e-news.cz - kurzy
Reklama

Co nás trápí? Nárůst civilizačních chorob v čím dál nižším věku

13.12.2019, Autor: Pavel Veselý

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Co nás trápí? Nárůst civilizačních chorob v čím dál nižším věku

Rozhovor s JARMILOU PODHORNOU, majitelkou a zakladatelkou firmy Naděje –Mgr. Jarmila Podhorná.
Je průkopnicí nového léčebného směru – gemmoterapie. Jedná se o přírodní zpracování tinktur z výtažků pupenů z bylin, keřů a stromů, vše bez chemických a konzervačních přísad. Je ale také velmi úspěšná podnikatelka, která za své podnikání dostala i mnohá ocenění. Začínala až v důchodu a je důkazem, že začít podnikat je možné v každém věku.
Podnikat jste začala podnikat až v pozdějším věku. Proč jste se začala věnovat gemmoterapii?
Moje podnikání mělo počátek v tom, že jsem chtěla dělat něco, co by lidem mohlo pomáhat při řešení zdravotních problémů, ale zároveň něco bez vedlejších účinků. Při studiu léčitelství mne zaujala věta pana Janči, který řekl, že kdyby někdo vyráběl tinktury z bylin, vyrobil by něco lepšího, než jsou dovozové výrobky. Jelikož jsem v té době šla do důchodu, řekla jsem si, že zkusím, jestli se to dá vyrobit a hlavně, jestli to funguje. Vytvořila jsem si za finance ušetřené na důchod ze sklepa laboratoř a zkoušela jsem vyrábět. Když jsem viděla, že tinktury mnou vyrobené řeší problémy, tak jsem poznala, že jsem na správné cestě a vyráběla jsem další a další.
Samozřejmě, že jsem musela nechat přípravky schválit na ministerstvu a musela jsem vytvořit důstojné prostředí pro výrobu. K tomu, aby lidé tyto prostředky kupovali, byla potřeba osvěta. Byla v podobě přednášek, vysílání v rádiu i televizi, vytvořením knih. Byla to cesta náročná a pomohly mi dvě věci. Jednak, když jsem přišla na to, že pupeny topolu zpracované do tinktury působí příznivě na boreliózu, a když jsem hledala přírodní prostředky, které by mohly doléčit následky boreliózy, tak jsem přišla v herbářích na kapitolu o gemmoterapii. Věděla jsem, že zárodečné tkáně obsahují z rostliny to nejlepší a kapitolce bylo uvedeno, že tyto prostředky zvyšují imunitu, regenerují nervový systém a omlazují organismus. Začala jsem je vyrábět, sestavovat kúry na určité zdravotní problémy a hlavně se snažit o nich informovat veřejnost.
Kde jste pro své podnikání brala inspiraci?
Inspirací pro mne byly úspěchy a výsledky našich bylinkářů a propagátorů alternativní medicíny – Zentricha, Janči, Pavla Váni a dalších.
Jaký máte postoj k moderní medicíně? Hledáte spíše synergii nebo alternativu?
Alternativní medicína jen doplňuje klasickou, ale je nenahraditelná v preventivní očistě organismu. Řešením vznikajících problémů na orgánech bylinkami můžeme předejít vážnějším nemocem.
Odkud pocházejí bylinky ve vašich kúrách? Kde pro ně berete receptury?
Bylinky ke zpracování bereme na našich pozemcích – bylinky na zahrádkách, pupeny na zahradě pro pupeny, která je takovým světovým unikátem. Na ploše dvou hektarů jsou stromy v keřovité podobě a na jaře jsou zdrojem pupenů. Nápad vytvořit zahradu pro pupeny byl pana inženýra Dostála a první plán byl ohodnocen na 25 milionů. Zahrada je kompletně vybudovaná, je oplocená a vybavena 4 studnami. Během roku se zahrady využívají jako studijní prostředek pro studenty vysokých škol a i pro širokou veřejnost. Receptury bereme jednak z herbářů, jednak si je vytváříme sami.
Své produkty také exportujete. Do jakých zemí a proč zrovna tam? Bylo složité expandovat na zahraniční trhy?
Naše výrobky zásobují hlavně náš trh, ale dodáváme také na Slovensko, několik zásilek šlo také do Japonska. Distribuce do ostatních zemí je problémová v tom, že distributor musí mít povolení od ministerstev své země.
Píšete také knihy a přednášíte. Jaká je zpětná vazba na tyto vaše aktivity?
Aby se obyvatelé naší země seznámili s účinky léčivých bylin, napsala jsem dvě knihy – Byliny léčí a Pupeny léčí. Jsou také vytvořená dvě DVD, kde se mohou lidé seznámit s bylinkami, jejich účinky a s našimi výrobky. Během roku dělám přednášky ve městech a na vesnicích, ale také seznamuji s bylinami studenty vysokých škol – zemědělské fakulty Brno, přírodovědecké fakulty Olomouc, lékařské fakulty Olomouc a i farmaceutické fakulty v Hradci Králové. Jsem ráda, že tato oblast zajímá i mladé lidi. Během jara i léta k nám přijíždějí zahrady z celé České republiky, kdy se seznamují bylinkáři a zahrádkáři s bylinami a jejich účinky.
Vybudovala jste také velkou zahradu. Jak těžká to byla investice?
Nápad na vytvoření zahrady pro pupeny jsem měla od inženýra Dostála, a i když se mi zprvu po finanční stránce zdál neuskutečnitelný, tak jsem během několika let vytvořila zahradu realizovanou firmou Zahrada Olomouc. Dnes se mi tato investice vrací v podobě materiálu (pupenů) ke zpracování. Význam zahrady spočívá i v tom, že můžeme během jara postupně sledovat vývojová stádia pupenů pro zpracování.
Za své podnikání jste dostala i mnohá ocenění. Kterého z nich si nejvíce vážíte a co pro vás tato ocenění znamenají?
Za svou práci jsem dostala v roce 2010 ocenění – 2. místo Živnostník roku ČR, v roce 2016 – 1. místo jako podnikatelka za inovaci za zahradu pro pupeny a gemmoterapii, kterou jsem jako první v ČR začala vyrábět. Největším oceněním pro mne byla medaile Univerzity Palackého v Olomouci, kdy jsem byla v roce 2016 při příležitosti výročí znovuobnovení univerzity mezi těmi studenty, kteří vynikli v některých oblastech a reprezentují ČR.
Jste rodinná firma. Jak vidíte v současné době tolik diskutovaný problém nástupnictví?
Jsme rodinná firma. Snažím se vtáhnout do problematiky našeho podnikání hlavně vnuky, kteří by mohli být budoucností firmy.
Jaký je váš názor na dnešní ekologická témata? Jak vidíte stav planety ze svého praktického pohledu?
Ekologie – je třeba se zamyslet nad budoucností planety. Bohužel, platíme za své pohodlí a zhoršujeme tak životní prostředí budoucích generací.
Co podle vás dnešní lidi nejvíce trápí? Projevuje se na tom i dnešní hektická doba?
Co dnešní populaci trápí? Spousta problémů dnešní doby – nejistota pracovních příležitostí, nárůst civilizačních onemocnění v čím dál nižším věku.
Dáváte lidem naději. Co pro vás znamená slovo naděje?
Snažím se v rámci možností lidem pomáhat při řešení zdravotních problémů, ať už bylinnou cestou a v budoucnu, kdy dobudujeme takové menší regenerační centrum, i dalšími prostředky udržet zdraví. Chceme lidem dávat naději – radit, aby bojovali za své zdraví a nevzdávali se s vědomím, že investice vložená do zdraví jim pomůže žít plnohodnotný život.
Děkuji za rozhovor.
 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama