Apogeo
Reklama

Na vládu opět míří odpadový zákon, má motivovat k třídění

09.12.2019, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Na vládu opět míří odpadový zákon, má motivovat k třídění

Téměř po měsíci se vláda na svém pondělním zasedání vrátí k návrhům nové odpadové legislativy, kterou připravilo ministerstvo životního prostředí

(MŽP). Jedním z jejích hlavních opatření je mimo jiné růst poplatku za ukládání směsného komunálního odpadu na skládky.
Obcím zároveň umožní motivovat obyvatele k tomu, aby více třídili, například systémem, že zaplatí podle toho, kolik vyhodí odpadu. Legislativa by měla platit od počátku roku 2021, má ale řadu kritiků.
Ekologové nesouhlasí s odložením konce skládkování z původně plánovaného roku 2024 na rok 2030. Na problém se vzrůstající mírou skládkování komunálních odpadů poukazuje i Zpráva o životním prostředí ČR za rok 2018, o níž bude vláda rovněž jednat.
Odpadová legislativa obsahuje čtyři zákony, které řeší mimo jiné nakládání s odpady, obaly a vybranými výrobky s ukončenou životností. Na vládu se dostala se zhruba třicítkou rozporů od obcí, některých krajů a svazů. Původně se na jaře v připomínkovém řízení sešlo přes 3000 podnětů. Kabinet o zákonech jednal již 12. listopadu, ale premiér Andrej Babiš (ANO) si vyžádal ještě další data k odpadovým tokům.
Podle mluvčí MŽP Petry Roubíčkové se další projednávání na vládě poté odsunulo kvůli zahraničním cestám ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO).
Zákon o odpadech má zvýšit recyklaci a opětovné využití komunálního odpadu až na 65 procent v roce 2035. Klíčovým opatřením je podle MŽP postupný růst poplatku za ukládání směsného komunálního odpadu na skládky ze současných 500 korun až na 1 850 korun za tunu v roce 2030.
V současném systému mohou obce účtovat paušálně za černé popelnice maximálně 1000 korun za rok, nový maximální poplatek by se zvýšil o 200 korun na 1 200. Průměrné výdaje obcí v roce 2017 na nakládání s odpady činily asi 980 korun na občana a rok. V Praze a Ústeckém kraji dosahovaly 1 200 korun za občana a rok. Zákon nově navrhuje, aby obce nabízely občanům i jiné způsoby třídění, například systém zvaný PAYT – platíš tolik, kolik vyhodíš. „Svoz by se účtoval podle množství odpadu, podle jeho hmotnosti nebo objemu nebo jejich kombinace,“ řekla ČTK Roubíčková.
Aby se nikdo nevyhýbal placení za odpad, může obec zavést podle PAYT každému minimální poplatek. Povinností by pak bylo měsíčně zaplatit za nejvýše deset kilogramů v případě hmotnosti nebo 60 litrů v případě objemu nebo kapacity, vysvětlila mluvčí. Sazba by podle ní činila nejvýše šest korun za jeden kilogram, po jedné koruně za objem a kapacitní základ.
V součtu by pak horní hranice celkového poplatku činila za občana ročně 720 korun za svoz černé popelnice, vyčíslilo MŽP. Jinak způsobem PAYT podle úřadu zaplatí občan nejvýše šest korun za kilogram vyprodukovaného odpadu v černé popelnici a nejvýše jednu korunu za litr v případě skutečného objemu nebo objednané objemové kapacity. Podobně už systém PAYT funguje například v Šitbořicích na Břeclavsku, kde se průměrný roční poplatek pohybuje pouze kolem 150 korun na občana. Černé popelnice vyvážejí jednou za tři týdny.
Na nedostatky v zákoně ale poukazuje například Svaz průmyslu a dopravy ČR, Česká asociace odpadového hospodářství, Teplárenské sdružení a Asociace malých a středních podniků a živnostníků i ekologové.
ČTK
 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Poradna: Jak dodavatelé energií stanovují zálohy

04.04.2024, Autor: Z blogosféry

Zálohy na elektřinu a plyn jsou důležitou součástí procesu dodávky energií. V zájmů odběratelů je, aby je měli nastaveny optimálně, a tak se vyhnuli nepříjemným situacím. Co zálohy jsou, z čeho se skládají, kdo je může měnit a jaký je jejich význam pro každého z nás?

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

Tři čtvrtiny zaměstnanců zvažují změnu oboru nebo rekvalifikaci

13.02.2024, Autor: Laura Feketeová

Český trh práce prochází transformací s rostoucím důrazem na digitální dovednosti a umělou inteligenci. Výsledky průzkumu personální agentury Randstad ukazují, že téměř tři čtvrtiny zaměstnanců možnost rekvalifikace či úplnou změnu oboru připouštějí.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Pražská stoková síť je pod kontrolou odborníků z PVK 

12.02.2024, Autor: red

144 kilometrů prohlédnuté stokové sítě, 1 837 zrevidovaných vstupních šachet a objektů, 28 nalezených havárií a 67 vypracovaných návrhů na odstranění závad zařazených do plánu oprav a investic.To je výsledek činnosti pracovníků útvaru průzkumu stokové sítě Pražských vodovodů a kanalizací za loňský rok.

Odtah vozidla při havárii na vodovodní či kanalizační síti hradí PVK 

08.02.2024, Autor: Z blogosféry

Pražské vodovody a kanalizace musí havárii na vodovodní či kanalizační síti neprodleně odstranit. V této souvislosti mají podle zákona o vodovodech a kanalizacích možnost rozhodnout o odtahu vozidla, které brání opravě. Vůz vždy zamíří na odstavné parkoviště, kde je bezplatně vydán majiteli. Úhradu za odtah hradí Pražské vodovody a kanalizace.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama