e-news.cz - kurzy
Reklama

Schillerová je skeptická, že vláda přijme jasnou reformu penzí

11.12.2019, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Schillerová je skeptická, že vláda přijme jasnou reformu penzí

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) je skeptická k tomu, že by tato vláda přijala jasnou důchodovou reformu.

Kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) také podle ní nemá v plánu snižovat odvody na sociální pojištění. Schillerová to dnes řekla na Setkání lídrů průmyslu a exportu na Pražském hradě. Důvodem je podle ní právě chybějící reforma penzijního systému i prodlužování věku odchodu do důchodu.
„Jsem skeptická k tomu, že by tato vláda přijala jasnou důchodovou reformu. Času ale příliš nezbývá,“ uvedla Schillerová. Dodala, že z hlediska veřejných financí už brzy začnou odcházet do penze silné ročníky i ze 70. let. Schillerová proto čeká, s čím přijde Komise pro spravedlivé důchody, návrh by podle ní měla předložit do konce roku.
„Já samozřejmě neznám kontury toho návrhu. Jsem skeptická k tomu, zda, když máme rok a tři čtvrtě do voleb v roce 2021, bude schopná tato vláda přijmout takovou právní úpravu, která by znamenala komplexní důchodovou reformu z pohledu udržitelnosti veřejných financí,“ řekla poté ČTK. Dodala, že to nedokázala žádná vláda 30 let zpátky.
Schillerová prosadila na vládě požadavek na OECD jako nezávislou expertní autoritu, aby zpracovala návrh důchodové reformy. Do Česka by měli v lednu 2020 přijet experti z OECD, kteří posoudí, co z pohledu udržitelnosti veřejných financí ČR potřebuje udělat za strukturální reformy. Na tomto projektu již pracují od října letošního roku, výsledky a doporučení by měly být hotovy v červnu 2020. Cílem je, aby byla zajištěna udržitelnost zejména po roce 2030, dodala Schillerová.
Babišova vláda ANO a ČSSD s podporou komunistů ve svém programovém prohlášení mimo jiné zmiňuje, že sestaví odborný pracovní tým pro důchodovou reformu, který zhodnotí dosavadní návrhy, aktuální situaci a předpokládaný vývoj. „A předloží návrh řešení, které zachová stávající nároky, definuje standard plošného zabezpečení ve stáří na principu solidarity, posílí princip zásluhovosti a bude motivovat lidi v aktivním věku, aby využívali podporované formy individuálního zajištění na stáří,“ uvádí dále programové prohlášení.
Česká společnost stárne a seniorů přibývá. Podle expertů je nynější důchodová soustava beze změn do budoucna neudržitelná a propadla by se do vysokých schodků. Důchodová komise se začátkem října shodla na tom, jak by v Česku v budoucnu případně důchodová reforma mohla vypadat.
Členové komise tehdy jednomyslně souhlasili s tím, aby se začalo pracovat na modelu, který počítá s rozdělením nynějšího průběžného pilíře na dva. Jedna část by byla solidární a platila by se z rozpočtu, druhá by byla zásluhová a plynulo by do ní pojistné.
Šéfka komise Danuše Nerudová v říjnu také uvedla, že ČR z průběžného systému kryje 80 procent výdajů na důchody a zbývajících 20 procent dofinancovává případně stát. Dodala, že Česko je v EU zemí s nejvyšším podílem placení penzí z průběžného systému, unijní průměr je kolem 50 až 60 procent. Podle Nerudové je nutné se zamyslet nad podobou daňové soustavy.
ČTK
 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Černých odběrů bylo loni více, ale za méně peněz 

25.04.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace v loňském roce zákazníkům nafakturovaly za nelegální odběr pitné vody a černou produkci odpadních 3,7 miliónu korun (v celkové sumě jsou zahrnuté i náklady na přešetření, způsobené škody a sankce), zatímco za rok předchozí to bylo 3,9 miliónů korun. V roce 2022 PVK evidovaly 276 případů, v uplynulém roce pak 298.

Proč jsou územní plány klíčem k definování stavebních pozemků pro účely DPH?

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Nejvyšší správní soud (NSS) České republiky nedávno řešil otázku, zda nezastavěný pozemek zahrnutý v územním plánu jako zastavitelný podléhá dani z přidané hodnoty (DPH). Toto rozhodnutí představuje zásadní precedens pro všechny, kteří se podílejí na obchodování s pozemky, ať už jako prodávající, kupující, nebo daňový poradci.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Vláda rozhodla o pokračování a usnadnění podpory firmám exportujícím na Ukrajinu

19.04.2024, Autor: Z blogosféry

Vláda Petra Fialy na jednání ve středu 17. dubna 2024 rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

Poradna: Jak dodavatelé energií stanovují zálohy

04.04.2024, Autor: Z blogosféry

Zálohy na elektřinu a plyn jsou důležitou součástí procesu dodávky energií. V zájmů odběratelů je, aby je měli nastaveny optimálně, a tak se vyhnuli nepříjemným situacím. Co zálohy jsou, z čeho se skládají, kdo je může měnit a jaký je jejich význam pro každého z nás?

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama