Apogeo
Reklama

Data o exekucích: Proti Exekutorské komoře byla podána žaloba

16.01.2020, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Data o exekucích: Proti Exekutorské komoře byla podána žaloba

Boj o data o exekucích pokračuje. Institut prevence a řešení předlužení (IPŘP) podává proti Exekutorské komoře ČR žalobu.

Odborníkům došla s Komorou trpělivost. O aktuálnější data ji žádají dle zákona o svobodném přístupu k informacím už déle než rok.
Komora navíc nemá kapacity tato data sama zpracovávat, přesto jejich poskytnutí podmiňuje vysokými poplatky nebo nelegitimními podmínkami. Řešením je podle Institutu přesun dat pod ministerstvo spravedlnosti.
Debata o počtu exekucí v Česku nabírá nových rozměrů. Institut prevence a řešení předlužení, který nyní spoluzodpovídá za aktualizaci Mapy exekucí, podává proti Exekutorské komoře ČR žalobu. Komora, která podle zákona spravuje Centrální evidenci exekucí, ovšem dlouhodobě odmítá zdrojová data poskytovat dalším subjektům k jejich dalšímu zpracování, případně je podmiňuje vysokými poplatky. Sama přitom zveřejňuje na svém webu jen základní statistiky bez jakékoli aktualizace.
Komora bezdůvodně ztěžuje přístup k podrobným statistickým datům o nově zahájených i starších exekucích. K datům navíc nemá řádný přístup ani resort spravedlnosti, což je podle nás nepřijatelné,” uvádí. Podle něj s uvedenými daty pracuje celá řada subjektů, zejména pak místní samosprávy a vyšší územně správní celky, které na základě nich připravují protidluhová opatření. S daty pracují také univerzity a výzkumníci. “Ti všichni mají už více než rok smůlu.
Poslední data na úrovni obcí byla Komorou poskytnuta za rok 2017. Značná prodleva v poskytnutí aktuálnějších informací znemožňuje podle Institutu mj. vyhodnocování účinnosti místně přijímaných protidluhových opatření, ale i nové legislativy. Může to mít celospolečenské ekonomické dopady. Vedle toho nám to nedovoluje detailně zkoumat tento zásadní jev v delším časovém úseku, a problém tak efektivně řešit. S centrální evidencí exekucí jsou problémy už od jejího vzniku, kdy její samotné spuštění trvalo celých osm let.
Exekutorská komora odmítá zveřejnit i své příjmy a náklady spojené se správou centrální evidence exekucí, a to navzdory rozhodnutí Městského soudu v Praze z roku 2017. Komora po Institutu od začátku požaduje za poskytnutí dat k analýze 60 tisíc korun, na které přitom dle odborníků i známé judikatury Městského soudu v Praze nemá nárok. Poskytnutí dat by mělo stát nejvýše 14,5 tisíce korun, které by byl Institut ochotný uhradit. Bylo by vhodné zvážit převod správy Centrální evidence exekucí pod stát, konkrétně ministerstvo spravedlnosti, které již vede velmi úspěšně insolvenční rejstřík.
RADEK HÁBL, ředitel IPŘP a autor Mapy exekucí
 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Schmarcz: Totální zesměšnění odborů. Potřebuje je ještě vůbec někdo?

27.03.2024, Autor: Martin Schmarcz

Odvoláváme, co jsme odvolali a slibujeme, co jsme slíbili. Jako pomatený pohádkový král působí odboráři poté, co si do čela opět zvolili Josefa Středulu jehož před třemi týdny sesadili v palácovém převratu. Tato tragikomická příhoda jen dokresluje, v jak žalostném stavu je hnutí, které kdysi doslova hýbalo politikou i režimy. Čím to je?

Švehla: Obchod mezi čistou a špinavou částí planety

25.03.2024, Autor: Martin Švehla

Ekologické vidění světa a ekonomiky se ve vyspělých zemních prosazuje už nejméně půl století, v posledních dekádách dokonce velmi radikálně, což vyvolává silnou oponenturu. Jedni mluví o záchraně planety, jejíž zkáza je při současné produkci oxidu uhličitého neodvratná, druzí mluví o ekonomické záchraně společnosti, která se přehnanou a překotnou redukcí uhlíkové stopy ničí v samých základech svého fungování. 

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Recenze zákona o lobbování

18.03.2024, Autor: red

O českém právním řádu se všeobecně soudí, že se stoupající kvantitou trvale klesá jeho kvalita. Pokud platí zákon přechodu kvantity v kvalitu, pak je legislativa výjimkou. Pravděpodobně to souvisí i s tím, že vedle dalších právnických profesí je legislativec málo placen, a když to nefunguje, slouží jako fackovací panák.

Švehla: Euro a politika

17.03.2024, Autor: Martin Švehla

Když pan prezident jednou větou vyvolá veřejnou diskusi, svědčí to o jeho vlivu. V případě zavedení eura to sice není diskuse, která by spojovala, ale také to není nic, co by širokou veřejnost až tak vzrušovalo. Navíc exportéři, kteří se zpočátku zdáli být nejhlasitějšími zastánci přijetí eura se z diskuse vytratili poté, co koruna oslabila a zajistila jim dodatečné příjmy.

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Bez jakých znalostí a dovedností se dnes zaměstnanci neobejdou?

14.03.2024, Autor: Z blogosféry

Aby člověk získal a udržel si dobré pracovní místo, musí se prosadit často ve vysoké konkurenci. K tomu pak potřebuje určité vlastnosti a schopnosti, které pomohou podávat patřičné výkony, zvládat pracovní situace a efektivně komunikovat s kolegy i nadřízenými. Co je v současném boji o kvalitní pozici potřeba nejvíce?

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama