší dobu

V Česku přibylo rodičů, kteří si nechávají měsíčně vyplácet nižší rodičovskou na delší dobu.

Zatímco loni v září měsíční příspěvek do šesti tisíc korun pobíralo asi sedmdesát tisíc matek či otců, letos v září přes osmdesát tři tisíc. Meziročně se jejich počet zvedl téměř o pětinu. Od srpna do září se zvýšil o víc než dva tisíce. Vyplývá to z údajů úřadu práce.

Rodičovskou dostávalo kolem 287 200 matek a otců, o procento víc než loni. Podle vládního návrhu má celková částka od ledna vzrůst z 220 tisíc na 300 tisíc korun rodičům novorozenců i rodičům dětí do čtyř let, kteří budou příspěvek zrovna pobírat. U dvojčat a vícerčat to má místo 330 tisíc být 450 tisíc korun.
Výši měsíčního rodičovského příspěvku mohou lidé měnit jednou za tři měsíce. S vyšší dávkou si celkovou částku vyberou rychleji. Pokud by pobírali celou dobu šest tisíc korun, rodičovskou by čerpali do 3,5 roku dítěte. Příspěvek do šesti tisíc korun si loni v září nechala vyplácet necelá čtvrtina rodičů na rodičovské, letos 29 procent.
Novela se zvýšením rodičovské ještě neplatí. Bude ji schvalovat Senát a k podpisu ji dostane prezident. Ministerstvo práce a úřad práce oznámily, že příspěvek se rodičům pak zvedne automaticky. „Rodiče budou muset řešit jen případné úpravy čerpání měsíční částky,“ uvedly ministerstvo a úřad v tiskové zprávě.
Díky případnému snížení dávky se dá čerpání prodloužit. Na navýšenou sumu tak mohou dosáhnout i rodiče, kteří by si jinak peníze od státu už vybrali a přidání se jich netýkalo. Na internetu jsou na řadě webů rady, jak by měli lidé postupovat, aby z přidávaných 80 tisíc korun dostali co nejvíce. Všem se celou částku získat nepodaří. Záležet bude na tom, kolik měsíců čerpání bude ještě zbývat a jaký měli výdělek. Příspěvek může činit nejvýš 70 procent základu příjmu jako mateřská. Nejméně je možné měsíčně pobírat 50 korun. Podle webů by rodiče měli nejdřív dávku snížit a pobírání protáhnout, po třech měsících pak příští rok hned zas zvednout.
Například lidé, kteří měli mateřskou nízkou, nebo ji kvůli neplacení nemocenského pojištění neměli vůbec, mohou měsíčně dostávat rodičovskou nejvýš 7 600 korun. K vyčerpání 80 tisíc korun by tak bylo potřeba deset měsíců. Pro rodiče s výdělkem 20 tisíc hrubého by příští rok příspěvek mohl podle kalkulačky ministerstva práce činit nejvýš 13 830 korun. U výdělku 30 tisíc korun by to mohlo být 20 730 korun měsíčně, u 40 tisíc korun pak 26 340 korun. Maximální rodičovská by se měla dostat na 42 720 korun, a to u mzdy či platu zhruba nad 106 tisíc korun.
Statistiky o tom, kolik rodičů žádá o snížení dávky a prodloužení rodičovské do příštího roku, úřad práce nemá. Do šesti tisíc korun měsíčně loni v srpnu pobíralo 71 322 otců a matek. O měsíc později jich bylo o 693 méně. Do letošního srpna se počet zvedl na 81 592 a do září pak na 83 461.
Dávku do 7 600 korun, aby rodičovská trvala aspoň do potomkových tří let, mělo loni v září 217 818 rodičů. Letos v září si ji nechalo vyplácet 226 409 lidí, tedy téměř čtyři pětiny rodičů. Víc než 7 600 korun – což představuje vyčerpání částky před potomkovými třetími narozeninami – před rokem pobíralo 66 003 příjemců a letos 60 660.
Vládní koalice před rokem oznámila, že rodičovskou zvedne o 80 tisíc korun všem rodičům dětí do čtyř let. Kvůli zpomalení ekonomiky pak chtěla od roku 2020 sumu navýšit jen rodinám s nově narozenými dětmi. Nakonec se dohodla na tom, že by víc měli dostat i rodiče dětí do čtyř let, kteří budou příspěvek zrovna pobírat. Pravicová opozice s tím nesouhlasí. Podle ní by měly dostat přidáno všechny rodiny s dětmi do čtyř let.
Podle některých expertů na sociální problematiku si bude část rodičů pobírání uměle prodlužovat a návrat do práce oddalovat. Odborníci poukazují na to, že Česko má rodičovskou ve srovnání s jinými státy dlouhou, a to do čtyř let věku dítěte. S potomkem zůstávají doma hlavně matky. Několikaletá pauza pak výrazně zhoršuje jejich uplatnění na trhu práce, jejich výdělky do budoucna i důchody ve stáří, dokládají studie.
Česko bude muset pravidla rodičovské v brzké době znovu upravit, a to podle přijaté evropské směrnice o rovnováze mezi soukromým a pracovním životem. Rodičovské volno by si například rodiče už nemuseli vybírat naráz, ale po částech. Změny mají začít platit nejpozději od srpna 2022.
ČTK


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Tři čtvrtiny zaměstnanců zvažují změnu oboru nebo rekvalifikaci

13.02.2024, Autor: Laura Feketeová

Český trh práce prochází transformací s rostoucím důrazem na digitální dovednosti a umělou inteligenci. Výsledky průzkumu personální agentury Randstad ukazují, že téměř tři čtvrtiny zaměstnanců možnost rekvalifikace či úplnou změnu oboru připouštějí.

Pražská stoková síť je pod kontrolou odborníků z PVK 

12.02.2024, Autor: red

144 kilometrů prohlédnuté stokové sítě, 1 837 zrevidovaných vstupních šachet a objektů, 28 nalezených havárií a 67 vypracovaných návrhů na odstranění závad zařazených do plánu oprav a investic.To je výsledek činnosti pracovníků útvaru průzkumu stokové sítě Pražských vodovodů a kanalizací za loňský rok.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Odtah vozidla při havárii na vodovodní či kanalizační síti hradí PVK 

08.02.2024, Autor: Z blogosféry

Pražské vodovody a kanalizace musí havárii na vodovodní či kanalizační síti neprodleně odstranit. V této souvislosti mají podle zákona o vodovodech a kanalizacích možnost rozhodnout o odtahu vozidla, které brání opravě. Vůz vždy zamíří na odstavné parkoviště, kde je bezplatně vydán majiteli. Úhradu za odtah hradí Pražské vodovody a kanalizace.

Ekonomika se zvedá jen velmi pomalu

30.01.2024, Autor: Z blogosféry

Český hrubý domácí produkt v posledním čtvrtletí roku 2023 podle předběžného odhadu mezičtvrtletně narostl o 0,2 %, což odpovídá meziročnímu poklesu o 0,2 %. Výsledek je v souladu s očekáváními trhu, oproti prognóze České národní banky se ekonomice dařilo o něco lépe. Za celý rok 2023 tak české hospodářství vykázalo pokles o 0,4 %.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama