Apogeo
Reklama

Firmy výsledek voleb v Británii vítají, klíčová bude podoba cel

14.12.2019, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Firmy výsledek voleb v Británii vítají, klíčová bude podoba cel

Pro český byznys znamená podle oslovených expertů výsledek britských parlamentních voleb konec nejistoty a dobrou zprávu.

Zástupci firem a jejich svazů doufají, že v souvislosti s brexitem dojde k rozumnému kompromisu. Pro firmy bude ale klíčové, jak bude vypadat vzájemný obchod, cla a kvóty na dovoz zboží, uvedly v reakci pro ČTK.
„Drtivé vítězství konzervativní strany potvrdilo to, co slyšíme ze strany byznysu již minimálně dva roky: ukončete nejistotu spojenou s brexitem co nejdříve,“ řekl ČTK šéf zahraniční kanceláře CzechTrade v Londýně Martin Macourek. Nyní nastane podle něj zápas o podobu brexitu. Pokud bude docíleno takzvaného byznys brexitu, tedy racionálního kompromisu, který je v zájmu obou stran, nemají se kvalitní čeští exportéři čeho bát, dodal.
Vlekoucí se odchod Velké Británie z EU vnímá Sdružení automobilového průmyslu jako promarněnou příležitost pro evropskou i britskou ekonomiku. „Konkrétní dopady na evropské, potažmo české výrobce se ale budou odvíjet od nadcházejících politických rozhodnutí vítězných konzervativců. Tedy jakým způsobem přistoupí k dohodě o volném obchodu mezi UK a EU,“ řekl výkonný ředitel sdružení Zdeněk Petzl. Pro automobilový průmysl podle něj zůstává klíčová předvídatelnost dalšího vývoje, aby mohl včas plánovat své investice či se přizpůsobovat zavedeným opatřením, dodal.
Ředitel národního podniku Budějovický Budvar Petr Dvořák ČTK sdělil, že se brexit přiblížil, stále však není jasné, za jakých podmínek se uskuteční. „Budeme tak ještě více sledovat vyjednávání,“ dodal.
Roční export do Velké Británie se už několik let podle Asociace exportérů pohybuje mezi 200 až 210 miliardami korun, zhruba 70 procent tvoří stroje a dopravní prostředky.
„Počítáme s tím, že tvrdý brexit a možný nástup cel dle pravidel Světové obchodní organizace může znamenat zdražení našich výrobků na UK trhu. Clo za cukrovinky se pohybuje přibližně na hranici 30 procent. To by znamenalo zhoršení konkurenceschopnosti našich výrobků na trhu UK a nižší poptávku. Také to přinese administrativu související s exportem do třetí země a možný chaos a nejistotu v prvních měsících,“ řekl mluvčí Nestlé ČR Robert Kičina. Brexit podle něj však neznamená konec světa. Loni firma vyvezla devět procent své produkce právě do Británie.
Hlavní analytička Hospodářské komory ČR Karina Kubelková míní, že vývoj ohledně brexitu v roce 2020 nabírá jasnějších obrysů. Nejistota, která podnikatele navázané na obchodní partnery z Velké Británie dlouhou dobu sužovala, se podle ní snížila. „Věříme, že bude odhlasována výstupová dohoda a nastane přechodné období. Jakmile budou podmínky brexitu politicky schváleny britským parlamentem, začne skutečná výzva, a to vyjednávání o budoucích vztazích,“ dodala.
Podle analytika poradenské společnosti Moore Stephens Martina Housky bude pro firmy klíčové, jak bude dál pokračovat vzájemný obchod. Zásadní jsou podle Housky například cla a kvóty na dovoz zboží mezi unií a Spojeným královstvím, které je pro české firmy čtvrtou až pátou nejdůležitější exportní destinací. Podle analytika portálu Capitalinked.com Radima Dohnala je dnešní zpráva pozitivní pro trh s emisními povolenky, tedy i s elektřinou, pro evropský trh pak s auty a celkově evropskou ekonomiku.
Vítězství konzervativců se podle mluvčí Svazu průmyslu a dopravy ČR Evy Veličkové očekávalo, ale ne tak drtivé. „Pro byznys bude klíčové, aby nová vláda protlačila výstupovou dohodu s EU britským parlamentem. Dalším krokem bude vyjednat dohodu o volném obchodu mezi EU a Británií,“ reagovala. Posílení Skotské národní strany může podle místopředsedy Asociace exportérů Otto Daňka vyvolat odstředivé tendence Skotska, a tudíž další problémy pro Brity. Rok 2020 může být na politické scéně Británie rokem nových překvapení, dodal.
ČTK


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Poradna: Jak dodavatelé energií stanovují zálohy

04.04.2024, Autor: Z blogosféry

Zálohy na elektřinu a plyn jsou důležitou součástí procesu dodávky energií. V zájmů odběratelů je, aby je měli nastaveny optimálně, a tak se vyhnuli nepříjemným situacím. Co zálohy jsou, z čeho se skládají, kdo je může měnit a jaký je jejich význam pro každého z nás?

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

Tři čtvrtiny zaměstnanců zvažují změnu oboru nebo rekvalifikaci

13.02.2024, Autor: Laura Feketeová

Český trh práce prochází transformací s rostoucím důrazem na digitální dovednosti a umělou inteligenci. Výsledky průzkumu personální agentury Randstad ukazují, že téměř tři čtvrtiny zaměstnanců možnost rekvalifikace či úplnou změnu oboru připouštějí.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Pražská stoková síť je pod kontrolou odborníků z PVK 

12.02.2024, Autor: red

144 kilometrů prohlédnuté stokové sítě, 1 837 zrevidovaných vstupních šachet a objektů, 28 nalezených havárií a 67 vypracovaných návrhů na odstranění závad zařazených do plánu oprav a investic.To je výsledek činnosti pracovníků útvaru průzkumu stokové sítě Pražských vodovodů a kanalizací za loňský rok.

Odtah vozidla při havárii na vodovodní či kanalizační síti hradí PVK 

08.02.2024, Autor: Z blogosféry

Pražské vodovody a kanalizace musí havárii na vodovodní či kanalizační síti neprodleně odstranit. V této souvislosti mají podle zákona o vodovodech a kanalizacích možnost rozhodnout o odtahu vozidla, které brání opravě. Vůz vždy zamíří na odstavné parkoviště, kde je bezplatně vydán majiteli. Úhradu za odtah hradí Pražské vodovody a kanalizace.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama