e-news.cz - kurzy
Reklama

Václav Klaus: Blud vědecko-technické revoluce se opět opakuje

15.11.2019, Autor: Marek Vítek

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Václav Klaus: Blud vědecko-technické revoluce se opět opakuje

Bývalý český prezident Václav Klaus varuje před opakováním ekonomických a politických chyb z dob komunismu.

V příspěvku „Pád komunismu v naší zemi“, který přednesl na konferenci pořádané Vysokou školou finanční a správní, zmínil i opětovný diktát politiků nad ekonomikou.
Václav Klaus označil 17. listopad 1989 za zásadní milník v historii České republiky. „Neměli bychom ustupovat škarohlídům, kteří pád komunismu bagatelizují a upozorňují pouze na transformační problémy,“ řekl bývalý premiér, který stál v devadesátých letech v čele vlád, které prováděly zásadní společenské a ekonomické reformy. Podle Klause nebyla cílem změn pouze lepší hospodářská politika, ale především zavedení volné soutěže demokratických politických stran.
„Ihned po listopadu 1989 jsme museli zrušit nesmyslné státní dotace a subvence, které naprosto pokřivily trh a tvorbu cen na trhu. Dnes máme celou řadu evropských dotací, které vytvářejí obrovské korupční prostředí a ničí tržní hospodářství,“ uvedl Václav Klaus s tím, že ekonomický prostor České republiky je evropskými dotacemi vážně narušen.
„Zasadili jsme se o zrušení diktátu politiky nad ekonomikou. Bohužel, pouze na určitou dobu. Dnes se k tomuto diktátu opět blížíme,“ tvrdí Václav Klaus, který se vrátil též k obhajobě české privatizace. Privatizačním vzorem mu byla především britská premiérka Margaret Tchatcherová. „Paní premiérka však privatizovala tři až čtyři podniky za rok. My jsme privatizovali tři až čtyři firmy za hodinu,“ řekl Klaus. Zdůraznil přitom, že cílem privatizace bylo najít nové vlastníky státních podniků, nikoli ekonomická sanace těchto firem. „Nedostatečné pochopení transformace se prohlubuje a není to pouze tím, že ubývá jejích pamětníků,“ posteskl si Václav Klaus.
Bývalý prezident si též nemyslí, že veškeré problémy lidstva vyřeší technický pokrok. „Blud vědecko-technické revoluce se dnes opět opakuje,“ zakončil Václav Klaus svůj příspěvek.
Vědecká konference 30 LET EKONOMICKÉHO VÝVOJE V ČESKÉ REPUBLICE je spojená s vyhlášením vítězů 7. ročníku soutěže o Cenu profesora Františka Vencovského a koná se pod záštitou guvernéra ČNB Jiřího Rusnoka. Konferenci pořádá Vysoká škola finanční a správní, odehrává se v kongresových prostorách ČNB a generálním partnerem je společnost OVB.

Člen představenstva OVB Allfinanz Pavel Manhalter (vlevo) společně s prorektorem VŠFS Petrem Budinským na konferenci 30. let ekonomického vývoje v České republice.

 
 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Pro Bolt Food budou brzy doručovat také roboti

13.07.2023, Autor: Z blogosféry

Platforma Bolt navázala spolupráci s další estonskou hi-tech firmou, společností Starship Technologies, předním světovým poskytovatelem autonomních prostředků pro doručovací služby. Letos proběhne testování doručovacích robotů v rámci aplikace Bolt Food, a pokud se osvědčí, budou brzy kromě partnerských kurýrů na kolech, koloběžkách či v autech vozit obědy a večeře, také robotická vozítka.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama