e-news.cz - kurzy
Reklama

Investice pro radost aneb vydělat se dá i na rumu či kabelkách

21.02.2020, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Investice pro radost aneb vydělat se dá i na rumu či kabelkách

Češi už dávno nejsou v investování úplní začátečníci a například v nákupech cenných papírů, nemovitostí nebo ve vkladech do akciových

fondů se mnozí z nás velmi dobře vyznají. Ukazuje se ale, že bychom potřebovali zapojit trochu fantazie.
V současném světě se nabízí řada zajímavých a netradičních příležitostí, kam uložit část svých peněz.
Vytváření finanční rezervy na „horší“ časy nebo na stáří je už dnes naštěstí běžná věc a tzv. alternativní investování nabízí příležitost nejen peníze uložit a časem zúročit, ale zároveň i prostor pro zábavu a poučení. Do této skupiny totiž patří investice do takových komodit jako alkohol, umění, dostihoví koně nebo kabelky. A to jsme zdaleka nevyčerpali všechny možnosti…
Pokud chcete o tomto způsobu investování začít uvažovat, rychle se zbavte předsudku, že podobné věci jsou jen pro rozmařilé milionáře. Stejně tak počítejte, že se jedná o investice s delší dobou návratnosti a že se prakticky nikdy nemůže jednat o hlavní způsob, jak zúročit svoje finance. Tyto investice však můžou sloužit jako „koření“ běžného portfolia.
České sklo má potenciál
Nákup uměleckých děl a starožitností je dnes už poměrně běžnou záležitostí. U nás zatím méně využívanou variantou je nákup děl mladých autorů, kteří mají potenciál se stát v budoucnosti významnými umělci a jejichž díla tak stoupnou na ceně. Zahraniční investoři také hojně nakupují české moderní sklo, protože má ve světě stále vynikající renomé. Češi jsou zatím u tohoto typu uměleckých děl opatrní, a pokud do něj investují, vybírají si díla známých umělců. Jedná se vlastně o typickou investici pro příští generace nebo na horší časy, protože jejich zhodnocení trvá většinou deset až dvacet let.
Klasické starožitnosti jsou stále oblíbené, nicméně mění se preference zákazníků. Zatímco ještě před nedávnem byl nejvíce v kurzu starožitný nábytek, dnes je větší poptávka po špercích a zlatých historických mincích.
Mince letí nahoru
Ukládání peněz do drahých kovů a kamenů, včetně diamantů, může být zajímavým druhem investice i pro menší investory, odborníci však doporučují, že by v nich mělo být uloženo maximálně 10 procent majetku. V Česku má dlouhou tradici sbírání pamětních i jiných mincí. Nemusíme být nadšenými sběrateli, nakoupit některé zlaté pamětní mince, které vydává Česká národní banka, může zkusit každý z nás. Jejich návratnost není rozhodně špatná, například ty, které se objevily na trhu na podzim roku 2018 a stály kolem 30 tisíc korun, se dnes prodávají až o 15 tisíc dráž. Zlaté pamětní mince jsou určitě hezkým dárkem pro naše potomky: nakupovat je můžete průběžně a v době jejich dospělosti jim předat malé investiční portfolio.
Bohatství skryté v lahvích
K mnohým alternativním investicím se dostanete při nákupu relativně běžných věcí. Typickým příkladem je alkohol. Drahé sekty nebo nejlepší ročníky z vyhlášených francouzských vinic vyžadují pochopitelně nejen vydatné finanční krytí, ale také prostory na uskladnění. Ovšem investovat se dá i do kvalitních destilátů, jejichž pořizovací hodnota není tak vysoká a dostupnost je relativně dobrá.
Mezi oblíbené „investiční“ destiláty patří třeba pravé rumy z Kuby, Jamajky nebo Martiniku. Jistou nevýhodu u budování „alkoholového“ portfolia je vhodné prostředí pro jeho uskladnění, protože destiláty vyžadují specifické prostředí. Destiláty také patří mezi komodity, které sice neztrácejí hodnotu, ale v průběhu let jejich cena roste jen pomalu.
Pokud se dámy cítí odstrčeny a závidí pánům, že mohou koníček proměnit ve finanční nástroj, máme pro ně nabídku v podobě investic do značkových kabelek. Například taková „birkinka“ od Hermès je nejen módní pojem, protože může přinést meziroční výnos hodně přes 10 procent. Nesmí být ovšem obnošená. Investiční kousky objevíte i u Chanela, Diora nebo Vuittona.
Koně čtyřnozí i na kolech
Nejen v detektivních románech od Dicka Francise existují dostihové syndikáty, tedy sdružení několika vlastníků závodních koní. Díky nim si mohou splnit svůj „koňský“ sen i ti, kteří nemají po ruce tolik finančních prostředků, aby za ně pořídili vlastní špičkové zvíře. Společnou investicí se tak dostanete nejen do vysněného světa, ale dosáhnete i na ceny za vítězství. A když se syndikátu podaří koupit mladého nadějného koně, z něhož vyroste šampion, vyděláte i na jeho případném prodeji.
Investovat pochopitelně lze i do „koní pod kapotou“. Tady už se ale bohužel pohybujeme v prostředí skutečných multimilionářů, protože se jedná o luxusní modely značek jako Ferrari, Maserati, Mercedes – Benz, Bentley, Shelby nebo Plymouth. Jejich hodnoty jsou nedozírné a jako jistý problém se může jevit i jejich „ustájení“.
Co je dobré vědět…
Učený z nebe nespadl, a pokud s netradičními investicemi začínáte, budete potřebovat poradce. Určitě nekupujte umělecká díla bez konzultace s odborníky a znalci. Může se vám totiž klidně stát, že narazíte na kopie, což většinou nehrozí na renomovaných aukcích nebo v prověřených galeriích, ale například při nákupech přes internet.
Zajímat byste se měli rovněž o to, jaké druhy uměleckých děl se dají momentálně výhodně koupit, které mají růstový potenciál a další potřebné informace. To ostatně platí i v případě investic do zlata, pamětních mincí a medailí i alkoholu.
Pokud byste rádi do těchto alternativních aktiv investovali, ale necítíte se na přímou investici, je možné do nich zkusit investovat prostřednictvím investičních fondů, a to jak domácích, tak i zahraničních.
Rozhodnutí umístit část svých úspor do alternativních segmentů však v každém případě prodiskutujte i se svým finančním poradcem. A pamatujte, že tato část investic by vždy měla tvořit jen doplněk celkového portfolia. A dobrý tip na závěr… V krizi je lze často také velmi výhodně nakoupit.
JANA BRODANI, výkonná ředitelka Asociace pro kapitálový trh ČR
 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Minulá výkonost negarantuje budoucí zisky

30.12.2023, Autor: Jan Mareš

Už jsou to dva roky, kdy jsem se letmo dotkl tématu SPAC, tedy veřejně obchodovaných akvizičních vehiklů. V té době zažívaly období propadu, ale tak to již chodí - minimálně od doby „Tulipánové horečky“ v 17. století.

Nastává éra dluhopisů?

20.10.2023, Autor: Z blogosféry

Dluhopisy jakožto třída aktiv jsou obecně považovány za konzervativní a bezpečnou investici.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Další snižování státního důchodu. Vyplatí se raději investovat?

25.09.2023, Autor: Z blogosféry

Důchod nás jednou čeká všechny, ale na stát bychom se rozhodně spoléhat neměli. Státní důchod se bude v poměru k průměrným mzdám stále snižovat. Kolik peněz budu na důchod potřebovat? Kolik mám dávat pravidelně stranou? A pomohou mi v tom nějaké finanční produkty?

Objem korporátních dluhopisů se v červnu propadl, výnosy však vzrostly

06.09.2023, Autor: Z blogosféry

V červnu 2023 vydaly firmy korporátní dluhopisy za 3 miliardy Kč, průměrná splatnost emisí představovala 3,8 roku a vážený průměr výnosů 8,8 %. Zatímco objem emisí se ve srovnání s předchozím rekordním měsícem výrazně snížil, výnosy dluhopisů vzrostly.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

V dubnu vydaly firmy dluhopisy v objemu téměř 8 miliard Kč, nejvíce za tři čtvrtletí

02.07.2023, Autor: Z blogosféry

Objem firemních dluhopisů, vydaných v dubnu 2023, se přiblížil 8 miliardám korun, což je výrazně více než v předcházejících měsících a nejvíce od července 2022. Jejich průměrný výnos dosahoval 8,1 %, což je o něco méně než v březnu, průměrná doba splatnosti se naopak prodloužila na 3,9 roku a mírně překonala celoroční průměr. Vyplývá to z údajů Srovnávače dluhopisů, který provozuje Dluhopisomat.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama

Je každý dluhopis bezpečnou investicí?

29.05.2023, Autor: Z blogosféry

Velká část investorů má dluhopisy za investice s malým rizikem. Nejen, že se to často říká, ale někdy tomu tak opravdu je. Pozor ovšem na to, že investice do dluhopisů může být i poměrně rizikovým sportem. Jak takové dluhopisy ale rozlišit?

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama