e-news.cz - kurzy
Reklama

Zloději navštíví přes tisíc chalup ročně. Jak je lépe zabezpečit?

06.11.2019, Autor: Z tiskových zpráv

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Zloději navštíví přes tisíc chalup ročně. Jak je lépe zabezpečit?

Chatařská a chalupářská sezóna pomalu končí a majitelé svoje víkendové nemovitosti nebudou navštěvovat zdaleka tak často jako na jaře a

v létě. Chaty a chalupy se stále lepším a dražším vybavením jsou přitom častým cílem zlodějů – ročně je jich vykradeno kolem třinácti set.
Jak je možné v rámci zazimování chalupy vylepšit ochranu majetku před nenechavci? A o co je potřeba se postarat, než chalupu před zimní sezónou opustíte?
Zájem Čechů o rekreaci na chatě či chalupě je stále značný a současná poptávka po víkendových nemovitostech značně převažuje jejich nabídku. Výsledkem je i rostoucí cena rekreačních objektů, která se nyní například ve Středočeském kraji pohybuje kolem 2,5 milionu korun za chatu o třech místnostech s pozemkem 300 metrů čtverečních. Chalupáři si také potrpí na stál větší komfort a přizpůsobují tomu i vybavení domácnosti svých víkendových domovů, včetně modernější zahradní techniky.
Rostoucím investicím do rekreačních nemovitostí a jejich vybavení by ale měla odpovídat také úroveň jejich zabezpečení. Už jen proto, že se často nacházejí na místech, která mohou být mimo sezonu zcela opuštěná. „Během podzimu a zimy jsou chaty a chalupy častým terčem zlodějů. Rozhodně se tedy vyplatí investovat do jejich zabezpečení – od certifikovaných zámků až po stále dostupnější elektronické zabezpečovací systémy,“ říká Antonín Terš, bezpečnostní expert společnosti ASSA ABLOY.
Tipy na zabezpečení víkendových nemovitostí

  • Základem zabezpečení jakékoli nemovitosti jsou kvalitní dveře a zámek s bezpečnostním certifikátem. Právě dveřmi se totiž zloději do objektů dostávají nejčastěji a jejich zabezpečení je může odradit.
  • Okna a další vstupy do nemovitosti lze zabezpečit pohybovými senzory nebo detektory otevření oken, propojenými s výkonnou sirénou.
  • Pokud je na chalupě k dispozici internet (stačí i mobilní připojení), může bezpečnostní systém informovat o poplachu oznámením na telefonu majitele nemovitosti.
  • Situaci na místě umožňují zkontrolovat chytré venkovní i vnitřní bezpečnostní kamery, přenášející obraz na displej mobilního telefonu. Potřebná zařízení si každý jen trochu šikovnější chalupář snadno sám instaluje a nastaví. Chytré alarmy se kompletně ovládají prostřednictvím mobilní aplikace.
  • Rozhodně je dobré uschovat a uzamknout také veškeré nářadí a zahradní techniku i nábytek. Věci, které musí zůstat venku, je možné zamknout například kvalitním lankovým zámkem, aby je zloději nemohli využít k překonání dveří či oken do chaty či chalupy.

Průměrná škoda, způsobená při vykradení víkendové nemovitosti, se podle statistik Policie ČR pohybuje kolem 20 tisíc korun. To je více, než na kolik vyjdou různé bezpečnostní prvky, které pomohou posílit ochranu majetku. Kamery a senzory umístěné v chalupě či jejím okolí jsou navíc velmi užitečné i během chalupářské sezóny. Majitel může například zkontrolovat počasí, nebo si na dálku ověřit, zdali před odjezdem domů zhasl světla a zavřel všechna okna a dveře.
Následky případů, kdy i přes zabezpečení zloději chatu či chalupu vykradou, pomáhá zmírnit kvalitní pojištění. V rámci jedné smlouvy je navíc možné pojistit nejen škody na samotném rekreačním objektu, ale i jeho vybavení včetně zařízení domácnosti a zahradní techniky. „Určitě stojí také za zmínku, že je možné v rámci pojištění pojistit také prvky zahradní architektury například terénní úpravy, venkovní krby či jezírka. Pojištění se navíc vztahuje nejen na krádeže, ale také na škody způsobené živly a nehodami,“ doplňuje Jan Marek, tiskový mluvčí pojišťovny Generali.
Kromě zabezpečení před krádežemi by měli chalupáři na konci sezóny pamatovat také na případné škody, které by mohlo napáchat zimní počasí. Typicky může jít o zamrznutí vody a následné poškození rozvodů, spotřebičů či vodoměru. Voda může napáchat značné škody i v případě zanedbání údržby střechy a okapů a chata by měla být zabezpečena také před zvířaty, která by se mohla dostat dovnitř různými větracími otvory. Raději než na jaře řešit následky se vyplatí rekreační nemovitost před zimou opravdu důkladně zkontrolovat.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Křest knihy Untypical na akci ČESKO BĚŽÍ MODŘE

27.03.2024, Autor: red

RÁDI BYCHOM VÁS POZVALI NA KŘEST KNIHY ATYPICKÝ, KTEROU VYDÁVÁME KE SVĚTOVÉMU DNI ZVÝŠENÍ POVĚDOMÍ O AUTISMU 2. DUBNA A KE KAMPANI ČESKO SVÍTÍ MODŘE A ČESKO BĚŽÍ MODŘE. KNIHU NAPSAL PETE WHARMBY, PEDAGOG A SPISOVATEL NA SPEKTRU AUTISMU, OTEC MALÉ DCERY. AUTISMUS MU BYL DIAGNOSTIKOVÁN VE 34 LETECH. 

PVK zvou na prohlídku čistírny odpadních vod Kbely

19.03.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace nabídnou v sobotu 13. dubna komentovanou prohlídku čistírny odpadních vod Kbely. „Vstup je zdarma, ale nutná je REGISTRACE na webových stránkách www.pvk.cz,“ informoval tiskový mluvčí společnosti Tomáš Mrázek.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

FTN a Pražské vodovody a kanalizace představili projekt nové čistírny nemocničních odpadních vod za použití unikátních technologií, a to díky Norským fondům! 

17.02.2024, Autor: red

Fakultní Thomayerova nemocnice (FTN) a Pražské vodovody a kanalizace (PVK) představili společný projekt nové čistírny nemocničních odpadních vod (OV) s využitím unikátních technologií, které budou poprvé použity ve zdravotnickém zařízení v ČR. Projekt byl finančně podpořen díky Norským fondům prostř. SFŽP (Státní fond životního prostředí ČR) částkou 23 099 715 Kč. 

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama